Nadina torta

čokoladna mousse torta z banano in čokoladnim oblivom

Vendelina jr.  Izvor: moj umislek in nadgradnja od stane.r
Nadina torta
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Podlaga:

4 jajca

4 čajne žlice umetnega sladila (ali 4 žlice sladkorja)

4 žlice moke

4 dag jedilne čokolade

1 banana

sol

mineralna voda

za osvežitev podlage: 2 žlici bananinega jogurta

Krema:

5 rumenjakov

7 - 8 žlic umetnega sladila (ali 4 žlice sladkorja), od tega 5 žlic na začetku, 2 - 3 na koncu, če ste bolj sladkosnedni

20 dag kakava v prahu

2 kocki kokosovega masla (50 g)

čokoladni liker

6 lončkov osnovnega grškega jogurta, to je cca. 0,8 litra

250 g mascarpone sira

do 5 vrečk želatine fix

2 banani

Glazura:

200 g jedilne čokolade

150 g kokosovega masla (tisto, kar ni bilo porabljeno pri kremi, se porabi pri glazuri)

Okrasitev: ostružki bele čokolade in liki temne čokolade, za kar potrebujemo 3 dag temne čokolade

Postopek

1. Za podlago:

v banjomariji stopimo jedilno čokolado. Segrevamo pečico. Ločimo rumenjake od beljakov. V beljake kanemo malo soli in zamešamo v trd sneg. Rumenjake in sladkor penasto umešamo, dodamo stopljeno jedilno čokolado in pretlačeno banano. Vmešavamo moko žlico po žlico in nekje na sredini kanemo nekaj gazirane mineralne vode (naredi testo bolj rahlo). V to zmes blago umešamo trd sneg. Vlijemo v tortni model (če je kovinski, se na dno položi peki papir, stene se namastijo) in pečemo 23 minut na 180 stopinjah (zaradi banane se zadeva peče malo dlje).

2. V banjomariji med gretjem razžvrkljamo 5 rumenjakov, sladilo (sladkor), dodamo še kocko kokosovega masla in nato postopoma dodajamo najprej kakav v prahu (če hočete bolj sladko, dajte čokolado v prahu, vendar v tem primeru dajte eno žlico sladkorja ali sladila manj). Če je zmes grudasta, jo razredčimo z vodo in nekje vmes dodamo še eno kocko kokosovega masla. Za piko na i dodamo še malo čokoladnega likerja. Če se nam zdi, da zadeva ni zadosti sladka, dodamo še do 3 žlice sladkorja, ampak krema ne sme biti PRESLADKA. Mora biti MANJ sladka. Ko je vse raztopljeno, banjomarijo odstavimo z ognja. Zmes dve uri hladimo na sobni temperaturi, vmes previdno odlijemo vodo. Zmes naj ne bi bila tekoča, če je po videzu podobna gostemu namazu, je ravno pravšnja.

3. Pečeno podlago iz točke 1 po kakih 10 minutah premažemo z jogurtom. Priporočena je uporaba čopiča. Tako pripravljeno podlago namestimo na podlago, od koder bomo kasneje servirali torto, ker se zadeve v nadaljevanju ne bo več dalo prestavljati. Ker pride na koncu še čokoladni obliv, naj bo krožnik relativno širok. Okoli podlage za torto namestimo obroč za torte, ki smo ga oblekli z alu - folijo (obroč se obleče zaradi tega, da pri odpiranju krema ne poči).

4. Zamešamo 6 lončkov osnovnega grškega jogurta z 2 vrečkama želatine fix. V to zmes dodamo še 250 g mascarponeja in še 1 vrečko želatine fix. Če se dobro vidijo sledi metlic, je masa dobra, če ne, je treba dati še malo želatine. Potem v to zmes vmešavamo ohlajeno čokoladno bazo iz točke 2. Med vmešavanjem se doda še 1 vrečko želatine fix. Ponovno preverimo, da se sledi mešalnikovih metlic lepo vidijo v masi, če se ne, dodamo še eno vrečko.

5. Eno banano narežemo na 2 cm široka kolesca. Razporedimo jih na biskvitno podlago (najbolje je, da se jih razporedi v obliki krožnice in sicer po sredini polmera tako, da nastane en sredinski prstan na dnu. Drugo banano narežemo na 1 cm široka kolesca.

6. Kremo postopoma vlivamo v obroč za torte. Najprej v in okoli sredinskega prstana iz banane. Potem pa izmenoma vlivamo kremo in vsipamo tanka kolesca banane (pride potem lepo v profitlu) in dokončamo s kremo in jo poravnamo (tako, da se koščki banane ne vidijo).

7. Sladico postavimo za najmanj 8 ur v hladilnik.

8. Raztopimo 3 dag temne čokolade (ali pa kuverturo za torto) in jo razlijemo po peki papirju. Ko se strdi, izrežemo okraske.

9. Odstranimo folijo in z nožem previdno poravnamo rob torte.

10. V banjomariji stopimo čokolado in kokosovo maslo. Stopljeno čokolado z žlico previdno nanašamo najprej po sredini torte (in gledamo, kako se zadeva razliva) in od tam naprej proti robu torte. Pustimo, da teče čokolada čez rob in ko se začne nabirati na robu krožnika, jo s silikonskim čopičem premažemo po obodu. Mažemo od spodaj NAVPIČNO navzgor. Pri tem pazimo, da ne razpraskamo kreme. Zgornja ploskev mora biti gladka, na robu pa se pozna relief čopiča in to deluje vizualno zanimivo. Odvečno čokolado na robu krožnika odstranimo z oljnim robčkom.

Torto okrasimo z belimi ostružki in okraski iz točke 8.

Serviramo po tem, ko je čokoladna glazura popolnoma strjena in ohlajena (po kakih 5 urah).


Opombe

Pomembno: bananino podlago takoj postavite na krožnik, na katerem se bo torta servirala (ker je v nadaljevanju ne boste mogli več prestavljati). Biti mora relativno širok in plitev, tako da bo ulovil čokoladno glazuro, ki bo kapljala. Odvečno raztopljeno čokolado na krožniku obrišemo z oljnim robčkom.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

unicorn  

kuha že od: 8.10.2005

Št. objav: 212

Objavljeno 25.5.2008 ob 19:56

Zelo vesel

Hehehe, Mamamia, mi bereš misli. Sem tudi Štajerka in ravno "pravilno nagnjenost" po naše sem imela v mislih, da se bo torta vsaj malce izravnala.

Glede torte ti svetujem samo - pogumno v boj!!! Pa, prosim, uporabi dosti želatine, tukaj lahko verjameš "s čokolado popacani Xeni v boju z mehko kremo" na besedo.

bannanna  

kuha že od: 25.5.2006

Št. objav: 5457

Objavljeno 25.5.2008 ob 20:26

js mam pa eno vprašanje za vendelino....

katero jedilno čokolado uporabljaš?

HVALA

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 26.5.2008 ob 8:49

Bannana, glej ZS. O konstrukcijskih podvigih znam sama bolj malo, ampak tega ne bi delala s podstavki od slamic.....

Dragička, bravo. Nisi prva s čokoladno poplavo, si pa prva, ki so jo objavila. Bravo! Največ se itak naučimo na napakah, a ne?

Ha, unicorn, v to, da ti narediš torto in the middle of nowhere - v to nisem nikoli dvomila....Si pa ti bolj gosposka z materiali, jaz dam Grand Marnier samo v Vasino torto in nikamor drugam, ker sem tozadevno malo škrta.

Drugače pa je treba kremo delati nazarensko počasi (v smislu, da večina alkota izhlapi in morajo biti sestavine totalno ohlajene), pa še je nekaj fint....Anyway, pomaga tudi, če torto pred oblivanjem malo zapremo v zamrzovalnik.

Tudi o praskanju obliva s kremo bi znala kar nekaj povedati... je bilo kar nekaj opraskanega, preden sem ukapirala finto s čopičem navpično navzgor....

unicorn  

kuha že od: 8.10.2005

Št. objav: 212

Objavljeno 26.5.2008 ob 19:21

Ma kaj gosposka, žalostna. Še veš ne, kako mi je bilo "bad", ker sem morala porabiti toliko likerja, ki ga seveda sploh ne pijem. (hahaha)

unicorn  

kuha že od: 8.10.2005

Št. objav: 212

Objavljeno 31.5.2008 ob 9:29

Lej ga "vrabca", na pomanjšanem formatu pa še ne zgleda tako "nagjena".

To bo definitivno še kdaj za uporabit - pomanjševanje slike namreč.

stana.r  

kuha že od: 28.11.2004

Št. objav: 2909

Objavljeno 31.5.2008 ob 11:45

Zelo vesel

Unicorn, tale tvoja torta "brez vsega" izgleda zelo dobro!

unicorn  

kuha že od: 8.10.2005

Št. objav: 212

Objavljeno 31.5.2008 ob 12:22

Zelo vesel

Hehehe, lisička, res izgleda "brez vsega".

bannanna  

kuha že od: 25.5.2006

Št. objav: 5457

Objavljeno 1.6.2008 ob 0:18

no, evo, moja torta se že trdi!!

juhu

glavno, nism si misla da si bom tok okrepila bicepse med mešanjem čokoladne mase... 3krat sm šla na net pogledat a tam res vidim 20 dag kakava? in pol še dvakrat gledala pretvornike, pa je blo res tolk :S sam na konc je blo vse guuuut. ful mi je všeč, ker je dejansko grenka torta.. ko taprava čokolada ... mmm glavno, jutr še okrasit, nažalost pa zaradi prenavlanja bajte ne najdem modelčkov za kekse :s bo pa neki druga ;) slikca še pride

stana.r  

kuha že od: 28.11.2004

Št. objav: 2909

Objavljeno 1.6.2008 ob 10:45

Bannana, saj lahko pustiš torto neokrašeno. Zelo lepo izgleda tudi samo s čokoladnim prelivom in z vzorčkom ob strani, ki ga narediš s čopičem.

Jaz sem jo dodatno okrasila samo zaradi tega, ker ni bil lep, enakomeren, gladek preliv, ker sem vmes polivala s čokolado ter slikala.

bannanna  

kuha že od: 25.5.2006

Št. objav: 5457

Objavljeno 1.6.2008 ob 22:46

našlaaaaa!! slikca bo počas gor.. edino tale preliv me je begal.. dala sem celo manj masla kot je napisano... pa je bil res grozen.. res je tekel... šele v zamrzovalniku danes se je malo strdil,, tako da okraskov s čopičem ni :S

ampaaaaaak... sam da je dobra!!! njamaaaaa, res gut recept

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.