nočna potica, potica brez vzhajanja, potica,božič,novo leto,velika noč,pečenje,sladice

Orehova potica

nočna potica, ki vzhaja samo enkrat in ni nevarnosti, da bi odstopila skorja

Loni  Izvor: Slovenija
Orehova potica
Slike postopkov »
Slike gotovih jedi »
    sladice: potice
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  4,9
  • Zanimivosti

Sestavine

Testo:

60 dag moke

3 dag kvasa

2 dl mleka

14 dag sladkorja

14 dag masla

4 rumenjaki

1 vanilijev sladkor

nastrgana limonina lupinica

Nadev:

40 dag orehov

2 dl mleka, še bolje sladke smetane

25 dag sladkorja

2 žlici ruma

2-3 beljaki

Postopek

1. Pripravi kvasec; kvas zmešaj z žličko sladkorja, žličko moke in nekaj žlicami mleka ter pusti vzhajati. Če uporabljaš kvas v prahu, zadostuje en paket (navadno piše za 50 do 70 dag moke), v tem primeru ga kar vsuješ v moko.

2. Pripravi nadev; orehe in sladkor prelij s sladko smetano (po želji jo zavri, ni pa nujno), kateri si dodal/a rum. Na koncu dodajaš sneg iz beljakov - dokler nadev ni primerno mazav, ne sme biti preredek.

3. Pripravi testo; vse sestavine daj v skledo in zmešaj tako kot testo za kekse, ne pozabi dodati kvasca. Če uporabljaš okrogel model, testa ni treba razdeliti na dva dela. Razvaljaj ga, premaži z nadevom, posuj z naribano limonino lupinico, zvij ter daj v pomaščen pekač. Pokrij in pusti vzhajati, najbolje čez noč, drugače pa vsaj 6 ur.

4. Peci na 180 stopinjah Celzija eno uro do eno uro in pol, odvisno od modela. Pečeno potico nekaj časa pusti v pekaču, nato pa jo zvrni na tkanino in prekrij. Ohlajeno posuj s sladkorjem v prahu.


Opombe

Ker gre za sladko testo, ta potica vzhaja samo enkrat. Zato pa tudi nikoli ne odstopi skorja; tega se namreč moja mama najbolj boji. Je res enostavna za narediti, predvsem pa bogata z nadevom. Jaz do sedaj še nikoli nisem delala orehove potice po drugačnem receptu. Odkar sem jo naredila prvič, je mama ne dela več. Torej sem recept na nek način podedovala, sem ga pa kot popoln laik morala kar pošteno dopolniti. In med drugim prevesti v angleščino za naše ameriške prijatelje, pretvarjanje gramov in decilitrov je bilo še posebej zabavno. To samo kot zanimivost.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Loni  

kuha že od: 12.12.2001

Št. objav: 7859

Objavljeno 27.12.2005 ob 7:35

Zelo vesel

Joj, to bo moja mami vesela...

kolumbo  

kuha že od: 14.4.2006

Št. objav: 9

Objavljeno 16.4.2006 ob 20:48

Jaz sem brez besed!!!! Tale potica je pa najboljša.... naj vam zaupam svojo zgodbo.... ko sem se januarja poročila nisem znala skuhati niti makaronovega mesa,...kje je šele potica.....pa je prišla velika noč in sem si rekla: Hočem imeti svojo potico. Vsi so se mi smejali. Mami je rekla: "Skorja ti bo odstopila!", kolegica ki je izvrstna kuharica je rekla: "Testo ti ne bo vzhajalo"...... , sodelavka je rekla: Skorja se ti bo zažgala, not bo pa srova.....in mi je dala nek svoj recept....prišla sem domov, zamesila po tistem receptu in gledala testo ki ni in ni hotelo vzhajati........vrgla sem ga v smeti, se vsedla za računalnik in v brskalnik vtipkala čarobno besedo: orehova potica..... in glej prišla med Vas. Tale kulinarična slovenija mi je bila takoj všeč, preletela sem še nekaj receptov na temo orehova potica in se na koncu odločila za tega. Vrnila sem se v kuhinjo, še enkrat zamesila testo, ga premazala s filo in položila v babičin okrogli 24 fi pekač in pustila v mrzli pečici do jutra. Mojemu možu je šlo zelo na smeh, ko sem mu povedala, da ga naslednji dan čaka najbolša potica....... zjutraj pa.....bila je velika sobota...vstala sva ob 6h zjutraj....komaj sem čakala, da vidim kaj se dogaja z mojo potico....v pečici me ječakao lepo vzhajano testo, od navdušenja sem ga pozabila pomazati z jajcem in sem jo takoj dala pečt.....potem sva z možem odšla po velikonočni ogenj in ko sva se čez slabo uro vrnila je po hiši že lepo dišalo.....potica je dobivala pravo zlatorjavo barvo....in po slabi uri in pol sem jo vzela iz pečice, jo stresla na prt in čakala, kaj se bo zgodilo....nič ni bila zažgana....nič ni razpadala......ko se je čez približno 3 ure počasi shladila sem vzela nož in jo "urezala" kot torto, ki sem jo dobila za 1. rojstni dan....potica je bla tip top. Mož je bil zelo navdušen saj ni niti v sanjah pričakoval da bo jedel takooo dobro potico (njegova mama je res dobra kuharica)....a sedaj je moja potica boljša od njene!!!!!

Zato vsi tisti ki se "bojite"potice, tale recept uporabite pa nimate kej zgrešit (še tašča mi jo je danes pojedla 3 kose!!!).

Ker sem tako zadovolna ravnokar pečem gorenjsko prato...seveda po receptu Kulinarična slovenija....sedaj moram samo še pogledat kako se naredi makaronovo meso he he......lepe praznike vsem skupaj!!!

Simona84  

kuha že od: 27.10.2005

Št. objav: 3036

Objavljeno 17.4.2006 ob 2:37

Zelo vesel

Kolumbo- po receptih tukaj res se nučiš toliko, da postaneš ne le dobi kuhar/-ica, pač pa specialist. Le volja je potrebna, če pa se ti kaj zatakne, smo ti dekleta tukaj takoj pripravljena priskočiti na pomoč. Sicer ti lahko pomagamo z le besedami, a že to je veliko. Če kaj ne gre, odpreš novo temo na forumu ali povprašaš takole pod recepto in vsul se bo plaz novih idej

Upam, da ti bo uspelo še čimveč potic, potičk in podobnega (preden pa se odločiš za kak recept, ti svetujem, da prebereš tudi mnenja. So namreč nujni del vsakega recepta in prinašajo vedno nove ideje). Seveda ne more vedno vse uspeti- glevno je le, da ne vržeš puške v koruzo.

Še naprej veselo raziskuj Kulinariko, dobro kuhaj svojemu možku in še velikokrat se javi- tu ne dobiš le dobrih receptov, pač pa tudi mnogo novih prijateljev in prijateljic!

DOBRODOŠLA MED NAMI!!!

ZZVONE  

kuha že od: 29.8.2005

Št. objav: 76

Objavljeno 8.6.2006 ob 15:19

Zelo vesel

No, ROZANEC, majhen popravek- tukaj smo tudi fantje, seveda v manjšini.

Tudi sam sem med tistimi,ki sem začetnik v pripravi potic. Do sedaj sem jo delal samo enkrat, pa še to pred davnimi leti (mi je še kar uspela, vendar sem moral vložiti precej več časa,truda in tudi bolj zahteven recept).

Pri tem receptu pa se res nimaš kaj bati- zmešaš testo, razvalaš, namažeš in zviješ- vse skupaj točno ena ura. Nato damo potico na čakanje (jaz jo naredim zjutraj,zvečer pa spečem) in vola. Perfektna potica z mnogimi pohvalami pri degustatorjih (sedaj so to že jedci, ker sem jo naredil že kar nekajkrat in vedno je uspela). PRIPOROČAM

Zvone

Simona84  

kuha že od: 27.10.2005

Št. objav: 3036

Objavljeno 8.6.2006 ob 16:42

Seveda zzvone, malo sem se spozabila Opa pardon.

Brgita  

kuha že od: 17.8.2006

Št. objav: 267

Objavljeno 11.10.2006 ob 10:39

Prosim pomoč. Odločam se za poskus prve potice, vendar bi rada spekla v okroglem modelu (za šarkelj). Ne razumem čisto - razvaljam testo, namažem in zvijem - kaj potem? Samo dam v pomaščen model in pustim? Kako potem izgleda ko se nareže? Hvala za pomoč.

linxtips  

kuha že od: 16.11.2006

Št. objav: 18

Objavljeno 14.12.2006 ob 11:39

men je tud ratal! prvic delal potico in je fenomenalna. mogoce malo presladka ampak res malo in mase je prevec za okrogel pekac s premerom 24 cm. Tisto o premeru krat 2 drzi in tudi to da zadostuje 0,5kg moke za tak pekac. pa tudi kar vse 4 beljake sem dal in je blo super. Full hvala za recept!

linxtips  

kuha že od: 16.11.2006

Št. objav: 18

Objavljeno 14.12.2006 ob 11:43

Zelo vesel

sem pa dodal se 10dag rozin in naslednjic bom dodal se 10 dag orehov da bo bolj polna.

pinka  

kuha že od: 17.6.2004

Št. objav: 929

Objavljeno 25.12.2006 ob 11:01

Zelo vesel

ker bi jo rada zdaj naredila me zanima, kaj se zgodi če ne bo stala čez noč?

NIA  

kuha že od: 21.10.2004

Št. objav: 208

Objavljeno 25.12.2006 ob 11:11

a lahko dam margarino namesto masla

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.