Rizlingova torta in čokoladno-pomarančni mousse

teta torta  

član od: 6.9.2005

sporočila: 1268

tema odprta - 19. apr 2007 12:01 | ogledi: 5.861 | odgovori: 3

Najprej na Nolino željo recept za RIZLINGOVO TORTO:

Testo:

150 g moke

20 g grenkega kakava

1 rumenjak

2 žlici mleka

75 g masla

75 g sladkorja v prahu

75 g mletih mandeljnov

Krema:

8 listov želatine

4 rumenjaki

160 g sladkorja

3/8 l (= 3,75 dl) rizlinga

sok in lupinica 1 limone

sok 1 pomaranče

250 g sladke smetane

Za testo presejemo moko in kakao na desko. Dodamo na koščke narezano maslo in zdrobimo z nožem, dodamo ostale sestavine in na hitro pognetemo testo, ki ga vsaj za 1 uro postavimo v hladilnik. Razvaljamo 3-4 mm debelo in s pomočjo dna od modela za torto (26 cm) izrežemo dve plošči (malo večji od dna, ker se testo pri peki nekoliko zmanjša), ki ju na peki papirju položimo na pekač, večkrat prebodemo z vilicami in pečemo pri 200 stopinjah 10-12 minut. Lepšo od plošč še toplo razrežemo na 16 kosov. (Če bomo torto rezali z električnim nožem, je ni treba vnaprej rezati.)

Za kremo želatino namočimo v mrzli vodi. Rumenjake, sladkor, vino limonino lupinico ter limonin in pomarančni sok stepamo nad paro, da se zgosti. Želatino ožamemo in jo razpustimo v vroči kremi. Kremo ohladimo (najhitreje v koritu z mrzlo vodo), medtem jo občasno premešamo. Ko se začne strjevati, ji dodamo stepeno smetano.

Celo ploščo testa položimo na tortni pladenj, okoli damo obroč za torte ali obroč od tortnega modela, ki ga oblečemo s prozorno folijo. Vanj nalijemo kremo in postavimo vsaj za 2 uri v hladilnik, da se krema strdi. Potem odstranimo obroč, na vrh položimo (razrezano) zgornjo ploščo, po želji posujemo s sladkorjem v prahu in okrasimo z grozdjem.

Moja pripomba: Če se prav spomnim, za torto nisem delala krhkega testa, ampak kar rahel čokoladni biskvit iz 4 jajc, ker mi je to bolj enostavno. Je bilo tudi v redu.

______________________________________________________________________________

Sedaj pa še ČOKOLADNO-POMARANČNI MOUSSE za Mamamio. Je nekoliko podoben tistemu v Merkurjevem prospektu, a še malo izboljšan. Tudi moj recept je mišljen, da se postreže v kozarcu, vendar sem ga že uporabila kot nadev za torto za svakinjo, ki ima najrajši čokoladno-čokoladne torte.

125 g temne čokolade

50 g masla

lupinica 1 pomaranče

70 ml sveže iztisnjenega pomarančnega soka

2,5 žlice grenkega kakava

25 ml pomarančnega likerja

2 jajci

1 dodaten beljak

2 žlici sladkorja

100 g sladke smetane

Čokolado, maslo in pomarančni sok stopimo nad paro, nato dodamo presejan kakao. Odstavimo s štedilnika in primešamo rumenjaka, pomarančno lupinico in liker. Pustimo ohladiti, da je masa mlačna. Smetano stepemo. Vse tri beljake stepemo s sladkorjem, da dobimo trd, a še mazav sneg. Sneg rahlo primešamo čokoladni masi, še preden je masa popolnoma enakomerna, primešamo še stepeno smetano. Mousse naložimo v kozarce ali uporabimo kot kremo za torto.

Moja pripomba: Za torto sem naredila običajni čokoladni biskvit. Da dobimo še močnejši pomarančni okus, lahko biskvit premažemo s pomarančno marmelado, razredčeno s pomarančnih sokom. Če pa nam je pomarančna marmelada pregrenka, se zelo dobro obnese tudi marelična marmelada, ki ji poleg pomarančnega soka dodamo še malo pomarančne lupinice.

teta torta

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

19. apr 2007 12:11

Najlepša hvala. Mamamia

mamamia

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

23. apr 2007 21:23

Hvala za recept, teta torta, še ta konec tedna ga uporabim. nola

teta torta  

član od: 6.9.2005

sporočila: 1268

23. apr 2007 22:51

Danes sem dala oba recepta tudi v bazo, da se ne "izgubita". teta torta

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti