Mački

xsara  

član od: 28.7.2004

sporočila: 173

5. apr 2007 12:41

Pa kaj je z vami? Človek si komaj upa še kaj vprašat tu, ker čisto vsako temo obrnete na glavo- vpraša kako se znebiti-odgnati (da ne boste spet narobe razumeli) mačka ki ščije okoli hiše po pesku, in to res res smrdi če je pesek suh- pod streho in po možnosti še na soncu- vi pa naredite cel halo iz tega

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

5. apr 2007 12:53

Jaz imam na terasi za mačje obiskovalce ves čas nastavljeno posodo s cenenimi briketi iz Jate ali Merkatorja (le eden od njih se ne zmeni za hrano iz Mercatorja, ampak hoče Hill"s, s katerim futram svoje stanovanjske kosmatinke), vodo pa itak pijejo iz kangle za zalivanje, podstavkov za cvetlične lonce ali pa kakšne luže (bolj je svinjska, rajši jo imajo - ta lastnost mačje psihologije mi je bila vedno uganka). Hvaležnost mi izražajo tako, da mi nikoli ne razkopljejo zemlje v cvetličnih lončkih, pa tudi vogali ali vrata so polulani le ob vrhuncih svatovske sezone (zdaj je v glavnem že mimo). No ja, v resnici najbrž ne gre za romantično hvaležnost, ampak za mačji princip, da praviloma ne opravljajo potrebe in ne markirajo tam, kjer jedo :)) Zvijačo priporočam tudi ostalim, pa še zanimive stvari lahko doživiš na ta račun. Enkrat sem na primer gledala dva mačkona pri soočenju med parjenjem - ves obred je z uvodom in skrbno naštudirano koreografijo trajal skoraj eno uro. Na smrt sem se zabavala, ko sta se najprej delala, da drug drugega ne opazita (tako sta si dajala zadnjo priložnost za časten umik), ko to ni delovalo, pa sta začela zavijat, hodit drug okrog drugega kot dva boksarja v ringu, nazadnje, ko sta se čisto približala, sta se pa naslonila s čeli (!) drug na drugega, se prestopala v čisto majhnem krogu in glasno tulila. Nazadnje je padlo še nekaj skrbno odmerjenih klofut, potem pa jo je eden od njiju pobrisal. Prizor, za kakrsnega bi se se na Animal Channelu najbrz stepli, mi bo vsekakor ostal v vecnem spominu. Hočem povedat pa tole: Zemlja je ena sama in nič bolj ni naša kakor od mačk, ptic, krav, žab, stonog, ščurkov in bakterij. Boljše se je naučit sožitja kot iskat način za pregon - če bi morala stavit na to, katera vrsta bo živela dlje, človeška ali mačja, bi se vsekakor odločila za slednjo. lp, proxima

matilda  

član od: 16.8.2006

sporočila: 1981

5. apr 2007 13:15

frina je napisal/a:

...Morda pozabljate, da vsa bio solata in čebula zrasteta iz gnoja domačih živali. Najbrž je rešitev predvsem v tem, da vas večina ne vidi izdatnih kravjih iztrebkov, pomešanih z listjem, ki se vkopajo v zemljo, iz katere zraste krasna zelenjava. Nekateri bi najbrž radi, da bi postrelili vse ptice, ki nesramno onesnažujejo strehe, tudi kakajo po naši solati, kaj šele, če ponesnažijo avto. Mogoče bi bil potreben kak insekticid proti čebelam, ki popacajao sveže oprano belo perilo z drobnimi rumenimi pikicami, česar tisti, ki ljubijo naravo in sušijo v sušilnem stroju zagotovo ne opazijo....

...Tokrat o psih in predvsem njihovih malomarnih lastnikih, ki pa res lahko počistijo za svojim ljubljencem, vendar se za velik kup d*** , ki ostane za njima, sploh ne zmenijo.

 

Frina
Frina lepo si temo obrnila, ampak a ni čudno,če je vse enako, da njive ne gnojimo potem kar z lastnim "gnojem". Misliš, da ni razlike med kravjim in mačjim iztrebkom? Zakaj je pa potem pasji iztrebek slabši od mačjega? Mogoče se ti zdi čudno to o insekticidu in čebelah, ampak hudo resnično. V našem kraju so enemu čebelarju sosedi zastrupili čebele prav iz razloga, ki si ga navedla ti. Meni je povsem jasno, da mačka gre povsod, imam dosti izkušenj, pa tudi če sem za njo tekla, naslednjič ni razumela, da ne sme k sosedu... Sem se pa sosedu opravičila in ga razumela, če mu kaj ni bilo prav. Ne smeš pozabit, da se lahko kaj kmalu znajdeš v isti situaciji - kako bi ti bilo všeč, če bi sosedov pes naredil velik kupček v solati v tvoji njivi... aja, saj res, solata bi bila še boljša, saj bi jo lepo pognojil. matilda

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

5. apr 2007 15:54

Mobitel je imal luškan slogan : S pticami si delimo nebo. Dodajam: Z ostalimi živalmi pa si delimo zemljo. In med te živali spadajo mačke, čebele, ptice, ki nam včasih kaj posrejejo. Do te zemlje imaje enako pravico kot mi, pa še prej so bili na njej kot ljudje.

Gre za sobivanje. Nekateri ljudje ne znajo bivati niti s sosedi, zato kupujejo strup za nadležne mačke , nadležne čebele (ojoj) in kupujejo orožje za obrambo pred njimi.

Lepo vas prosim, moram napisati tako kot je : drek je drek, vsem smrdi, kot diši zelenjava kot zraste iz nje. Mački svoje iztrebke zakopljejo, kar je zelo pomembno. In ne delajte si iluzij, da na kmetijah humane odpade predelujejo na čistilnih napravah , ali pa prav v ta namen kopljejeo dolge metre kanalizacije. Tudi odpadki iz stranišča gredo v bio predelavo, na travnik in njive, pomešani z odpadki iz hleva.

Mi imamo našega mačka 12 let, prej smo imeli enega 7 let. Do takrat nismo imeli mačkov, pa so tuji mački kopali luknje na naših gredicah, markirali vogale, tulili med breznanjem in se pretepali pod oknom. Ta problem je bistveno manjši , odkar imamo lastnega mačka. Je kastriran, cepljen, nima bolh, notranjih zajedalcev, ponoči spi doma, se ne potepa, ne tuli, včasih pa se res stepe. Prežene z naše zemlja vsakega vsiljivca. Ima pa v sebi tri naboje od zračne puške. Od ljubiteljev živali najbrž.

Nekaj let nazaj je v naši ulici v mukah umiralo nekaj mačkov. Krvaveli so iz vseh odprtin in so nekaj dni trpeli. Točno se ve, da jih zastrupil eden od gornjih sosedov, ki je bil hudo ponosen na svoje dejanje. Pred dnevi so mi povedali, da omenjeni gospod umira v mukah, rak na črevesju. Naj komentiram naprej ...

Mora biti pa človek res velik butelj, da ne loči obnašanja mačke in psa. Psa je mogoče peljati na povodcu, pri mački to ni možno, ker ima popolnoma drugačno naravo. Mačka svoj iztrebek zakoplje, pes ga naloži, lastnik pa ga mora pospraviti. V naši občini je kazen za pasje kupčke  40.000 sit. Čudno, da za mačje izrtrebke  ni kazni.

Če ravno ne držim sveče, nikoli ne vidim, kje je maček napravil jamico in jo zagrnil. Zanesljivo pa vem, kje ga je nakidal 40 kg sosedov pes, ki ga zjutraj spustijo  ven, sami kar v pižami čakajo na vratih in ga nato prijazno pospremijo v hišo. Nekaj časa sem gledala, nato pa sem nekega dne, ko je zmrzovalo, vse te zmrznejene drekce pobrala v smetišnico in jih dostavila točno pred vrata, od koder je priskakljal  peson. Ja, skrivaj. Verjemite, da mi od tega dne ni bilo treba več čistiti za tujim psom.

Matilda- kakšna je razlika med mačjim in pasjim iztrebkom - pasjega vidim vsak dan, kjerkoli in ga moram preskočiti, mačji pa je zakopan in ga še nikoli nisem videla ob cesti, ob sprehajalni poti, ob robu dvorišča.

 

 

Frina

ribaracarak  

član od: 3.4.2003

sporočila: 4311

5. apr 2007 16:41

Frina popolnoma se strinjam s tabo, kar se iztrebkov dveh največjih človeških ljubljencev tiče: mački in mačke so frajerji, ki imajo nekje globoko v sebi zapisano, da se te zadeve skrijejo oz. zakopljejo, psi tega pač nimajo, imajo pa gospodarje, ki jih neznansko obožujejo in k temu naj bi spadalo tudi pospravljanje njihovih iztrebkov s tujih dvorišč in sprehajalnih poti.

Sama sicer psa nimam, pa si ga po eni strani želim in se istočasno zavedam, da najbrž nimam dovolj časa zanj, opazujem pa celo krdelo psov, ki že več kot dva meseca oblegajo sosedovo psičko in povzročajo nejevoljo okrog vseh sosedov - vsepovsod so iztrebki in vse je polulano. 

rrr

Nasja  

član od: 10.6.2003

sporočila: 815

5. apr 2007 17:43

Ja, pasje iztrebke vidiš, mačje pa zavohaš. In tudi meni se že prav obrača, ko stopim na vrt. Živim v mestnem okolju, in tudi okoli mene so sami "ljubitelji živali", ki uživajo ob pogledu na svojo mucko, s... naj pa seveda drugod. In ne govorit, da se mačkonov ne da pripraviti, da bi opravili svoje na predvidenem mestu - vsaj v 90%. Ampak se je treba z njimi ukvarjati, to pa večini novodobnih "ljubiteljev živali" ne diši... Kdo pa bi menjal vsak dan umazan pesek, če pa lahko s tem zaposliš soseda. Da ne govorim o tem, da je imela znanka (v bloku) muco, ki je svoje opravila naravnost v straniščno školjko... Da ne govorim o vseh boleznih, ki jih - za razliko od govedi - prenašajo mački. Se strinjam, živali so del narave - torej sodijo kvečjemu na kakšno veliko kmetijo, ne pa v človeška naselja. JasnaV Sporočilo je spremenil(a) JasnaV dne 05. apr 2007 17:44:35

Sasenka  

član od: 5.9.2005

sporočila: 252

5. apr 2007 18:28

JasnaV je napisal/a:
Da ne govorim o vseh boleznih, ki jih - za razliko od govedi - prenašajo mački.
Jasna, ko so mački tako negovani kot je govedo, ki ga vzrejajo za mleko in meso, ne prenašajo prav nobene bolezni. No, govedo pravzaprav ni negovano, je našopano z antibiotiki... Tudi psi in druge živali, za katere ni poskrbljeno, prenašajo bolezni. Tudi ljudje prenašamo bolezni, če ne poskrbimo zase... In nimam pojma, kaj dela govedo v tej debati...

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

5. apr 2007 18:49

JasnaV, tako mački kot govedo so (lahko) prenašalci človeku nevšečnih in (tudi) nevarnih bolezni. Pa ljudje tudi lahko prenašamo bolezni na živali, kajne?

In - tudi človek je del Narave, tudi on je SAMO ena od vrst, ki so se skozi dolgo zgodovino razvile (in številne že tudi izumrle) na Zemlji. Sobivamo, bolj ali manj strpno. Med vrstami obstajajo številni odnosi (plenilstvo, zajedalstvo, sožitje,....), tako pač je. In brez njih ne gre!

Če je 365 dni v letu prispodoba za 4,6 milijarde let obstoja planeta Zemlje, potem se je življenje razvilo nekje v maju, Šele novembra so se pojavile prve kopenske rastline, sredi decembra so za kak dan, dva, vladali dinozavri. 31. decembra pozno zvečer se je pojavil človek, Ob 23:59:50 se je za 5 (!) sekund pojavil Rimski imperij, Krištof Kolumb je odkril Ameriko tri sekunde pred polnočjo. In prav ta trenutek je odbilo polnoč!

No ja, mačke (in njih sorodstvo) so se najbrž pojavile kako minuto pred človekom, domači mački pa kako minuto za njim.

Je potrebno sploh še kaj dodati???????

 

rimljanka

Nasja  

član od: 10.6.2003

sporočila: 815

5. apr 2007 18:57

proxima je napisal/a:
Jaz imam na terasi za mačje obiskovalce ves čas nastavljeno posodo s cenenimi briketi iz Jate ali Merkatorja (le eden od njih se ne zmeni za hrano iz Mercatorja, ampak hoče Hill"s, s katerim futram svoje stanovanjske kosmatinke), vodo pa itak pijejo iz kangle za zalivanje, podstavkov za cvetlične lonce ali pa kakšne luže (bolj je svinjska, rajši jo imajo - ta lastnost mačje psihologije mi je bila vedno uganka).
Toliko o negovanih mačkih. Me prav zanima, kdo jih zdravi proti toksoplazmi, bartonelozi itd... Na našem vrtu vidim bolj malo "negovanih"... rajši več tistih, ki občasno dobijo kak grižljaj pri lastniku, ostali čas pa se potepajo kdovekje. Govedo so pa pripeljali v debato drugi, s trditvijo, da itak vse gnojimo s hlevskim gnojem. Še vedno pa e jasno, da je reja govedi dokaj strogo nadzorovana, in zaenkrat imamo "le" 8 norih krav... Primere toksoplazmoze, bartoneloze, mikrosporije itd. pa štejemo v stotinah Sicer pa me živali v naravi prav nič ne motijo, bolj njihovi nemarni lastniki... JasnaV Sporočilo je spremenil(a) JasnaV dne 05. apr 2007 18:59:01 Sporočilo je spremenil(a) JasnaV dne 05. apr 2007 19:01:30

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

5. apr 2007 19:21

Macke ne rabijo zdravljenja proti toksoplazmozi, ker je zanje prakticno nenevarna. Pri bartonellah so macke le vmesni gostitelj, prenasajo jih klopi, pri cemer postana voda nima nobene zveze. Da stejemo okuzbe s toksoplazmo ali z bartonello v stotinah, je navaden nonsens, vsaj v Sloveniji. In ja, mackam, ki jih futram, vsakih nekaj mesecev pocastim tudi ampulo Strongholda proti notranjim in zunanjim zajedalcem. lp, proxima

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti