božič,martinovo,miklavževo,velika noč,pečenje,kruh

Mlečni mešani koruzni kruh

odličen koruzni kruh

Mlečni mešani koruzni kruh
    kruh
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 45 minut 45 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

1 kocka kvasa Fala

4 dl mleka

62 dag bele moke

20 dag koruzne moke

1 žlica sladkorja

4 žlice olja

2 jajci

2,5 male žličke soli

Postopek

1. V posodo odmerimo sol, moko, dodamo jajci, sladkor in v mleku raztopljeni kvas Fala. Premešamo in med počasnim mešanjem dodamo še olje. Zadnjih deset minut mešamo na najvišji hitrosti, da postane testo gladko in se ne trga, če poskušamo s prsti kroglico testa razvleči. Posodo pokrijemo in damo testo na toplo vzhajati.

2. Vzhajano testo stresemo na gladko površino (lahko jo premažemo z oljem) in s pomočjo lopatke od vseh strani zavihamo testo proti sredini, da nakažemo obliko hlebčka. Tega nato s pomočjo lopatke obrnemo na rahlo pomokano površino, da bo gladka površina na vrhu in ga pustimo počivati 15 - 30 minut, nato oblikujemo hlebec. Najprej hlebček obrnemo, nato z dlanmi potisnemo po površini hlebčka in ga s tem malo raztegnemo na vse strani. Nato z gornje strani zavihamo rob testa proti sebi in obe plasti s prsti dobro stisnemo skupaj. Nadaljujemo z vihanjem testa z vseh strani in na koncu dobljeno gmoto testa zavrtimo v smeri od sebe proč, kot bi ga hoteli zviti v potico, da dobimo štruco. Pri zvijanju poskušamo malo zategovati, da dobimo gladko, napeto gornjo površino. Dobljeno štruco med dlanmi vrtimo in potiskamo z dlanmi testo od strani pod samo štručko, ki se ob vrtenju spreminja v gladek hlebček. Hlebček položimo v pomokan pehar z gladko stranjo na dnu peharja. Kruh pustimo vzhajati na toplem, da doseže želeni volumen; če imamo čas, ga damo v hladilnik, saj v ohlajenega lažje zarežemo lep vzorec.

3. Malo preden je hlebček dovolj vzhajal, segrejemo pečico skupaj s posodo s pokrovom, v kateri bomo pekli kruh na 240 stopinjah. Ko je kruh vzhajal, ga obrnemo na desko, pokrito s peki papirjem in zarežemo v hlebec vzorec. Iz pečice vzamemo vročo posodo, jo odkrijemo, z deske stresemo hlebec v posodo in jo pokrijemo ter damo kruh v vročo pečico. Kruh pečemo pol ure pri 240 stopinjah, nato ga vzamemo iz pečice, zmanjšamo temperaturo na 190 stopinj, odstranimo pokrov in damo posodo s kruhom nazaj v pečico za dvajset minut, da se do konca speče in lepo obarva.


Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

ssilva  

kuha že od: 23.2.2005

Št. objav: 427

Objavljeno 10.10.2017 ob 8:59

Kruh je resnično odličen in prelepega videza.

Fala Slonček  

kuha že od: 2.10.2015

Št. objav: 40

Objavljeno 12.10.2017 ob 11:24

Odlično, tudi vaš kruhek izgleda čudovito! :)

urška_k  

kuha že od: 4.12.2013

Št. objav: 56

Objavljeno 24.10.2017 ob 8:23

Zelo vesel

Spekla tale kruhek z malenkosti več koruzne moke in je odličen. Slika še pride.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.