Praline

za ljubitelje majhnih sladkosti po koščkih

Praline
    sladice: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 30 minut 30 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 20 kosov

100 g bele kuverture

100 g grenke jedilne čokolade

60 g kokosove maščobe

60 g nugata

60 g marcipana

nekaj kapljic vanilijeve in mandljeve arome

Postopek

Po navodilu z ovitka stopimo v vodni kopeli belo kuverturo, dodamo ji polovico kokosove maščobe. Ko je kuvertura stopljena, dodamo še nekaj kapljic vanilijeve arome in potem kuverturo nalijemo v pripravljene modelčke za praline, plast naj bo tanka. Ne porabimo vse kuverture, ampak v delu razmehčamo polovico nugata in potem to maso zlijemo na kuverturo, ki je že v modelčku. Z zobotrebcem malo razmešamo, da nastane marmoriran vzorec.

Marcipan malo pregnetemo, ga razvaljamo in izrežemo tako velike kosščke, da jih lahko damo v modelčke. Lahko pa v kuverturo damo tudi majhne marcipanove kroglice ali zdrobljen marcipan.

Stopimo še temno čokolado, dodamo mandljevo aromo in preostali nugat. Ko je masa enakomerna, jo zlijemo v modelčke, in sicer do roba, da bodo pralineji lepo ravni. Modelčke pustimo na hladnem ali v hladilniku, da se praline strdijo. Vzamemo jih iz modelčka in ponudimo.


Opombe

Namesto kokosove maščobe lahko uporabimo tudi maslo, obe aromi lahko tudi izpustimo ali nadomestimo s konjakom ali kakšnim likerjem. Namesto marcipana lahko damo v praline tudi zdrobljene napolitanke ali sesekljane arancine.

Skratka, zgornji recept je samo osnovno izhodišče.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

teacher  

kuha že od: 16.10.2007

Št. objav: 68

Objavljeno 5.11.2007 ob 18:54

Super izgleda. Ste me sedaj spomnile na to, da je prav na modelčkih iz trgovine s hobby programom pisalo, da se lahko uporabijo tudi za vlivanje čokolade. Samo, jaz sem jih uporabila za vlivanje mavca, tako, da bo treba po nove.

vajanesa  

kuha že od: 16.4.2007

Št. objav: 99

Objavljeno 11.11.2007 ob 13:54

To bo pa pravgotovo na mizi za novoletne praznike, bo gotovo zažgalo.

BRANKA1  

kuha že od: 1.10.2007

Št. objav: 8

Objavljeno 27.11.2007 ob 16:38

Modelčke za praline sem kupila danes v OBI-ju. Zanima me kako jih spraviti iz modelčkov, ko jih vzamem iz hladilnika.

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15820

Objavljeno 27.11.2007 ob 16:42

S temi modelčki, ki jih imam, ni težav, ker so iz mehke plastike, torej na hrbtni strani samo malo pritisnem in je pralina zunaj. Kako pa iz bolj trdih modelov, pa ne vem. Morda bi pomagalo, da madel malo premažeš z maslom ali s čopičem, namočenim v olje, staljeno maslo ipd?

Ker če modelček obložiš s prozorno folijo, praline potem nimajo tako lepih oblik, saj se folija običajno vedno malo "zmrda."

Ali pa jo poskušaš zbezat iz modelčka z zobotrebcem.

Morda pa jaz kar tako nakladam, in so modelčki iz mase, na katero se praline sploh ne bodo prijele in bodo šle brez napora ven?

Mamamia

jagodas  

kuha že od: 2.11.2005

Št. objav: 90

Objavljeno 28.11.2007 ob 9:15

Jaz sem tako posodo za topljenje čokolade in zraven modelčke naročila lani pri Neckermannu. S posodico sem kar zadovoljna, tudi modelčki so zadovoljivi, moti me, tako kot mamamio, da so nizki. V trgovinah s hobby programom sem nabavila višje plastične modelčke za vlivanje gipsa. Preden sem jih prelila s čokolado jih nisem nič namazala in so šli kar vredu ven-nič polomljeni. Res pa je da moraš paziti,da zgornje plasti čokolade, ko zapiraš pralineje ne namažeš še okoli omdelčko-potem gredo težje iz kalupa in se lahko tudi zlomijo. Do sedaj sem imela največ težav z modili v katerih delaš ledene kocke-te sem prej namazala z mandljevim olje (v eni knjigi je pisalo, da bi naj kalupe za vlivanje prej namazala z mandljevim oljem),pa mi pralineji kljub temu niso lepo šli ven, pa še šekasti so bili.

lp.

anja27  

kuha že od: 2.6.2005

Št. objav: 1085

Objavljeno 25.12.2007 ob 20:10

Zelo vesel

Naredila sem čudovite praline. Jutri bom slikala in poslala sliko.

Delala sem prvič in nisem imela nobenih težav, ko sem jih jemala iz modelčka! Modelčkov nisem mazala z oljem. Držala sem se postopka v receptu in praline so res krasne! Prav navdušena sem.

Uporabila sem enake modelčke kot mamamia (ki so prišli zraven džezve) in nekaj modelčkov za gips (kupila sem jaslice), pri katerih tudi ni bilo nobenih težav. Naslednje leto delam definitivno jaslice iz čokolade!

Super!

andrejka  

kuha že od: 1.8.2004

Št. objav: 800

Objavljeno 25.12.2007 ob 22:47

Zanima me, katero kokosovo maščobo uporabljate. Do zdaj sem preizkusila 2 vrsti - eno tako, ki je kot velika tablica čokolade in eno v kozarčku, da jo jemlješ z žlico. Pri obeh mi ostane straaaašno zoprn priokus, še posebej če delam čokoladni obliv za torto - se mi je zdela cela torta bljak.

katka lopatka  

kuha že od: 1.12.2006

Št. objav: 4996

Objavljeno 25.12.2007 ob 23:02

Uporabljam tisto kot tablica čokolade in sploh ne čutim kakega priokusa? Če pa tebi ne odgovarja, uporabi raje maslo ali margarino, je tudi OK.

anja27  

kuha že od: 2.6.2005

Št. objav: 1085

Objavljeno 26.12.2007 ob 8:52

Zelo vesel

To jutro sem pri pospravljanju in čiščenju ugotovila, da so fini modelčki za praline tudi v otroških adventnih koledarčkih! Sem si že pospravila za drugo leto.

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15820

Objavljeno 26.12.2007 ob 18:22

Jaz sem za praline shranila tudi plastično embalažo od modelčkov za školjke, ki mi jih je poslala ena neizmerno prijazna članica naše Kulinarike. anja27, tole z advetntnim koledarčkom mi pa ni kapnilo. Na srečo so modelčki še doma...hvala za idejo.

Uporabljam kosovo maščobo Ceres ali pa še eno, ki je videti kot tablica čokolade, kocke se lepo lomijo, ovoj se pa da lepo nazaj zalepit.

Mamamia

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.