Tandoori piščanec

pikanten piščanec za ljubitelje indijske hrane

sarabande  Izvor: Indija
    eksotika: Indija
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 15 minut 1 ura 15 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 4 osebe

4 cele piščančje noge

sol

1 limona

4 dl jogurta

1 srednje velika čebula

1 strok česna

kakor palec velik kos ingverja

1 čili ali navaden pekoči feferon

2 čajni žlici garam masale

1 kavna žlička mletega čilija

1 čajna žlica mletega kumina (lat. Cuminum cyminum)

1 čajna žlica kurkume

Postopek

Piščančjim nogam odstranimo kožo, jih razrežemo v sklepu, vsak del piščančje noge nekajkrat zarežemo do kosti. Piščančje meso v skledi solimo in pokapamo z limoninim sokom. Dobro premešamo, da sol in limonin sok dobro prodreta v meso. Meso pustimo stati približno pol ure. Medtem pripravimo jogurtovo marinado. Čebulo, strok česna in ingver olupimo in drobno sesekljamo, čili drobno sesekljamo. V posodo multipraktika vlijemo jogurt, dodamo sesekljane čebulo, česen, ingver in čili ter mleti čili, kumin, kurkumo in garam masalo in vsebino dobro zmeljemo. Meso prelijemo z marinado, dobro premešamo, da se marinada oprime vseh kosov. Pokrijemo s pvc - folijo za živila in na hladnem mariniramo čez noč, lahko tudi 24 ur. Pečico segrejemo na 220 stopinj. Kose mesa vzamemo iz marinade, odvečno marinado odcedimo in meso razporedimo po pekaču v eni plasti. Pečemo, dokler meso ni pečeno (če meso prebodemo z zobotrebcem na najdebelejšem koncu, mora priteči ven bister sok).


Opombe

Začimbe, ki jih damo v jogurtovo marinado lahko po okusu spreminjamo. Jed je dobila ime (tandoori) po cilindrično oblikovanih (običajno) keramičnih pečeh, ki jih uporabljajo predvsem v Indiji, v katerih se hrana peče nad močno razgreto žerjavico.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

proxima  

kuha že od: 21.10.2003

Št. objav: 2514

Objavljeno 12.4.2008 ob 16:41

Zelo vesel

To je super recept. Jaz uporabim kar male piscance, ki se jih da dobiti v Leclercu ali Eurospinu, pakirane po dva skupaj, ali pa belo puranje meso, narezano na malo vecje kocke.

Košuta  

kuha že od: 8.7.2008

Št. objav: 199

Objavljeno 30.12.2009 ob 14:25

Zelo vesel

Meni preprosto vsak recept "po Sarabandeju" uspe. To sem že večkrat napisala in ponavljam tudi zdaj. Poleg nogic sem na način Tandoori pripravila tudi piščančje prsi, le da sem za njih čas pečenja skrajšala. Omaka/marinada je omamna, skrivaj sem jo v malih količinah vse do pečenja "poskušala" iz posode, v kateri se je mariniralo meso. Žal mi je bilo, da sem po mariniranju morala preostanek zavreči, saj se pri najboljši volji nisem domislila načina, kako bi omako še lahko porabila, glede na to, da je precej pikantna. Po moji oceni sta za ta recept od začimb bistvena ingver in kurkuma (za avtentičnost še garam masala), glede preostalih sestavin pa lahko impoviziramo.

Jani2105  

kuha že od: 30.7.2010

Št. objav: 6

Objavljeno 8.2.2011 ob 17:40

Danes sem si pripravil piščanca po tem receptu, seveda sem ga že včeraj dal v kvašo. Mi je zelo lepo uspelo in kosilo je bilo perfektno.

ylona  

kuha že od: 11.12.2009

Št. objav: 15

Objavljeno 31.8.2013 ob 12:48

Recept je super..zal se v nasih krajih ne da dobit garam masale, pa je bilo vseeno dobro!

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5048

Objavljeno 1.9.2013 ob 15:16

Kaj imaš v mislih pod >cele piščančje noge< kolega Sarabande ? A gre tukaj za kremplje, krače , stegna ? Mi ni čist jasno veš :)

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.