Pomarančno - limonina marmelada

marmelada prijetnega okusa z lupinicami citrusov

mamaF  Izvor: You Tube
Pomarančno - limonina marmelada
    ozimnica: sladki shranki
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: pribl. 3 litre marmelade

6 - 8 neškropljenih pomaranč

6 neškropljenih limon

pribl. 3 l vode (odvisno od količine sadja)

1 - 1,5 kg sladkorja

1 - 2 vrečki želina - po želji*

oster nož

merilna posoda

velik lonec

Postopek

1. Sadje operemo in osušimo. Obarvano lupino pomaranč in limon na tanko olupimo in zelo na drobno sesekljamo.

Sesekljane lupinice damo v manjši lonec, zalijemo z vodo, toliko, da so dobro pokrite in na štedilniku zavremo. Vrejo naj 5 minut, nato vodo odcedimo in zavržemo. Lupinice vrnemo v lonec, zalijemo s svežo vodo in spet prevremo ter odcedimo. Postopek ponovimo še enkrat (torej skupaj trikrat).

2. Pomarančam in limonam odstranimo vso belo lupinico in peške ter jih na drobno sesekljamo (jaz sem jih kar s paličnim mešalnikom).

Sadno maso stresemo v merilno posodo, dodamo prekuhane lupinice in izmerimo njeno prostornino (meni je naneslo 1,5 litra).

3. Sadno maso pretresemo v večji lonec ter ji dodamo 2 krat toliko vode, kolikor je mase (v mojem primeru 3 litre). Gospod v priloženem videu je dodal kar 3 - kratnik vode, meni se je to zdelo odločno preveč, pa sem količino zmanjšala.

Pokrijemo in postavimo v hladilnik za vsaj 12 ur (čez noč).

4. Naslednji dan vzamemo lonec iz hladilnika in vsebino odkrito segrevamo do vrenja. Vre naj 45 minut do 1 ure, da kar precej vode izhlapi.

5. Medtem operemo kozarčke in pokrovčke in jih pripravimo za polnjenje. Sama jih v pečici segrejem na 100 stopinj.

Natehtamo sladkor in ga v kovinski posodi segrejemo kar v pečici, ko segrevamo kozarčke.

6. V vrelo sadno maso začnemo ob stalnem mešanju dodajati sladkor (če bomo uporabili Želin, ga vmešajmo v sladkor), da se lepo raztopi. Marmelado kuhamo, dokler se ne začne gostiti - to lahko traja tudi pol ure ali več.

7. Kozarčke vzamemo iz pečice in vanje polnimo še vročo marmelado. Zapremo s pokrovčki, postavimo nazaj v izklopljeno pečico in pustimo, da se vse skupaj počasi ohladi.

Lahko pa polne kozarčke postavimo kar na pult in počakamo, da se počasi ohladijo pokriti z odejo.


Opombe

Recept je malo po moje prirejen s filmčka, ki sem ga našla na

YouTubu.

1. Kljub temu, da se mi pri neškropljenem sadju to sicer ne zdi potrebno, sem se delno držala prvega navodila in dvakrat (namesto predpisanih trikrat) prevrela lupinice. Morda je predhodno kuhanje lupinic dobro zato, da se zmehčajo....ne vem. Res pa je, da kuhinja potem zelo lepo diši! Naslednjič bom uporabila kar "surove".

2. Na lastno pest sem zreducirala količino dodane vode (2-kratnik sadja namesto 3-kratnik, kot je v originalu), ker se mi je zdelo, da bo sicer vse skupaj preveč vodeno. Poskusite in presodite sami. Malo mi je sicer nelogično, da najprej vodo dodajamo in jo potem z izparevanjem odvzemamo, pa naj bo za tokrat.

3.*Tretja stvar je Želin. Sami citrusi vsebujejo veliko pektina, vendar sem bila prav zaradi toliko dodane vode malo skeptična in sem ga v sladkor dodala 1 vrečko. Na koncu sem videla, da to ne bi bilo potrebno, saj je moja ohlajena marmelada zelo čvrsta - kot trd žele.

Sklep: po mojem mnenju dodatna želirna sredstva res niso potrebna, marmelada bi bila dovolj gosta že brez njih.

4. Količine sladkorja nisem posebej spreminjala - kuhar v filmu da na 4 skodelice sadne mase 4 skodelice sladkorja, jaz sem za mojo maso uporabila 1,3 kg, pa se mi zdi marmelada ravno prav sladka.

Najboljša letos, pravi moj mož:))

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

golubić  

kuha že od: 13.5.2007

Št. objav: 1276

Objavljeno 8.10.2008 ob 8:15

Pomorančina marmelada je ena res najboljših.Hčerka jo je delala v šoli-pri gospodinjstvu in prinesla domov en majhen kozarček.Res je odlična. Zamudno se mi zdi odstranjevanje lupinice in pešk samo vem da je treba.Zdej ko je recept še na kulinariki bom enkrat naredila.LP.

mamaF  

kuha že od: 21.1.2008

Št. objav: 3340

Objavljeno 8.10.2008 ob 12:48

Golubič, jaz sem najprej z ostrim nožem olupila obarvan del lupine, potem pa še tisto belo kožo, tako, da sem prišla čisto do "mesa" pomaranče oz. limone. Potem sem jo prerezala na pol in odstranila tisto belo "špago" na sredini in peške in meso sesekljala.

Kar pa se pešk tiče - v enem drugem videu in receptu peške shraniš, jih zaviješ v gazico in ta zavitek namakaš in kuhaš skupaj s sadjem in vodo (vsebujejo namreč obilo pektina), na koncu ga pa odstraniš iz marmelade.

Zdaj imam še en drug recept (tudi YouTube), ko cele pomaranče narežeš na tanke kolobarje,dodaš mošnjiček s peškami-če so, preliješ z vodo, (1 l vode na 1kg pomaranč), pustiš v hladilniku 24 ur, nato segreješ in pustiš vreti 15 min, ohladiš in daš v hladilnik za naslednjih 24 ur, potem pa končno nazaj na štedilnik, dodajaš sladkor (700 g na to količino) in skuhaš do konca.

Bom poskusila še to in poročam (samo, da dobim bio pomaranče).

lucka52  

kuha že od: 13.7.2007

Št. objav: 1939

Objavljeno 8.10.2008 ob 15:08

Vprasanje, mamaF:

imam nekaj receptov za mesane pomaracno- limonine marmelade, vendar je pri vseh razmerje pomaranc precej visje napram limonam: npr. 9 pomaranc, 3 limone,nekaj takega in prejsni teden,ko sem bila na Siciliji, sem ene par takih tudi poizkusila, z dodatki mandljev, pa pistacij, pa raje ne bom nastevala, skratka, nebeske marmelade...

Hotela sem le vprasat preden se lotim: je kaj na tem?( mislim, da ni prekisla)- doselej sem delala samo pomarancno, mesane pa se ne.Hvala in lp

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17785

Objavljeno 8.10.2008 ob 16:00

Vesel

lucka52, v tem recptu je toliko sladkorja, da marmelada res ne more biti prekisla!

lucka52  

kuha že od: 13.7.2007

Št. objav: 1939

Objavljeno 8.10.2008 ob 17:30

Vesel

Pa res-moram zamenjati spegle, ne vem zakaj sem videla 0.5 kg.-se opravicujem.

mamaF  

kuha že od: 21.1.2008

Št. objav: 3340

Objavljeno 8.10.2008 ob 19:41

Ja, ta marmelada ni prekisla, presladka pa tudi sploh ne - če pomisliš, da je meni prišlo 1,5 l sadja in lupinic + 3 l vode (v originalu pa celo 4,5 l), na to pa malo več kot kilo sladkorja, kot sem dala jaz, ni pretirano.

Veš kaj, lahko pa po mojem brez problema povečaš količino pomaranč in zmanjšaš količino limon.

Jaz sem naredila to marmelado prvič, za probo, limone so bile domače in bistveno manjše od pomaranč, pa ima marmelada, kljub kar velikemu deležu limon, okus bolj po pomarančah - in lupinicah.

Ali pa naredi samo iz pomaranč in poročaj - moja naslednja bo samo pomarančna po postopku, ki sem ga prej navedla (spet YouTube, jasno).

http://uk.youtube.com/watch?v=ZPzMML2HQQc

http://uk.youtube.com/watch?v=WftfiGj8xXo&feature=r

Imam še en recept - od mnogih s spleta:

http://www.allotment.org.uk/allotment_foods/jams-preserve

Jelenckova  

kuha že od: 30.3.2005

Št. objav: 2053

Objavljeno 9.10.2008 ob 8:23

Že v beležki. Mislim, da sem našla perfektno darilo za božička!

lucka52  

kuha že od: 13.7.2007

Št. objav: 1939

Objavljeno 13.10.2008 ob 18:02

Naredila iz dveh zelo velikih domacih limon in sestih pomaranc, ne bom opisovala postopka, ker zmeraj delam vse "po moje ", skrajsano in drugace, le z dobre pol kg sladkorja.

Rezultat zelo dobra in tudi dovolj sladka, pa brez zelina, sem upostevala nasvet.

Sem pa jedla te dni marmelado iz hrusk in pomaranc, tudi posrecena kombinacija. Seveda je ni čez tiste iz seviljskih pomaranč, ampak to je že drug recept in druga zgodba. Tako težko jih je dobiti, da moraš imeti že "zveze".

Lp

mamaF  

kuha že od: 21.1.2008

Št. objav: 3340

Objavljeno 13.10.2008 ob 23:59

Me veseli, Lučka, da je ratalo. Jaz sem danes delala drugo rundo, tokrat skoraj samo iz pomaranč (3kg pomaranč, sok 3 limon) in 1,5 kg sladkorja - na 5 l mase (voda, sadje, lupinice). Ker sem delala brez želina, je trajalo kar debelo uro, da je marmelada začela želirati.

Seviljskih pomaranč nisem pa še nikoli niti videla (pa jih povsod v marmeladnih receptih omenjajo), delam iz navadnih - tistih, ki se jih pač da dobiti "bio".

A so seviljske res bolj grenke?

lucka52  

kuha že od: 13.7.2007

Št. objav: 1939

Objavljeno 14.10.2008 ob 10:59

Grenke pomarance so surove prakticno neuzitne,dobis jih le v Spaniji in na Siciliji,no morda se kje,ne vem.

Predelane v marmelado( z veliko sladkorja )so pa nekaj posebnega,-enkratne.

Obljubim pa, da bom na kako naslednjo "komensko" srecanje, ce bom le uspela priti,prinesla s sabo kozarcek, pa se boste same prepricale!Lp

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.