nočna potica, potica brez vzhajanja, potica,božič,novo leto,velika noč,pečenje,sladice

Orehova potica

nočna potica, ki vzhaja samo enkrat in ni nevarnosti, da bi odstopila skorja

Loni  Izvor: Slovenija
Orehova potica
Slike postopkov »
Slike gotovih jedi »
    sladice: potice
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  4,9
  • Zanimivosti

Sestavine

Testo:

60 dag moke

3 dag kvasa

2 dl mleka

14 dag sladkorja

14 dag masla

4 rumenjaki

1 vanilijev sladkor

nastrgana limonina lupinica

Nadev:

40 dag orehov

2 dl mleka, še bolje sladke smetane

25 dag sladkorja

2 žlici ruma

2-3 beljaki

Postopek

1. Pripravi kvasec; kvas zmešaj z žličko sladkorja, žličko moke in nekaj žlicami mleka ter pusti vzhajati. Če uporabljaš kvas v prahu, zadostuje en paket (navadno piše za 50 do 70 dag moke), v tem primeru ga kar vsuješ v moko.

2. Pripravi nadev; orehe in sladkor prelij s sladko smetano (po želji jo zavri, ni pa nujno), kateri si dodal/a rum. Na koncu dodajaš sneg iz beljakov - dokler nadev ni primerno mazav, ne sme biti preredek.

3. Pripravi testo; vse sestavine daj v skledo in zmešaj tako kot testo za kekse, ne pozabi dodati kvasca. Če uporabljaš okrogel model, testa ni treba razdeliti na dva dela. Razvaljaj ga, premaži z nadevom, posuj z naribano limonino lupinico, zvij ter daj v pomaščen pekač. Pokrij in pusti vzhajati, najbolje čez noč, drugače pa vsaj 6 ur.

4. Peci na 180 stopinjah Celzija eno uro do eno uro in pol, odvisno od modela. Pečeno potico nekaj časa pusti v pekaču, nato pa jo zvrni na tkanino in prekrij. Ohlajeno posuj s sladkorjem v prahu.


Opombe

Ker gre za sladko testo, ta potica vzhaja samo enkrat. Zato pa tudi nikoli ne odstopi skorja; tega se namreč moja mama najbolj boji. Je res enostavna za narediti, predvsem pa bogata z nadevom. Jaz do sedaj še nikoli nisem delala orehove potice po drugačnem receptu. Odkar sem jo naredila prvič, je mama ne dela več. Torej sem recept na nek način podedovala, sem ga pa kot popoln laik morala kar pošteno dopolniti. In med drugim prevesti v angleščino za naše ameriške prijatelje, pretvarjanje gramov in decilitrov je bilo še posebej zabavno. To samo kot zanimivost.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

bionda  

kuha že od: 30.11.2004

Št. objav: 131

Objavljeno 18.4.2014 ob 12:29

Pa smo ga nasli, krivca. Hvala! To bo to, je nikoli ne prepikam. Danes popoldne je planirana, tako da bo definitivno z jajcem premazana in prepikana.

V oddaji dobro jutro so jo udi naredili. Najprej jo je zavila in v t.i. klobcic spravila ter sele nato prelozila v pekac. Tole bom tudi poskusila, saj vedno malce bemtim, ko dolgo kaci notri spravljam ;)), saj imam loncen model v premeru 30 cm, zatorej je kaca kar 60 cm dolga...

cmerca  

kuha že od: 22.3.2013

Št. objav: 21

Objavljeno 18.4.2014 ob 12:34

oj.

še nekaj bom napisala, se mi zdi, da sm tudi jaz pogruntala kaj je problem, preveč dam moke, ker imam občutek da se potem testo preveč poca, ampak se v bistvu mora mav... no tko se mi zdi kej r sm včerej spekla še navadno kvašeno in res nisem dala no mogoče za 2 žlici več moke kot piše v receptu in mi ni počla. tole s prepikanjem meni ni nič pomagalo, no ne vem...

bomo že zgruntale kaj delamo narobe... :)

lp!

orjana  

kuha že od: 22.12.2012

Št. objav: 2

Objavljeno 18.4.2014 ob 13:19

Včeraj sem jo spekla, odlična je.Testo sem zamesila v kruhomatu na program kot za pico. Vse sestavine sem dala noter mešano, tudi maslo je bilo na koščke nadrobljeno, sicer na sobni temperaturi. Ko je začel stroj delati, sem opazovala, da je zelo suho in se je le s težavo mešalo, zato sem dodajala še toplega mleka (nisem merila koliko, en dl in pol cca). Testo je bilo odlično, dodala sem samo še malo moke, ko sem ga dala na desko. Razvaljajo se je super. Kaj je delala še katera testo v kruhomatu?

bionda  

kuha že od: 30.11.2004

Št. objav: 131

Objavljeno 18.4.2014 ob 22:46

Orjana, jaz tudi delam s kruhomatom. Program ima le gnetenje (in pocivanje), traja pa cca 15 minut. Uporabim suh kvas. Vse, razen moke in kvasa zmiksam. Rumenjake in sladkor zelo dolgo, kot pri biskvitu. Drzim se kolicin z odstopanjem od 5 do 10 gramov. Testo je se lepo razvalja, dolzina kuhinjskega pulta (cca 60 cm), dolzina pa tudi 60 cm (zaradi velikosti/premera pekaca). Zvita in v v klobcic zavita potica ter nato prenos v pekac, se je super enostavno izslo.

Nadev a: 500 g orehov, 400 g naribanih jabolk, 160 g fruktoze, malo cimeta, malo limonine lupinice, malo masla.

Namazana z jajcem in prepikana, v pecici caka na jutranjo peko. Vklopim na 180 stopinj ter uro in pol pecem (vkljucno z ogrevanjem pecice na 180 stopinj).

bionda  

kuha že od: 30.11.2004

Št. objav: 131

Objavljeno 19.4.2014 ob 14:46

Vzhajala je super. Se cez glinen pekac. Mogoce dam prevec mase/nadeva...

Pocila pa ni :))

Anomis  

kuha že od: 4.11.2003

Št. objav: 1175

Objavljeno 19.4.2014 ob 22:03

Super dobra potička tole pride! Je uspela celo meni, ki sem totalno out za vse kvašene izdelke, ki jih je potrebno valjati.... Spekla sem jo danes zjutraj, pa je skoraj že ni več!!! Pa ni edina med "potičkastimi" dobrotami na mizi te praznike!

Spekla sem jo pa "zavito na star način", kot sem videla v enem fotoalbumu na portalu...

karafijola  

kuha že od: 1.11.2009

Št. objav: 21

Objavljeno 19.4.2014 ob 22:16

Testo sem naredila kar v kruhomatu

MaskaA  

kuha že od: 22.10.2013

Št. objav: 61

Objavljeno 21.4.2014 ob 2:48

Zelo vesel

Priprava je bila zabavna. Orehe (450 g) sem zdrobila z blenderjem, zaradi česar so bili zdrobljeni veliko bolj na fino kot običajno. Posledično je bil nadev čudne teksture (zelo moker, celo nekako sluzast). V želji da zadevo rešim, sem dodala veliko žlico drobtin in neke ostanke mandljev, ki so se mi valjali po omari. Nič ni pomagalo. Ok, pustim, bom videla kaj bo iz tega. Testo se je v stoječem mikserju krasno zamesilo, samo problem je, ker jaz zadeve ne znam razvaljati, kot je treba, tako da je namesto pravokotnika nastal n-kotnik. Tudi merjenje za model ni bilo... ustrezno. Zato sem v končni fazi dobila 1,5x zavito potico v modelu za šarkelj. Po noči vzhajanja ni bilo kakega pretiranega napredka, med pečenjem je pa lepo narasla in počila ob robu. Ampak potem ko smo jo poskusili... noro dobra. Res sočna, okusna, rahla. Odlična.

JanisJoplin  

kuha že od: 20.1.2011

Št. objav: 1953

Objavljeno 22.4.2014 ob 8:39

Meni je tudi tokrat počila, kljub temu, da sem jo gosto prepikala. Iz teh količin sem naredila dve, za v ozek podolgovat model. Ena je počila že ob vzhajanju, druga med peko. Zaradi tega je seveda imela tudi luknje in posledično razpadala na sredini :( kljub temu je bila ODLIČNA. Vseeno me to pokanje še vedno jezi in bi bila zelo zelo hvaležna, če bi mi kdo pojasnil, kako bi to preprečila.

bionda  

kuha že od: 30.11.2004

Št. objav: 131

Objavljeno 22.4.2014 ob 14:19

MaskaA - premer pekaca pomnozi z 2 in dobis dolzino potice, ki jo potrebujes, da tocno "sede" v pekac.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.