martinovo,pečenje,jesen,zima,mesne jedi,Martinovo

Raca ali gos z mlinci in pomarančno omako

za martinovo ali kakšno drugo posebno priložnost

Raca ali gos z mlinci in pomarančno omako
    mesne jedi: perutnina
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 2 - 6 oseb

Za raco ali gos:

1 raca ali gos

2 srednje veliki čebuli

1 bio pomaranča

1 korenček

1 peteršiljeva korenina

400 ml jušne osnove iz kokošje jušne kocke LE GUSTO

Za pomarančno omako:

3 bio pomaranče

pol limone

2 žlici sladkorja DIAMANT

4 žlice vinskega kisa LOMEE

1 čajna žlička masla MILFINA

1 čajna žlička gladke moke KORNGOLD

2 žlici brusničnega džema GRANDESSA

sol

beli poper LE GUSTO

Za prilogo:

mlinci LANDVOGT

sol

Postopek

1. Raca (za 2 osebi): pomarančo in eno čebulo olupimo in ju narežemo na velike kocke. Dobro solimo in popramo ter z njimi nadevamo očiščeno in osušeno raco, ki jo zunaj natremo s soljo in poprom. Na kocke narezan korenček, peteršiljevo korenino in drugo čebulo stresemo v pekač, prelijemo z jušno osnovo ter na zelenjavo s prsmi navzdol položimo raco. Pečemo 40 minut pri 200 stopinjah, nato raco obrnemo, pekač prestavimo na najnižjo rešetko in pečemo še približno 35 minut oz. dokler raca ni pečena. Pečeno vzamemo iz pekača in jo do serviranja pustimo počivati v topli pečici.

2. Gos (za 4–6 oseb): gos pripravimo na enak način kot raco, le da jo najprej obrnjeno s prsmi navzdol pečemo 1,5 ure pri 180 stopinjah. Nato jo obrnemo in pečemo še od 1,5 do 2 uri oz. dokler ni pečena.

3. Pomarančna omaka: tretjino pomaranče tanko olupimo in lupino narežemo na zelo tanke trakce, nato celo pomarančo sfilitiramo. Iz dveh pomaranč in polovice limone iztisnemo sok. V ponvi karameliziramo sladkor. Zalijemo ga s kisom ter pomarančnim in limoninim sokom. Prilijemo še sok, ki je nastal pri pečenju race ali gosi, vendar mu prej odstranimo odvečno maščobo. Vse skupaj kuhamo še minuto ali dve, nato dodamo narezano pomarančno lupino in kuhamo še 5 minut. V kozici razpustimo maslo, ki mu primešamo moko in z njim zgostimo omako. Pred koncem jo obogatimo še z brusničnim džemom in s prej pripravljenimi koščki pomaranče ter jo po potrebi dosolimo in popramo. K raci ali gosi postrežemo mlince, ki jih pripravimo po navodilih na embalaži.


Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.