nočna potica, potica brez vzhajanja, potica,božič,novo leto,velika noč,pečenje,sladice

Orehova potica

nočna potica, ki vzhaja samo enkrat in ni nevarnosti, da bi odstopila skorja

Loni  Izvor: Slovenija
Orehova potica
Slike postopkov »
Slike gotovih jedi »
    sladice: potice
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  4,9
  • Zanimivosti

Sestavine

Testo:

60 dag moke

3 dag kvasa

2 dl mleka

14 dag sladkorja

14 dag masla

4 rumenjaki

1 vanilijev sladkor

nastrgana limonina lupinica

Nadev:

40 dag orehov

2 dl mleka, še bolje sladke smetane

25 dag sladkorja

2 žlici ruma

2-3 beljaki

Postopek

1. Pripravi kvasec; kvas zmešaj z žličko sladkorja, žličko moke in nekaj žlicami mleka ter pusti vzhajati. Če uporabljaš kvas v prahu, zadostuje en paket (navadno piše za 50 do 70 dag moke), v tem primeru ga kar vsuješ v moko.

2. Pripravi nadev; orehe in sladkor prelij s sladko smetano (po želji jo zavri, ni pa nujno), kateri si dodal/a rum. Na koncu dodajaš sneg iz beljakov - dokler nadev ni primerno mazav, ne sme biti preredek.

3. Pripravi testo; vse sestavine daj v skledo in zmešaj tako kot testo za kekse, ne pozabi dodati kvasca. Če uporabljaš okrogel model, testa ni treba razdeliti na dva dela. Razvaljaj ga, premaži z nadevom, posuj z naribano limonino lupinico, zvij ter daj v pomaščen pekač. Pokrij in pusti vzhajati, najbolje čez noč, drugače pa vsaj 6 ur.

4. Peci na 180 stopinjah Celzija eno uro do eno uro in pol, odvisno od modela. Pečeno potico nekaj časa pusti v pekaču, nato pa jo zvrni na tkanino in prekrij. Ohlajeno posuj s sladkorjem v prahu.


Opombe

Ker gre za sladko testo, ta potica vzhaja samo enkrat. Zato pa tudi nikoli ne odstopi skorja; tega se namreč moja mama najbolj boji. Je res enostavna za narediti, predvsem pa bogata z nadevom. Jaz do sedaj še nikoli nisem delala orehove potice po drugačnem receptu. Odkar sem jo naredila prvič, je mama ne dela več. Torej sem recept na nek način podedovala, sem ga pa kot popoln laik morala kar pošteno dopolniti. In med drugim prevesti v angleščino za naše ameriške prijatelje, pretvarjanje gramov in decilitrov je bilo še posebej zabavno. To samo kot zanimivost.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

tcajnica  

kuha že od: 11.8.2008

Št. objav: 15

Objavljeno 23.4.2014 ob 19:20

Zelo vesel

Odlična rešitev. Delala sem jo prvič po tem receptu, in je uspela, kot obljubljeno. Pekla sem jo v lončenem okroglem modelu - naslednjič bom vanj dala polovico potice, drugo polovico pa v model za šarklje, ker je manjšo potico lažje jesti. Čez noč je lepo vzhajala, bala sem se, da bo pri peki "šla čez", a sploh ni bilo težav, odlično se je spekla, bila je krasno zavita ... Ni pokala, ni odstopala. V nadev sem dala nekaj več orehov in vedno dodam malce piškotnih drobtin. Shranjen recept. Priporočam.

mathea  

kuha že od: 28.11.2010

Št. objav: 17

Objavljeno 25.4.2014 ob 10:16

Zelo vesel

Odličen-preprost recept.

Potico sem delala prvič in je bila brezhibna.

Še po treh dneh je bila skoraj sveža.

V nadev sem dala malenkost več orehov in sladke smetane. In rozine- seveda.:)

BernardaM  

kuha že od: 5.2.2010

Št. objav: 28

Objavljeno 11.11.2014 ob 11:19

Povem še mojo izkušnjo. Pred nekaj dnevi sem se lotila potice (sploh prve) po tem receptu; zdelo se mi je nekam trdo-piškotno, čeprav sem se držala količin. Pustila sem v skledi toliko časa, da sem pripravila skutni nadev. Na moje presenečenje se je testo razvaljalo z lahkoto, namazala sem nadev in potresla z rozinami. Ko sem zvijala, se mi nadev ni nič »zmikal«, je lepo obstal na svojem mestu. Potico sem dala vzhajat v mrzlo pečico čez noč. Zjutraj, po 6-7 urah, je bila katastrofa. Potica je po vrhu in pri straneh počila in tako je polovica nadeva in testa pristala na dnu pečice. Tako, da sem imela pred peko še generalno čiščenje pečice. Potem sem pekla eno uro na 180°, približno na polovici sem jo pokrila s peki papirjem. S svojim izdelkom sploh nisem zadovoljna.

Mogoče ima katera idejo, kaj sem delala narobe? Rada bi še delala po tem receptu, ker se mi je zdelo enostavno, sploh ker sicer s kvašenim testom nisva ravno prijatelja. Je bilo pretoplo v pečici, ali zaradi nadeva, ali na trdo zvito ali sem falila kaj drugega….? Sicer imamo v hiši okrog 21°, nadev ni bil preredek, mislim tudi, da sem dokaj rahlo zvijala. Verjetno bom še probala, z orehovim nadevom, pa se bojim, da ne bo spet ista zgodba.

Kakršenkoli nasvet in ideja bo zelo dobrodošla. Hvala že vnaprej!

bionda  

kuha že od: 30.11.2004

Št. objav: 131

Objavljeno 11.11.2014 ob 14:29

Premajhen pekac? Ce ti je popadala na dno pecice, je pekac prenizek/premajhen.

Jaz sem ze n-krat naredila po tem receptu, v velikem glinenem pekacu in je zvecer po visini le do polovice, zjutraj pa do vrha. Potico se zvecer na vrhu tudi prepika, da zjutraj na vrhu ni pocena.

BernardaM  

kuha že od: 5.2.2010

Št. objav: 28

Objavljeno 12.11.2014 ob 13:06

Mogoče je tudi to krivo, hvala Bionda. Ko sem potico dala v pekač, je prišlo do približno 2/3 višine pekača. Verjetno premalo? Pa tudi prepikala je nisem pred vzhajanjem, nameravala sem jo pred pečenjem. Evo, še ena napaka. Mislila sem si, da mogoče ratalo tako zato, ker pride skutin nadev bolj moker in je to povzročilo pokanje. Po koncu vzhajanja potica ni bila prav visoka in tudi med peko se ni dvignila.

No, zaenkrat sem naredila križ čez skutno potico, drugi poskus bo z orehovim nadevom in v večjem pekaču. Bom videla, kakšen rezultat bo pa takrat.

fatamorgana  

kuha že od: 15.6.2008

Št. objav: 1

Objavljeno 25.12.2014 ob 18:24

Super recept,prvič sem jo pekla po tem receptu,še mož,ki je imel vedno pripombe je zdaj ostal brez besed,same pohvale so deževale,od zdaj naprej delam samo še po tem receptu

marshmallow  

kuha že od: 9.11.2012

Št. objav: 4

Objavljeno 28.3.2015 ob 8:25

Vceraj sem tudi jaz spekla potico po tem receptu. No, malo sem ga priredila. Dodala sem rozine, jabolko in kakav. Ko sem jo zvecer dala pocivat v pecico, je zgledala odlicno. Testo super mehko in lepo, nadev ravno prav tekoc. K sreci sem prebrala skoraj vse komentarje, in zjutraj niti nisem bila tako zelo razocarana, ko sem pogledala mojo poticko. Spokala je, zelo! Seveda sem jo spekla, malo predolgo je bila v pecici in se je spodaj prevec zazgala. Pa kljub vsemu je se vedno dobra! :)

DlDl  

kuha že od: 9.8.2010

Št. objav: 7

Objavljeno 28.3.2015 ob 18:17

Super! Delala sem jo prvič in je kar ratala. Z rahlimi zapleti seveda =)

Do jutra je testo toliko naraslo, da se je vse prijelo na alufolijo in sem potem packala in flikala luknje! Groza! =) Sicer pa je bila odlična. Dala sem malo več nadeva, pri peki pa sem jo potem pokrila, ker je bila skorja kar hitro zapečena.

Imam pa eno vprašanje: kako dolgo vi mesite testo in zakaj toliko časa? (podobno me zanima tudi za kruh). Mesila sem na roke in se mi je že kmalu naredila lepa kepa, prav fino testo, mehko, ki je lepo odstopilo od posode. Ker pa sem v drugem receptu prebrala, da je treba to nekje 15 min mesiti, sem vztrajala kakšnih 10 min in se mi zdi, da je potem testo postalo slabše - malce je spremenilo barvo na temneje (v testu je bila margarina in ne maslo, čeprav ne vem, kako ključna je ta info). Hvala za odgovore!

johana  

kuha že od: 5.3.2014

Št. objav: 12653

Objavljeno 28.3.2015 ob 18:37

Didl, pozdravljena. Tudi jaz mesim vso vzhajano testo vedno na roke in sicer toliko časa, da postane mehko in voljno, ter odstopi od posode, kakor si napisala tudi ti. Nikoli ne gledam na uro, koliko časa mesim.

gogad  

kuha že od: 28.4.2004

Št. objav: 3697

Objavljeno 28.3.2015 ob 19:16

Zelo vesel

Nasvet mojstra Andreja Goljata je:Testo za potice zgnetemo le toliko da postane gladko po površini in elastično v sredini in odstopi od posode...ker če preveč mesiš ali stepaš postane testo preveč napolnjeno z zrako ,med vzhajanjem je zato preveč rahlo,ne more nositi teče nadeva in nam nagaja pri peki...

Didil za kruh je drugače,dalj časa mesiš boljši je :)...jaz ga še parkrat vržem ob pult :)

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.