Nadina torta

čokoladna mousse torta z banano in čokoladnim oblivom

Vendelina jr.  Izvor: moj umislek in nadgradnja od stane.r
Nadina torta
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Podlaga:

4 jajca

4 čajne žlice umetnega sladila (ali 4 žlice sladkorja)

4 žlice moke

4 dag jedilne čokolade

1 banana

sol

mineralna voda

za osvežitev podlage: 2 žlici bananinega jogurta

Krema:

5 rumenjakov

7 - 8 žlic umetnega sladila (ali 4 žlice sladkorja), od tega 5 žlic na začetku, 2 - 3 na koncu, če ste bolj sladkosnedni

20 dag kakava v prahu

2 kocki kokosovega masla (50 g)

čokoladni liker

6 lončkov osnovnega grškega jogurta, to je cca. 0,8 litra

250 g mascarpone sira

do 5 vrečk želatine fix

2 banani

Glazura:

200 g jedilne čokolade

150 g kokosovega masla (tisto, kar ni bilo porabljeno pri kremi, se porabi pri glazuri)

Okrasitev: ostružki bele čokolade in liki temne čokolade, za kar potrebujemo 3 dag temne čokolade

Postopek

1. Za podlago:

v banjomariji stopimo jedilno čokolado. Segrevamo pečico. Ločimo rumenjake od beljakov. V beljake kanemo malo soli in zamešamo v trd sneg. Rumenjake in sladkor penasto umešamo, dodamo stopljeno jedilno čokolado in pretlačeno banano. Vmešavamo moko žlico po žlico in nekje na sredini kanemo nekaj gazirane mineralne vode (naredi testo bolj rahlo). V to zmes blago umešamo trd sneg. Vlijemo v tortni model (če je kovinski, se na dno položi peki papir, stene se namastijo) in pečemo 23 minut na 180 stopinjah (zaradi banane se zadeva peče malo dlje).

2. V banjomariji med gretjem razžvrkljamo 5 rumenjakov, sladilo (sladkor), dodamo še kocko kokosovega masla in nato postopoma dodajamo najprej kakav v prahu (če hočete bolj sladko, dajte čokolado v prahu, vendar v tem primeru dajte eno žlico sladkorja ali sladila manj). Če je zmes grudasta, jo razredčimo z vodo in nekje vmes dodamo še eno kocko kokosovega masla. Za piko na i dodamo še malo čokoladnega likerja. Če se nam zdi, da zadeva ni zadosti sladka, dodamo še do 3 žlice sladkorja, ampak krema ne sme biti PRESLADKA. Mora biti MANJ sladka. Ko je vse raztopljeno, banjomarijo odstavimo z ognja. Zmes dve uri hladimo na sobni temperaturi, vmes previdno odlijemo vodo. Zmes naj ne bi bila tekoča, če je po videzu podobna gostemu namazu, je ravno pravšnja.

3. Pečeno podlago iz točke 1 po kakih 10 minutah premažemo z jogurtom. Priporočena je uporaba čopiča. Tako pripravljeno podlago namestimo na podlago, od koder bomo kasneje servirali torto, ker se zadeve v nadaljevanju ne bo več dalo prestavljati. Ker pride na koncu še čokoladni obliv, naj bo krožnik relativno širok. Okoli podlage za torto namestimo obroč za torte, ki smo ga oblekli z alu - folijo (obroč se obleče zaradi tega, da pri odpiranju krema ne poči).

4. Zamešamo 6 lončkov osnovnega grškega jogurta z 2 vrečkama želatine fix. V to zmes dodamo še 250 g mascarponeja in še 1 vrečko želatine fix. Če se dobro vidijo sledi metlic, je masa dobra, če ne, je treba dati še malo želatine. Potem v to zmes vmešavamo ohlajeno čokoladno bazo iz točke 2. Med vmešavanjem se doda še 1 vrečko želatine fix. Ponovno preverimo, da se sledi mešalnikovih metlic lepo vidijo v masi, če se ne, dodamo še eno vrečko.

5. Eno banano narežemo na 2 cm široka kolesca. Razporedimo jih na biskvitno podlago (najbolje je, da se jih razporedi v obliki krožnice in sicer po sredini polmera tako, da nastane en sredinski prstan na dnu. Drugo banano narežemo na 1 cm široka kolesca.

6. Kremo postopoma vlivamo v obroč za torte. Najprej v in okoli sredinskega prstana iz banane. Potem pa izmenoma vlivamo kremo in vsipamo tanka kolesca banane (pride potem lepo v profitlu) in dokončamo s kremo in jo poravnamo (tako, da se koščki banane ne vidijo).

7. Sladico postavimo za najmanj 8 ur v hladilnik.

8. Raztopimo 3 dag temne čokolade (ali pa kuverturo za torto) in jo razlijemo po peki papirju. Ko se strdi, izrežemo okraske.

9. Odstranimo folijo in z nožem previdno poravnamo rob torte.

10. V banjomariji stopimo čokolado in kokosovo maslo. Stopljeno čokolado z žlico previdno nanašamo najprej po sredini torte (in gledamo, kako se zadeva razliva) in od tam naprej proti robu torte. Pustimo, da teče čokolada čez rob in ko se začne nabirati na robu krožnika, jo s silikonskim čopičem premažemo po obodu. Mažemo od spodaj NAVPIČNO navzgor. Pri tem pazimo, da ne razpraskamo kreme. Zgornja ploskev mora biti gladka, na robu pa se pozna relief čopiča in to deluje vizualno zanimivo. Odvečno čokolado na robu krožnika odstranimo z oljnim robčkom.

Torto okrasimo z belimi ostružki in okraski iz točke 8.

Serviramo po tem, ko je čokoladna glazura popolnoma strjena in ohlajena (po kakih 5 urah).


Opombe

Pomembno: bananino podlago takoj postavite na krožnik, na katerem se bo torta servirala (ker je v nadaljevanju ne boste mogli več prestavljati). Biti mora relativno širok in plitev, tako da bo ulovil čokoladno glazuro, ki bo kapljala. Odvečno raztopljeno čokolado na krožniku obrišemo z oljnim robčkom.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Vložena Marelica  

kuha že od: 14.2.2008

Št. objav: 202

Objavljeno 6.4.2008 ob 18:50

Mmm odlična torta! Ne morem verjeti, da mi je ratala, vključno z dekoracijo! Pohvale avtorici recepta! Prilagam fotko!

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 7.4.2008 ob 10:10

Marelica, zakaj ti pa ne bi zadeva uspela - resda traja nekaj časa, ampak če dobro premisliš, se izplača, mar ne?

Me pa veseli, da se "klub ljubiteljev krem na jogurtni osnovi" povečuje...

Vložena Marelica  

kuha že od: 14.2.2008

Št. objav: 202

Objavljeno 10.4.2008 ob 20:36

Vendelina, šele zadnje čase sem začela s tortami, ker sem bila vedno prepričana, da tega ne zmorem (sploh okraševanje), čeravno drugače veliko pečem. Ampak gre počasi in sproti se učim in pridobivam prakso. Sploh pa so tvoji recepti vsi odlični, vključno s podrobnimi opisi postopkov, tako da nimam več nekega straha.

Glede jogurta, je zakon, sem delala tudi grško in je super, osvežilna in ne presladka.

Dragička  

kuha že od: 9.12.2003

Št. objav: 8695

Objavljeno 22.5.2008 ob 17:49

Zelo vesel

Tako... usedla sem se ob kavici, da napišem nekaj komentarjem na temo "Nadina torta".

Moja "Ndina.." se hladi v hladilniku.

Naj povem, da je postopek podoben, kot so moje torte: jogurtno-skutna s sadjem ali pa jogurtna rolada. S tem, da imam jaz recept napisan v nekaj stavkih, nas so pa naše damice "prestrašile" z receptom dolgim, kot Sveto pismo.

Malo se hecam, ne zamerit!

Prvič sem delala z želatino fix, prej sem vedno uporabljala želatino iz vrečke, ki sem jo močila v vodi. O.K. Ko sem danes šla v trgovino po grški jogurt in ostalo, sem v velikem žaru vzela 6 vrečk želatine v veliki vrečki - 20 g. Ko sem doma začela delat, mi je na misel kapnilo: kako 5 vrečk želatine - tako velike. Hitro na računalnik, na Stanine slikice in sem videla, da ima tamalo pakiranje.

Vse je šlo o.k. po receptu, edino... drugič bom dala pol - pol kakava in čokolade v prahu, ker se mi zdi, da je malo preveč grenko.

Rumenjakovo-čokoladna zmes se ni hladila 2 uri, ampak sem v pomivalno korito nalila vodo in se je masa 1-2-3 ohladila.

Tortica sedaj počiva v hladilniku, jutri jo bom pa prelila s čokolado. Bomo videli kakšne bodo ocene mojih jedcev.

Namreč, tortica je namenjena moji prvi zvezdici - moj fantek jutri praznuje - 10. let.

Pozdravček od srečne babice!

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 23.5.2008 ob 8:21

Babica vedno dela najboljše torte.

veverica  

kuha že od: 12.11.2001

Št. objav: 1038

Objavljeno 23.5.2008 ob 8:43

Dragička, Stana ima klasične vrečke želatine fix, sem prepričana ... sem tudi jaz sedajle prečekirala njene slikce. So večje kot vrečke za pecilni prašek, kvas, vanilij sladkor in malo manjše od tistih za puding

Dragička  

kuha že od: 9.12.2003

Št. objav: 8695

Objavljeno 24.5.2008 ob 22:43

Kakšno packarijo sem naredila...

Potem je pa vse v redu bilo

Danes smo jo zmazali.

Drugič bom dala polovioc kakava in polovico čokolade v prahu ter malo več sladkorja.

Pozdravček!

bannanna  

kuha že od: 25.5.2006

Št. objav: 5457

Objavljeno 25.5.2008 ob 0:09

waaw....

mam pa še js eno vprašanje: bi tale torta zdržala, če bi na vrh dala manjši tortico in podložila s slamicami?

unicorn  

kuha že od: 8.10.2005

Št. objav: 212

Objavljeno 25.5.2008 ob 18:07

Zgodbica k objavljeni slikici je tako "mimo", da sva s Stano sklenili, da jo je treba objaviti.

" Torta brez vsega, oz. kako je Unicorn postala modificiran Vendelinin fan"

Torej, za prvomajske praznike sem si šla zdraviti probleme z dihalnimi potmi na morje. Že prvi dan je do mene priletela (skoraj dobesedno) prijateljica s strašno težavo - njen mož praznuje rojstni dan, pa si je prvič, kljub križu nekje čez trideset, upal zaželeti, da bi končno tudi on dobil nekakšno torto za praznovanje. Kako sebično, ne moreš verjet.

Po kratkotrajnem opravljanju je bilo sklenjeno, da torto dobi, skupaj z očitajočim nasmeškom pri serviranju. Zapletlo se je že v naslednjem trenutku, ko je moja chere ugotovila, da je nazadnje pekla sladkarije nekje pri enajstih letih in to z zelo limitiranim uspehom. Alors jo moram speči jaz.

Na moje tiho in nežno prigovarjanje, da na morju pač nimam nobene utenzilije, ki bi mi omogočala tak podvig, ni bilo reakcije, in kot bi mignil, je moja chere z oskarjevskim nasmeškom zapustila rdečo preprogo.

Ko me je minila očaranost (takšna pač je), me je po glavi udarila kruta realnost, ki je, po podrobnem pregledu kuhinje, dnevne sobe, jedilnice in kleti, izgledala nekako takole:

- en model za torto

- ročni mešalnik, po domače "šprudla"

- ena kuhalnica

- ...... in ničesar več.

Na tem mestu naj pripomnim, da se stanovanje nahaja v vasi, precej oddaljeni od "civilizacije", ki premore dve trgovini z živili in pa ribiče na pomolu, ki zjutraj prodajajo ribe, če jih seveda uloviš.

Akcija! Hladilnik je vseboval minimalne količine česarkoli, vseeno pa rešilno bilko - creme double, ki mi jo je na obisku prejšnjega dne prinesla ma tante. In čeprav nisem vedno pri najhitrejših, sem se spomnila - Vendelina!

Skočila sem do sosede, si sposodila mikser, do trgovine po kilo jedilne čokolade, ter se spravila na delo. Biskvit brez banane, pač pa s pomarančnim sokom, je uspel v »nulo«. (deluje isti princip tudi za višje biskvite, Vendy dear?)

V močno nagnjeni zgornji posodi »profizori« banjomarije sem zmešala, kar sem pač imela – rumenjake, maslo, 70% čokolado (masla sem iz tega razloga dodala manj), in Grand Marnier. Zakaj v divjini razpolagam s tem likerjem? Hm, da bo dovolj damsko – računam na nepredvidene situacije. Da bi ga rada pila – jaz? Kje pa,…..

Vmes je začela na sosedinem mikserju goreti čudna rdeča lučka. Ki sem jo seveda popolnoma ignorirala. Dokler se po kuhinji ni začel širiti vonj po zažganem. Po natančnejšem pregledu elektronskega čuda tehnike sem našla nalepkico, na kateri piše, da se s čudom ne sme mešati naenkrat dlje kot 5 minut. Torej sem v nadaljevanju presedlala na ročni pogon.

Vse skupaj sem po ohladitvi zmešala v creme double (če ga kdo najde v naši ljubi domovinici in mi to sporoči, ga peljem na večerjo) in seveda dodala želatine po občutku, pa precej več sladkorja. Kakšne metlice nekaj, meni se vse strdi. Ja, sigurno. V kremo so šle filetirane pomaranče, kuhane na medu in pa spet – pomarančni liker. (brez komentarjev, prosim)

Drugi dan sem bila soočena z ohlajeno kremo konsistence »samo poskusi se me dotakniti«. Ker nikakor nisem quitter, sem se »reč« spravila oblivati s čokolado. Seveda se je vse pomešalo med seboj. Torej sem vajo ponovila še trikrat. Po porabljeni skupno skoraj kili čokolade in dodatnem izletu v trgovino, sem se končno spravila torto okraševati. In sicer robove s čopičem za risanje, last moje sončice, ki je pridno gledala mamico, kako neutrudno pobira dlačice iz čokolade. Edini komentar je bil: » A ti ne gre, mami?« Res moramo biti hvaležni za majhne otroke, ki ljubijo svoje starše.

In kako naprej? Dresirna vrečka v divjini – sanje. Torej »lotos« iz pomaranče. Ja, no. Pa še »bel pesek«, pa bo zen vrtiček. Malo morgen. Torej še čokolada »na okroglo«. Torta izgleda kot po cunamiju, ki je vse pač nametal na eno stran. Hm…. Trufli – še eno delo »mimogrede«. Jok, še ni dobro – potresimo s kakavovim prahom. Zdaj imam pa dovolj. In rezultat strašne okrasitve – limitirana katastrofa. Še k sosedi po pladenj in na mesto praznovanja.

Nasmešek moje chere je bil začuda sladek, čeprav je možu še prejšnji dan obljubljala krvno maščevanje do desetega rodu, torta pa pojedena v pol ure. Moj nikoli več se je nekam izgubil, et voila – tako sem postala »modificiran« fan naše Vendy.

p.s. - Ko bo objavljena še slika, priporočam ogled po tretjem kozarčku dobrega vinca ali Grand Marnier-ja.

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15821

Objavljeno 25.5.2008 ob 19:31

In učenec je prekosil učitelja....

Upam, da bodo fotke čim prej, bomo ugibali, kdo je bolj "nagjen" (pravilno nagnjen, v štajerskem žargonu to pomeni malo vinjen) - torta ali tisti, ki gleda slikico....

Me prsti srbijo, da bi delala to torto. Kakšna bo šele moja videt, jaz sem namreč totalno bez občutka za okraševanje. Dve levi roki...

Unicorn, tako se dela! In piše poročilo!

Mamamia

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.