Mozart torta po moje

torta z marcipanom in lahko čokoladno kremo

muffin  Izvor: moja kreacija
Mozart torta po moje
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  4,9
  • Zanimivosti

Sestavine

Biskvit:

4 jajca

200 g sladkorja

0,8 dl vode

0,8 dl olja

20 g kakava

190 g moke

pol pecilnega praška

marelična marmelada (3 zelo velike žlice)

2 žlici vode

marcipan (en zavitek iz Hoferja), ki ga obarvamo rahlo zeleno

žlica amareta

sladkor v prahu

Čokoladna krema:

100 g jedilne čokolade

2 veliki žlici Nutelle

250 ml sladke smetane

200 g navadnega jogurta

1 želatina fiks

Čokoladni preliv:

200 g temne čokolade

240 g sladkorja v prahu

95 g vode

Postopek

Najprej izdelamo biskvit tako, da rumenjake zmešamo s sladkorjem, vanilijevim sladkorjem, nato dodamo še olje in vodo. V to zmes presejemo moko, kakav in pecilni prašek. Na koncu vanjo narahlo vmešamo smeg beljakov. Pečemo 35 minut na 175 stopinj.

Ko je biskvit pečen in ohlajen, ga prerežemo tako, da dobimo dve plasti. Spodnjo plast biskvita vrnemo v tortni model, v katerem bomo pripravili našo torto. Sedaj segrejemo marelično marmelado in jo zmešamo z 2 žlicama vode - dobimo tekočo marmelado. S tem prelijemo spodnjo plast biskvita.

Marcipan obarvamo rahlo zeleno, vanj vmešamo žlico amareta (mandljev liker) ter sladkor v prahu. Marcipan nato razvaljamo v krog velikosti torte in ga položimo na biskvit v tortnem modelu.

Sedaj izdelamo čokoladno kremo tako, da najprej stopimo čokolado. Potem v posebni posodi stepemo smetano. Ko je ta čvrsta, vanjo vmešamo navadni jogurt in nato med stepanjem še želatino fiks. Šele na koncu v to jogurtno - smetanovo zmes vmešamo Nutello ter tekočo čokolado. Čokoladno kremo nadevamo čez marcipan, čeznjo damo zgornjo plast biskvita, ki ga namočimo s sladkornim sirupom (voda zmešana s sladkorjem) in vse skupaj postavimo v hladilnik. Torta naj se čez noč dobro ohladi v hladilniku. Naslednji dan jo previdno vzamemo iz modela in jo oblijemo s čokoladnim prelivom ter okrasimo.

Čokoladni preliv je podoben tistemu, ki ga delamo za Sacher torto. Pripravimo ga tako, da vse sestavine segrejemo in dobro zmešamo. Počakamo, da se preliv ohladi in začne strjevati, med tem ga občasno premešamo. Ko je preliv primerno gost, ga premažemo čez torto in jo po želji okrasimo.


Opombe

To je druga torta, za katero sem si recept izmislila in jo pripravila za srečanje ob 10. obletnici Kulinarične Slovenije. Zaradi marcipana in čokoladne kreme spominja na Mozartove kroglice, zato sem jo tako tudi poimenovala.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

-pika  

kuha že od: 25.2.2005

Št. objav: 399

Objavljeno 25.8.2008 ob 15:46

ojla

Hčerka ima rojstni dan pa bi jo rada presenetila z mocartovo torto vendar imam nekaj vprašanj glede marcipana.Tu piše naj dodam marcipanu AMARETTO pa me zanima če ta liker obarva marcipan zeleno ali moram dodati še kaj drugega.

Amareto liker mi ni nič znam pa me zanima kje se to kupi in v kakšnih količinah ga prodajajo .

In še zadnje vprašanje marcipan lahko kupim tudi zelenega in če je to dobro brez tega likerja ali ravno ta liker da okus in značilnost mocartove torte.

Ker grem jutri v center Ljubljane bi bila zelo vesela če kdo pozna kakšno posebno trgovino z marcipanom .

Hvala vsem za odgovore

lp

pika

berny  

kuha že od: 23.1.2007

Št. objav: 127

Objavljeno 25.8.2008 ob 16:14

Amareto ti ne bo marcipana obarval zeleno, ker je ta liker vsaj tako se mi zdi rahlo rjave barve. Dobiš ga skoraj v vseh trgovinah v 1l oz. 0,75 l steklenicah, zagotovo ga pa imajo v Hipermarket Mercator ali v Interšparu.

Jaz nisem dodala nič likerja, ker ga nisem imela, sicer pa ta liker poudari okus mandljev v marcipanu, ker je tudi amareto iz mandljev (oz. grenkih mandljev). je pa zelo, zelo dobro tudi brez likerja, tako da ga lahko mirne duše izpustiš.

Marcipan sem jaz obarvala kar z zeleno obarvanim sladkornim pisalom (Schwartau) in sicer da sem skoraj celo tubico stisnila na marcipan in ga dobro pregnetla.

Marcipan tudi lahko kupiš v Hipermarketu Mercator ali Interšparu, jaz sem kupila tega od Schwartau pakiran je v škatlice po 200g stane pa nekaj čez 3 eure.

LP

Vilina  

kuha že od: 7.3.2003

Št. objav: 600

Objavljeno 26.8.2008 ob 8:05

Vesel

Jedci so bili zelo zadovoljni!Tudi pri meni je bil marcipan brez likerja, ker ga nisem imela, a ja, pa glazuro sem naredila kar po svoje, ker po tem receptu še nisem delala, pa me je skrbelo, da mi ne bo dobro uspela..... bom drugič poskusila.

-pika  

kuha že od: 25.2.2005

Št. objav: 399

Objavljeno 26.8.2008 ob 13:57

Vesel

Vesela vaših odgovorov ampak me je še nekaj zmotilo pri kremi ali mora bit vmes jogurt ker jaz naredim kremo samo iz čokolade in smetane brez želatine.

Razen če ima to kakšno posebnost in da je krema bolj rahla.

Jutri pa veselo na delo in kar bo bo

lp

pika

Vilina  

kuha že od: 7.3.2003

Št. objav: 600

Objavljeno 26.8.2008 ob 14:35

Zelo vesel

Jaz jogurta ne bi izpustila, naredi tak bolj lahek, sveži okus. Je pa plast kreme kar "debela" (se vidi na slikah), brez želatine zagotovo ne bi bila tako kompaktna. Ja, po moje lahko narediš tako, kot si predlagala (brez jogurta in brez želatine), samo to potem ne bo več ista torta!

-pika  

kuha že od: 25.2.2005

Št. objav: 399

Objavljeno 28.8.2008 ob 11:51

Zelo vesel

Vem da sem zelo spraševala vendar se je splačalo.

TORTA maksimalno uspela in vsi zelo zadovolnji predvsem pa hčerka.

Res je zelo dobra in jo priporočam tudi drugim da jo probate sploh če imate radi marcipan.

LP

PIKA

Issi  

kuha že od: 5.9.2007

Št. objav: 703

Objavljeno 13.9.2008 ob 23:17

Včeraj sem naredila tole torto za hčerin rojstni dan in nocoj smo jo pojedli. Kar se tiče okusa - odlično. Imam pa nekaj pripomb; 35 minut je bilo čisto premalo peke, ko sem jo vzela ven je bila na sredini še tekoča. Pekla sem jo še dodatnih 20 minut. In naj mi kdo za božjo voljo pojasni, kaj delam narobe, ker počasi že izgubljam živce nad tortami. Vedno, ampak res vedno se mi biskvit nekako "skrči" v premer, ko se shladi. In je potem obod, ki ga namestimo, ko nadevamo kremo za centimeter prevelik vsepovsod okoli. Zakaj se mi zo zgodi? naj pa povem, da nikoli ne namažem oboda z maslom, le dno.

Vegica  

kuha že od: 15.9.2005

Št. objav: 96

Objavljeno 9.10.2008 ob 20:05

Kako vam uspe marcipan razvaljat brez da bi se prijel na podlago? Pa v biskvit sem dala samo 150g sladkorja in je bil super, pekel se je pa veliko dlje, kot 35 minut. Jutri pa pokušina :)

kobra 1  

kuha že od: 15.6.2006

Št. objav: 1881

Objavljeno 9.10.2008 ob 20:12

Med malo debelejšim PVC -jem (debelina PVC mapice), posutim z mletim sladkorjem.

lenno  

kuha že od: 28.7.2008

Št. objav: 8

Objavljeno 29.10.2008 ob 16:11

včeraj sem spekel biskvit in jo danes dokončal... zelo dobro, vendar bom naslednjič malo podaljšal čas pečenja.

zanima me, če bi bilo možno zamenjati jogurt še z enim lončkom smetane?

pa še... če morda kdo pozna dober recept za čokoladno glazuro, ki ni tako sladka, kot je ta.

sicer, zelo dober recept.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.