Bržola po toskansko

bržola v rdečem vinu

Macky  Izvor: Italija
    mesne jedi: govedina
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 4

500 g bržol (hrbet)

steklenica lahkega rdečega vina (chianti)

3 večje čebule

2 stroka česna

4 lovorjevi listi

sol

poper

majaron

balzamičen kis (2 žlici)

svetla sojina omaka (5 žlic)

olivno olje

Postopek

Narežemo meso na manjše kose, operemo, osušimo in jih damo v večjo posodo. Dodamo malo soli (lahko tudi vegeto), sojino omako, kis, poper, majaron in strt česen. Vse skupaj premešamo, meso praktično takoj vpije tekočino (poskusimo marinado - po potrebi dodamo sojino omako in kis). Vmes na drobno narežemo čebulo. V večji posodi (najbolje litoželezni) segrejemo olivno olje in damo nanj čebulo, jo solimo, malo podušimo in nanjo dodamo marinirano meso. Na močnem ognju vse skupaj 5 minut obračamo, da meso porjavi in spusti tekočino. Dodamo steklenico vina ter lovorove liste in pri majhnem ognju (lahko vrenje) dušimo slabi 2 uri oz. da se omaka zgosti. Ponudimo z njoki, kruhovimi cmoki ali mlinci. Dober tek!


Opombe

Sol ali vegeto se uporabi le za dosoljevanje, sojina omaka je že sama po sebi precej slana. Balzamičen kis je precej blag, zato brez skrbi pri doziranju (pa še izreden okus da ;). Sojina omaka in kis nista obvezni sestavini, vendar je zadeva z njima veliko boljša. Vino mora biti obvezno rdeče, lahko (chianti, barolo ;), cabernet souvignon), izogibajte se težkim, ker dajo precej kisel priokus (refošk, teran).

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.