pečenje,jesen,poletje,pomlad,zima,kruh,zajtrk

Pšenični kruh s kislim testom, pirino moko in semeni

kruh s kislim testom

Pšenični kruh s kislim testom, pirino moko in semeni
    kruh
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 1 ura
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

1. korak:

500 g bele moke

200 g polnozrnate pirine moke

4,8 dl vode

2.korak:

1/3 kocke kvasa Fala

30 g kislega testa Fala

0,7 dl vode

4 žlice semen kvinoje

1 žlice semen lana

1 žlička melase

2 mali žlički soli

Postopek

Kruh lahko spečemo iz vseh navedenih sestavin po običajnem postopku kot smo vajeni, le moki dodamo tudi suho kislo testo Fala. Lahko pa s podaljšanim postopkom priprave vplivamo na boljši okus in aromo kruha, ki je tudi lažje prebavljiv:

1. Korak

v posodi premešamo vodo z mešanico obeh mok, vendar le toliko, da ni več proste vode. Pustimo pokrito s folijo vsaj dve uri, najbolje čez noč.

2. Korak

po dolgem počitku v posodo nadrobimo kvas Fala, dodamo kislo testo Fala in melaso ali sladkor ter dobro premešamo, nato dodamo sol in mešamo deset minut na visoki hitrosti. Čisto na koncu vmešamo semena; ko so enakomerno razporejena, dodamo še vodo in premešamo le toliko, da se ta vmeša v testo. Testo pustimo na hladnem vzhajati vsaj tri ure. Vzhajano testo stresemo na pult, ga razdelimo na dva dela in oblikujemo hlebčka. Položimo ju v pehar in damo vzhajati. Kruh pustimo na toplem ali pa prestavimo na hladno (lahko tudi v hladilnik). Pazimo, kdaj bo kruh primerno vzhajal glede na temperaturo prostora (na hladnem lahko tudi dve uri ali več). Če ga pustimo dlje vzhajati, je precej bolj aromatičen in okusen.

Kruh je primeren za v pečico, ko se volumen skoraj podvoji, ob pritisku prsta v testo pa se testo počasi vrne na prvotno mesto. Pehar obrnemo, v kruh zarežemo vzorec in ga prestavimo v vročo pečico. Manjši hlebček pečemo deset minut na 240 stopinj, nato še dvajset minut na 180. Če pečemo v posodi, ga pečemo s pokrovom 20 minut pri 240 stopinjah, nato še deset minut odkritega pri 190.


Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

Podrobna navodila o postopku priprave kruha s kislim testom: www.kruhinpotica.com

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.