Ingverjev čaj

lonygirl  

član od: 13.12.2002

sporočila: 167

tema odprta - 30. apr 2007 9:40 | ogledi: 85.201 | odgovori: 17

Pozdravljeni!

Rada bi si skuhala ingverjev čaj - pa sem o ingverju zelo slabo poučena. Zanima me ali se, da tak čaj kupit v kakšnih čajnicah ali ga moraš sam narediti in kako?

Lep dan

Lp, polona

aki  

član od: 23.4.2004

sporočila: 1330

30. apr 2007 9:58

Kupila sem ga v trgovini Jablana v BTC-ju, ampak sem prepričana, da ga imajo tudi v večjih marketih, ker je tak v filter vrečkah. V CHA imaji zeleni čaj z ingverjem. Aki[pikapolonica]

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

30. apr 2007 10:37

Sama ga narediš tako, da zavreš na primer liter vode in ko voda vre, dodaš svež ingver. Korenino najprej olupiš in jo potem narežeš na tanke rezine ter daš v vrelo vodo (recimo pet do šest cm dolgo korenino na liter vode). Pokriješ in pustiš mirovati 10 do 15 minut, potem dodaš čaju med, limonin sok, sladkor, kar pač želiš.

 

Ingver ima kar precej dobrih lastnosti. Mamamia

mamamia

škarpina  

član od: 3.11.2005

sporočila: 294

30. apr 2007 11:06

INGVERJEV ČAJ

Picture 11.jpg

Sestavine: 1 l vode, 3 žlice nastrganega svežega ingverja, 6 žlic sladkorja ali 5 žlic medu, 1 ščepec zmletega črnega popra, 4 žlice limoninega ali pomarančnega soka, nasekljani metini listi (po želji)

Čas priprave. 20 minut

Vodo zavremo in v odkritem loncu kuhamo ingver 10 minut. Dodamo sladilo in mešamo, dokler se ne raztopi. Tekočino precedimo in ingver z žlico pritisnemo ob cedilo, da izcedimo čim več soka.

Dodamo poper in limonin ali pomarančni sok. Ponudimo vroče.

Ingverjev čaj je zelo krepčilen. Če imamo raje osvežilno pijačo, ga ohladimo, mu dodamo nekaj kock ledu, sladkor, limonin sok in nekaj nasekljanih metinih listov.

                                                                                                                                               Ingver pomaga pri prehladu in kašlju (čaj), pri zaprtju in napihnjenosti, pri slabosti v želodcu ter zmanjša tveganje za nastanek krvnih strdkov.

 

Ingver je v azijskih deželah za soljo najpomembnejša začimba. Sodi tako v sladke jedi - sadne solate, posebno z jabolki in bananami, mešan kompot, jabolčno čežano, kolače, pečena jabolka, nadevana z medom in orehi, medenjake ... - kot tudi v pikantne jedi. Zelo je priljubljen tudi v Angliji.

Je ena od sestavin mešanice začimb curry. Primeren je za začinjanje raznih omak, juh in zelenjave. Dobro se ujema z vsemi eksotičnimi začimbami - s cimetom, kardamomom, koriandrom, klinčki in vanilijo. Njegova aroma je močna, zato ga dodajajmo previdno.

Ingver dajejo v mešanice začimb za obarjene klobase, pivu Ginger beer in v različne likerje. V azijskih deželah iz mladega zelenega ingverja pripravljajo kandirani ingver.

Ingver je tropska začimbna rastlina, ki nekoliko spominja na stebla trstike. Je večletna rastlina, ki zraste do 1 m visoko. Njene korenike so mesnate, za prst debele, do 20 cm dolge in zelo aromatične. Aroma korenike je zelo prijetna, z vonjem po limoni, okus ima sladkasto pikanten in ostro svež.

 

Ingver - podzemno deblo oz. koreniko rastline Zingiber officinale že stoletja uporabljajo medicinci v Aziji, Indiji in Arabskih državah kot del tradicije zdravljenja z zelišči. Uporablja se pri: - navzeji (slabost, ki sili k bruhanju) - glavobolu in zobobolu - koleri - prehladu - driski - bolečinam v želodcu - revmatizmu - živčnim boleznim

Na Kitajskem ga kot zdravilo proti slabosti, morski bolezni in pri težavah s srcem uporabljajo že več kot 2000 let. Danes je ingver ena izmed najpomembnejših in najbolj cenjenih začimb. Prvotno izvira iz osrednje Azije, danes ga vzgajajo tudi v Afriki in Latinski Ameriki. V Indiji in na Kitajskem so ingver gojili že v starem veku ter po nekaterih virih velja za najstarejšo kulturno rastlino sploh. Indija pa po količini proizvodnje ostaja na prvem mestu.

Uporaba v kulinariki

Ingver je pomembna sestavina azijskih jedi, v moderni evropski kuhinji pa ga ne uporabljamo pogosto. Kitajci na splošno verjamejo, da uživanje ingverja vzpodbuja krvni obtok in iz telesa odvaja tako imenovano mokro, zdravju škodljivo energijo. Slednja naj bi se še posebej rada kopičila v telesu nosečnic, zaradi česar se zanje priporoča, da 49 dni po porodu uživajo zelo hranljive jedi, ki vsebujejo ingver. Ingver naj bi učinkoval tudi kot afrodiziak, čeprav znanstveno tega niso dokazali. Nekateri nadalje verjamejo, da lajša potovalno bolezen in pomaga pri prebavi.

Seveda pa ingverja ne jedo zgolj zaradi njegovih zdravilnih učinkov, pač pa predvsem zaradi posebnega okusa, ki ga Azijci naravnost obožujejo. Svež ingver diši podobno kot limona in ima rahlo pikanten, rezek okus, vendar je hkrati osvežilen. Za pripravo hrane se uporablja korenika - podzemeljsko steblo in ne korenina oz. gomolj, kot misli veliko število ljudi. V azijski kuhinji včasih uporabljajo tudi ingverjeve liste. Lajša prebavo in blaži težave z vetrovi, če ga v majhnih količinah dodajamo težje prebavljivim jedem. Pospešuje presnovo in porabo kalorij. Korenina ingverja vsebuje do 3,3 odstotka eteričnih olj. Plasti tkiva, ki vsebuje ta olja, se nahajajo tik pod plutasto skorjo, zato morate korenino lupiti zelo na tanko in previdno. Vsebuje nekatere ostre snovi, na primer gingerol, zingeron in shogaol, ki vzpodbujajo delovanje žolča. Med dušenjem ingver mehča meso, saj vsebuje encim za prebavo beljakovin proteazo.

Zdravilni učinki - bolezni srca in ožilja

Strokovnjaki opozarjajo, da na pojav srčnega napada, možganske kapi ali poškodbe krvnih žil najbolj vplivajo trombotični faktorji - kako kri teče, koliko je viskozna in lepljiva ter kakšna je tendenca tvorjenja in povečevanja strdkov. Prehranjevanje lahko zelo vpliva na faktorje za strjevanje krvi. Dokazano je, da ima dieta pri srčnih boleznih več opraviti s temi dejavniki kot pa s holesterolom. Blagodejni vplivi diete za uravnavanje strjevanja krvi že kmalu obrodijo sadove. Nekoč so kardiologi mislili, da srčni napad sprožijo plasti oblog, ki zožijo arterije in te povzročijo motnje srčnega utripa. Danes pa je splošno znano da v 80-90% primerov srčni napad povzroči krvni strdek. Tvorba strdkov je močno odvisna od nekaterih dejavnikov,ki so povezani s prehrano. Visoke količine fibrinogena v krvi napovedujejo bolezni srca in ožilja. Nekatere jedi zmanjšujejo viskoznost krvi in omogočajo njeno hitrejše kroženje in s tem onemogočajo nastajanje krvnih strdkov. Tudi ingver sodi v skupino živil, ki znižuje koagulabilnost krvi in z rednim uživanjem v zelo skromnih količinah lahko bistveno pripomore k varovanju pred kardiovaskularnimi boleznimi.

Začimbe so boljše celo od nekaterih zdravil

Revmatoidni artritis lahko skušajte olajšati z ingverjem. Mednarodno priznani strokovnjak za začimbe dr. Krishna Srivastava z univerze v Odenseju na Danskem trdi,da je ingver tudi antiinflamatorna unčikovina. Ingver že nekaj tisoč let uporabljajo v zdravilstvu Ayur Vede (indijski sistem tradicionalne medicine) za zdravljenje različnih revmatičnih in mišično-skeletnih obolenj. Dr. Srivastava je pred kratkim z ingverjem uspešno zdravil 50 pacientov. Zdravljenje je trajalo več let,priporočena količina je 5 g svežega ingverja ali tretjina čajne žličke zmletega 3x dnevno kot dodatek jedem. Ingver je dokazano zdravilo proti slabosti in morski bolezni ter je enako ali celo boljše od zdravil, kakršno je na primer Dramamine. Poleg tega, da je ingver močan antitrombotik (preprečuje krvne strdke) je tudi zelo močen antioksidant, antiinflamatorik (protivnetnik), deluje kot antidepresiv (poživljajoče), in vitro antibiotik (uničuje salmonelo in stafilokoke), pri živalih pa učinkuje tudi proti ulkusu, ter sodi med varovalna zdravila proti raku. Ingver v Aziji že stoletja uporabljajo za lajšanje težav pri migrenskem glavobolu; tretjina žličke ingverja v prahu naj bi težave omilila že v 30 minutah.

Dovolj razlogov za uporabo

Kljub specifičnemu okusu je ingver vedno bolj priljubljen dodatek jedem. Lahko uporabite ingver v prahu, pri čemer bodite pazljivi pri doziranju, saj ga lahko hitro vsujete preveč - če ima jed okus po limoninem detergentu za posodo, ste pretiravali. Lahko pa uporabite svežo koreniko, jo olupite ter nastrgate oz. narežete na kolobarje in dodate jedi. Sploh piščančji file, narezan na koščke in začinjen z ingverjem je odličen. Poskusite!

yulchi  

član od: 16.8.2007

sporočila: 630

29. okt 2009 21:41

Ok, skuhala sem ingverjev čaj, ampak sem ga očitno pustila predolgo stati, ker ima pekoč okus. Seveda ga nisem sladkala z medom, ker mi kislina nagaja. Torej...zakaj je ta čaj tako zdravilen? yulchi

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

29. okt 2009 21:53

ali ni škarpina en prispevek višje navedla dovolj razlogov? ;)

RadaJem  

član od: 12.6.2006

sporočila: 1338

29. okt 2009 22:27

Saj ingverjev čaj mora imeti pekoč okus. Jaz ga kuham naribanega, da je še bolj "gajsten". :) RadaJem

terakota  

član od: 19.9.2009

sporočila: 469

29. okt 2009 22:29

yulchi je napisal/a:
Ok, skuhala sem ingverjev čaj, ampak sem ga očitno pustila predolgo stati, ker ima pekoč okus. Seveda ga nisem sladkala z medom, ker mi kislina nagaja. Torej...zakaj je ta čaj tako zdravilen? yulchi
Ingverjev čaj mora imeti rahlo pikanten okus, če pa ga skuhaš za prehlad in dodaš poper (ki nasprotno kot čili, ki telo hladi,telo ogreje) sploh zapeče na koncu, je to povsem ok, deluje zares krepčilno, jaz ga pijem ob vsakem prehladu, odličen je za vneto grlo...včasih dodam še kardamom, sicer pa zgornji recept je super (sama ob prehladih dodam duplo količnino ingverja), le da takrat pač uporabiš več medu in se izogibaš sladkorja. Ob nuji sem ga skuhala tudi že iz mletega in sušenega ingverja in je bil prav tako za prvo silo ok. lp terakota

skrianec  

član od: 24.2.2010

sporočila: 1

4. apr 2013 9:26

zdravo jas sem onkološki bolnik in pijem ingverjev čaj sao nevem kako dolgo ganaj pijem prosm čeve gdo najmi napiše. pijem gaže 1 mesec.

skrianec

gogad  

član od: 28.4.2004

sporočila: 3697

4. apr 2013 19:39

Za čaj ne vem..jaz jem ingver in med..je bilo veliko povedanega o tem,da pomaga tudi onkološkim bolnikom..saj škodit ne more..od kar ga jem še nisem bila prehlajena...Priprava je čisto preprosta..korenino ingverja se olušči in nariba ,čez se polije med in pomeša..žlica mora biti keramična ,lesena ali plastična...V začetku je malo pekoče ampak kmalu preide...

lp goga

jovita  

član od: 8.7.2007

sporočila: 394

5. apr 2013 7:18

gogad, tudi pri nas smo keramično žlico dali ponovno v uporabo zaradi ingverja z medom.Zmešala sem en 350 g kozarec in pravkar je v shrambi korenina, da bom naredila na novo.

Ingverjev sirup je vedno v hladilniku, da ga uporabljamo kot sladilo zeliščnim čajem. Eno stekleničko pomešam z domačim žganjem in je liker.Pri nas je vedno pri roki in ugaja nam njegov okus.



jovita

Sporočilo je spremenil(a) jovita dne 05. 2013 07:20

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti