Riba v foliji z maslenim krompirjem

riba, pečena v alu foliji z zelenjavo in grozdjem, krompir pečen z maslom na peki papirju

desa  
    morska hrana: ribe
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  4,5
  • Zanimivosti

Sestavine

1 večja riba (po želji), približno 1 kg težka

2 srednje veliki čebuli

2 srednje velika paradižnika

1 manjši grozd belega sladkega grozdja

sol

poper

limona

olivno olje

alu folija

peki papir

6 srednje velikih krompirjev, približno dober kg

maslo

Postopek

Ribo splaknemo, odcedimo in posušimo, nato jo pokapamo z limoninim sokom, solimo, popramo in naoljimo z olivnim oljem, pustimo jo počivati.

Čebulo in paradižnike narežemo na kolobarje, grozdne jagode operemo.

Pekač obložimo s folijo, nanjo damo nekaj olivnega olja, nekaj čebule, paradižnika in na to položimo ribo. Obložimo jo s preostankom zelenjave in z grozdjem, po želji tudi zelenjavo nekoliko solimo. Vse skupaj tudi zapremo s folijo in stisnemo robove skupaj.

Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinjah (ventilatorska pečica), približno 35 - 40 minut, odvisno od vrste ribe - ali je okrogla, ploščata....

Krompir olupimo in narežemo na tanke rezine, katere lepo zložimo na pekač, katerega smo obložili s peki papirjem. Ko je to opravljeno, ga solimo in obložimo z lističi masla.

Če imamo možnost (pečenje na več nivojih - mrežah) lahko krompir pečemo istočasno kot ribo, drugače ga položimo v pečico potem, ko smo ribo vzeli ven in ga pečemo približno 35 minut na isti temperaturi, oz. dokler ne dobi zlato rjave barve in ima hrustljavo skorjico.

Ves ta čas ribo hranimo na toplem in zaprto v foliji, kasneje, ko je krompir pečen, serviramo skupaj nekaj krompirja in file ribe, po želji lahko file prelijemo z omako, ki je nastala pri pečenju.

Dober tek.


Opombe

Mnogi bodo začudeni, kaj dela grozdje z ribo v pečici..., vendar brez strahu, grozdje bo dalo slast in aromo....

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5047

Objavljeno 4.9.2008 ob 11:21

Riba v foliji je slastna , čeprav mene malo moti ker je kuhana in ne pečena. Ampak okus je božanski to že moram reči. Grozdja še nisem dajla poleg, ostalo pa delam tudi jaz tako. Bi te pa vprašal nekaj drugega, Desa. Najprej spečeš ribo in potem krompir. Riba čaka zavita v foliji dobre pol ure ,lahko še več, odvisno od krompirja (sorta, velikost kosov....) A ni to malo predolgo za ribo ? Riba se kljub temu , da ni več v pečici zagotovo še nekaj časa kuha , kajti v foliji je dovolj pare , da jo cmari še naprej. A ni potem preveč mehka in razpadajoča ? Kakšne so tvoje izkušnje ? Ker če je temu tako, bi bilo bolje verjtno zraven ponuditi drugače pripravljen krompir. Morda kuhan ali pa pečen v ponvici na štedilniku. Drugače pa mi je tvoj recept všeč tudi, ker po ribi ne posipaš vegete. Hvala.

Lp

mamaF  

kuha že od: 21.1.2008

Št. objav: 3340

Objavljeno 4.9.2008 ob 11:58

Vesel

O, Desa, še en recept zame! Zagotovo ga preizkusim! Meni se zdi pa prav tale dodatek grozdja zaminiv.

Hedonist, jaz bi se "zagati" s krompirjem izognila tako, da bi na pekač s krompirjem položila zavitek z ribo in pekla vse hkrati, če ne bi imela možnosti peči v dveh nivojih. Seveda krompir na tistem delu, kjer bi ležala riba v foliji, ne bi bil po vrhu zapečen....pa vendar....mogoče bi pa šlo.

femica  

kuha že od: 27.8.2008

Št. objav: 329

Objavljeno 4.9.2008 ob 16:00

sliši se okusno, katere vrsto ribe priporočate(da ima malo kosti)

desa  

kuha že od: 22.10.2004

Št. objav: 9

Objavljeno 8.9.2008 ob 9:56

Zelo vesel

pozdravljeni....

"hedonist"...cmarjenju ribe kot praviš se lahko izogneš tudi tako,da krompir vstaviš v pečico nekje na sredi pečenja ribe in samo ribo pred koncem(zadnjih 10 minut) odpreš,tako da ti izpari para in riba le ni tako kuhana....vse se da....če pa le imate kako možnost pecite na dveh mrežah in ribo vzamete ven ravno toliko prej,da se krompirju naredi skorjica....in hedonist,nikoli se nebi mogla bolje strinjati s teboj- nikoli in niti pod razno vegeto na ribo.....kajti vegeta je živa kemija in to uničuje hrano.....vedno pravim,kuharja spoznaš po njegovih začimbah .....

Strategoss  

kuha že od: 20.9.2013

Št. objav: 12

Objavljeno 6.12.2014 ob 19:25

Fantastičen recept! :)

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.