Indijski kruh parota

masleni krušni polpeti

Marinka  Izvor: Indija
    kruh
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 1 ura
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: več oseb

2 skodeli bele moke

1/2 žličke soli

3 žlice olja ali masla

1/2 do 3/4 skodele vode

kuhano maslo po potrebi

Postopek

Naredimo kepo testa na enak način kot za kruh čapati. Sol in olje vdrgnemo v moko, dodamo vodo in zgnetemo testo. Po potrebi dodajamo žlice vode. Testo položimo na desko in ga pritiskamo z dlanmi ter zlagamo nazaj v kepo. Gnetemo kakih 10 - 15 minut. Nato ga zvaljamo v kroglo, ki lahko stoji v mokri krpi več ur.

Če uporabljamo maslo, razrežemo testo najprej na nekaj kosov, zvaljamo vsakega v krog, namažemo z maslom, dvakrat prepognemo, zvaljamo, ponovno namažemo z maslom itd. Nato zvaljamo testo v kepo.

Razrežemo kepo testa na 20 enakih delov. Zvaljamo vsak del v kroglo, ki jo sploščimo z dlanmi. Suhe ploskve položimo na suho površino. Posujemo nekaj moke na desko in zvaljamo vsak kos na čim bolj okroglo ploščo s premerom 15 cm (za enojne kruhke) ali 10 cm (za dvojne kruhke). Če se odločimo za enojne, popečemo vsako paroto na obeh straneh na maslu ali v ponvi. Kruhke obračamo, dokler ne dobijo blede rjave barve.

Lahko pa se odločimo za dvojne kruhke. Položimo eno ploskev testa na drugo ter s palcem in kazalcem stisnemo robova skupaj. Na ta način se zlepita. Posujemo nekaj moke po leseni površini in zvaljamo dvojno ploskev v večji krog, ki naj meri 15 cm v premeru. Pazimo, da se ploskvi ne razločita. Enako zvaljamo tudi druge sploščene kose testa po dva skupaj.

Segrejemo ponev, položimo vanjo paroto in jo pečemo minuto na vsaki strani. Nato položimo na kruhek žličko kuhanega masla. Obrnemo in položimo maslo še na drugo stran. Nadaljujemo s pečenjem, dokler ne postane parota svetlo rjava s temnimi lisami. Tako spečemo še preostale parote.

Parote uživamo tople. Zato jih postrežemo vroče. Lahko jih pokrijemo s prtom.


Opombe

Indijci parote večkrat nadevajo, npr. z odišavljenim krompirjem ali odišavljenim grahom.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.