Pikantni zrezki s porovim krompirjem

pikantni in sočni svinjski zrezki

Pikantni zrezki s porovim krompirjem
    mesne jedi: svinjina
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 15 minut 1 ura 15 min
  •  4,5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: Za 6 oseb.

6 svinjskih zrezkov (vratovina, s kostjo ali brez)

sol in sveže mleti črni poper

1 dl suhega belega vina

olje

Za marinado:

3 jušne žlice kečapa

2 jušni žlici sojine omake

1 jušna žlica dijonske gorčice

1 kavna žlica worcesterske omake

1 čajna žlica kajenskega popra

2 jušni žlici olivnega olja

Za porov krompir:

1 manjši por

2 rezini prekajene slanine

2 dl sladke smetane ali smetane za kuhanje

0,5 dl vermuta

sol in sveže mleti beli poper

muškatni orešček

600 g krompirja

Postopek

V majhni skledi zmešamo vse sestavine za marinado. Premešamo z metlico, da dobimo gostljato emulzijo. Zrezke potolčemo s kladivom za meso, solimo, popramo in po obeh straneh namažemo z marinado. Mariniramo jih eno uro na sobni temperaturi.

V ponvi močno segrejemo nekaj olja in vsak zrezek hitro porjavimo po obeh straneh. Opečene zrezke v eni plasti naložimo v primerno velik pekač, zalijemo z vinom in pokapamo z oljem. Do konca jih pečemo v pečici ogreti na 200 stopinj 45 minut. Med pečenjem jih občasno zalijemo s sokom, ki se nabere na dnu pekača.

Medtem ko se zrezki pečejo, pripravimo porov krompir. Por narežemo na ozke kolobarje, operemo in odcedimo. Slanino narežemo na drobne kockice. Krompir olupimo in ga damo kuhati v osoljeno vodo. V ponvi segrejemo malo olja in slanino pražimo, da postane hrustljava. Dodamo por, premešamo in pražimo, da se por nekoliko zmehča. Nato ga zalijemo z vermutom in pražimo, da tekočina izhlapi. Dodamo sladko smetano, začinimo s soljo, belim poprom in sveže naribanim muškatnim oreščkom, premešamo in počasi dušimo, da se omaka nekoliko zgosti. Ko je krompir kuhan, ga odcedimo in dodamo k poru. Premešamo in odstavimo.

Pečene zrezke vzememo iz pekača, prestavimo na servirni krožnik, polijemo s sokom, ki se je nabral v pekaču in ponudimo s porovim krompirjem.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

bober  

kuha že od: 19.6.2007

Št. objav: 43

Objavljeno 3.2.2008 ob 18:12

HmHm,a domači pretlačeni pelati niso dobri?Mora res biti tisti plastični ketchup zraven?Sicer pa zveni okusno,jaz bi tudi vermut zamenjal za vino,ampak probati je treba,...

sarabande  

kuha že od: 1.5.2002

Št. objav: 879

Objavljeno 4.2.2008 ob 8:44

Seveda namesto kečapa lahko uporabite pretlačene pelate. Vendar pretlačeni pelati niso kečap. Sicer se pa da narediti tudi domači kečap, če vas moti okus industrijsko pripravljenega. Tudi vermut, ki je vino aromatizirano z različnimi zelišči in začimbami, lahko nadomestite z navadnim vinom, vendar spet, okus bo nekoliko drugačen.

barbara9  

kuha že od: 31.1.2007

Št. objav: 756

Objavljeno 29.3.2009 ob 14:51

Odlično! Danes sem tole pripravila za kosilo. Sladko, slano, rahlo pikantno, se harmonično prepleta med seboj. Okusi in arome, s kozarcem vina - popolno.

sweets  

kuha že od: 16.8.2008

Št. objav: 796

Objavljeno 10.5.2009 ob 14:09

Narejeno danes za kosilo,sicer krompir brez vermuta, z vinom in marinada za zrezke, brez sojine omake,ker je nisem imela. Zrezki so bili za moj okus malo preveč pikantni, moja napaka, korajžno sem hotela dodat čili, namesto kajenskega popra, (zgrešila stekleničko) saj sem ga pobrala stran, pa ga je verjetno še ostalo po mesu. Krompir pa je bil odličen.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.