4 otroci

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

17. apr 2007 19:33

Frina, kaj pa če imajo partnerji status študenta? Atina

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

17. apr 2007 19:41

http://www.uradni-list.si/1/ulonline.jsp?urlid= To je link do zakona. 115. člen govori o olajšavah. Moja navedba je bila napačna, za kar se opravičujem. Nanaša se na otroke nad 18 let, ki se ne šolajo. Nisem pa našla podatka, da zakon izenačuje zakonske in izvenzakonske partnerje. Morda kdo od vas najde, jaz nisem. Frina

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

17. apr 2007 19:43

Tole je ta člen:

115. člen

(vzdrževani družinski člani)

(1) Za vzdrževanega družinskega člana zavezanca se šteje zakonec, ki ni zaposlen ter ne opravlja dejavnosti, nima lastnih dohodkov za preživljanje ali so ti manjši od višine posebne olajšave za vzdrževanega družinskega člana, določene v 3. točki prvega odstavka 114. člena tega zakona in razvezani zakonec zavezanca, če mu je s sodbo oziroma dogovorom, sklenjenim po predpisih o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, priznana pravica do preživnine, ki jo plačuje zavezanec. Za lastne dohodke iz prejšnjega stavka se štejejo vsi dohodki po tem zakonu. ( konec navedka).

 

Za napako se opravičujem.

Frina

katjushka  

član od: 15.9.2004

sporočila: 1901

17. apr 2007 20:04

frina je napisal/a:

Če zaradi štirih otrok

PREKINEŠ DELOVNO RAZMERJE ( odpoveš pogodo o zaposlitvi sama)

SE IZBRIŠEŠ Z ZAVODA ZA ZAPOSLOVANJE ( vzameš knjižico),

 

ti  plačujejo prispevki za pokojninkso zavarovanje za MINIMALNO plačo, torej ti teče delovna doba.

 

Če pa nisi bila prijavljena na zavodu in če si v podjetju dobila odpoved ( odpoved pogodbe delodajalca), potem ti ta pravica ne gre.

 

Namen tega določila je, da se izpraznijo delovna mesta in zmanjša stalež brezposelnih.

 

Aja, naslednje leto so lahko partnerji olajšava pri dohodnini samo, če so prijavljeni na zavodu za zaposlovanje kot iskalci zaposlitve. Mislim, da je to v nasprotju z dolžnostjo preživljanja po ZZDR, ampak tako pač je.

Frina
Frina (seveda mi lahko tudi kdo od ostalih odgovori), kako je potem v primeru, če ti delodajalec ni podaljšal pogodbe o delovnem razmerju, nato si bil nekaj časa na zavodu, potem pa se 4 mesece pred porodniško izbrišeš iz registra brezposelnih. Nato dobivaš porodniško in se po 1 letu ne prijaviš na zavod za zaposlovanje? Lahko v tem primeru uveljavljaš pravico do minimalnih prispevkov? Ali te potem za te 4 mesece partner ne more prijaviti kot vzdrževano osebo? LP katjushka

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

17. apr 2007 21:50

Prakse ne poznam, je pa preprosto: V trenutku, ko uveljavljaš pravico do nadomestila moraš prekiniti delovno razmerje ali pa se izbrisati iz evidence brezposelnosti. Če se po enem letu ne prijaviš, si vzdrževan član in NE zadostiš pogojem za nadomestilo. Za olajšavo pa si kot vzdrževan družibski član, ves čas, ko te partner preživlja, ker nimaš niti lastnih dohodkov iz dela , niti nadomestila npr. na zavodu.

Po gornjem opisu primera menim, da gre za mamo 4 otrok, ki po rojstvu 4. otroka ni bila zaposlena, niti prijavljena na Zavodu kot brezsposelna oseba in zato pravice do tega nadomestila nima. Katjuška, kontaktiraj me preko ZS, da ne bova obremenjevali drugih. Velja ?

Frina

balu  

član od: 26.1.2006

sporočila: 464

18. apr 2007 9:16

Mislim ,da velja ta zakon v primeru,če imaš 3 otroke v reji.Pred dobrim letom je bilo nekaj govora o tem na televiziji. Lp balu balu

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

18. apr 2007 10:28

Citirala bom zakon, da ne bo dileme:

48.c člen

(plačilo prispevkov v primeru štirih ali več otrok)

Eden od staršev, ki zapusti trg dela zaradi nege in varstva štirih ali več otrok, ima pravico do plačila prispevkov za socialno varnost iz tretjega odstavka 48.a člena od minimalne plače do dopolnjenega desetega leta starosti najmlajšega otroka.     V smislu določb tega člena oseba zapusti trg dela, če ji preneha delovno razmerje s sporazumno razveljavitvijo ali odpovedjo pogodbe o zaposlitvi z njene strani, oziroma, če je na lastno zahtevo izbrisana iz registra brezposelnih oseb.

Torej: treba je zapustiti trg dela, ali pa se na lastno zahtevo izbrisati iz registra brezposelnih oseb. Pa ja, skrbeti je treba za 4 otroke !!!!! 

 

 

Frina

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti