Mački

Sasenka  

član od: 5.9.2005

sporočila: 252

5. apr 2007 8:01

Mački ne marajo vonja po limoni, jaz tiste rože, za katere želim, da ostanejo nedotaknjene prešpricam z limoninim sokom.

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

5. apr 2007 8:06

Jaz sem pa mnenja, kdor je lastnik mačka, naj zanj skrbi. Kaj pa je to da lulajo povsod??? Halo? In zdaj nekdo pri svoji hiši ne more imet mira zaradi mačkov?

Da ne bo pomote, tudi jaz imam rada živali in sem ljubitelj le teh. Ampak za svoje skrbim tudi tako, da ne motijo drugih!!! Je že res, da muci niso krivi, pač pa lastniki...

( v razmislek tistim, ki imajo mačke napol divje, da hodijo samo jest domov, vse ostalo pa počnejo pri sosedih...)... 

lidka

matilda  

član od: 16.8.2006

sporočila: 1981

5. apr 2007 9:05

menda pomaga narezana čebula - moja mama jo je veselo trosila po vrtu in je kar pomagalo. Mene moti, da imamo pred hišo malo peska, ki je sicer namenjen za zidanje (da ne rečem, kako moj p..., ko iz malte pobira iztrebke), pa se v njem rad igra tudi otrok in je prava vaba za mačke. Saj vem, mogla bi naredit peskovnik, ki se da pokriti, pa bi bilo... ampak itak je bolj zanimiv za malega tist pesek, ki ga lahko stresa po celem dvorišču. Sicer pa glede mačk. Mama je grozno občutljiva, da ji mačke kopljejo po vrtu, in sicer sveže posejno gredico, ali pa po solati. Ko zagleda kakšnega mačka, ga začne glasno preganjati. In se je enkrat zgodilo, da je nekdo sosedom zastrupil mačko. Njihova hči je poslala v Jano pismo, ki je objavljeno tam bolj na začetku in napisala, da ve, kdo ga je zastrupil - kateri sosed, hkrati pa napisala pismo tako, da se je vsak od sosedov našel v njem - šlo je za preganjanje njene muce, kako so eni sosedi grdi, da jih moti, ko hodi muc po nadstrešku in podobno. Ne morem povedati, kaako smo se takrat počutili grozno, ker si prepričan, da cilja nate. Po drugi strani pa smo mačke nekoč imeli tudi mi (so tudi nekatere izginile ali prišle domov zastrupljene) in meni je bilo nerodno, ko sem mojo muco videla pri sosedu na vrtu, pa da ne rečem kako mi je bilo, ko se je "ženila" in je celo noč tulilo po ulici. Jaz ne vem, a res nima človek več pravice, da ga kaj moti ali da lahko je nepolulano solato in se ne sme kregati, če najde razgrebeno gredico, ne da bi se znašel na drugi strani Jane? Seveda sem proti mučenju živali in nikoli ne bi zastrupila muce, ki hodi na moj vrt, prej bi naredila ograjo, ampak zakaj je nebi smela niti pregnati z vrta... matilda

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

5. apr 2007 9:37

Že pred izumom računalnika so človeka spremljaje domače živeli, med prvimi pes in mačka, ki sta imela vlogo delavca. Danes sta pes in mačka spremljevalca.

Lidika najbrž ne ve, da mačka nikakor ni mogoče prisiliti, da bi opravljal potrebo tam, kjer si mi izmislimo. Edino kastriranje pomaga, da se mačke ne breznajo, ne tulijo, ne markirajo in se ne potepajo. Mi imamo mačka, ki je kastriran, kar je povzročilo strahovito reakcijo ljubiteljev živali.Spi doma, kje opravlja potrebo, pa točno ne vem, sem ga pa že videla na našem vrtu in na naši njivi s krompirjem. Pa na sosedovi tudi..Pesek, ki je na razpolago v kopalnici, uporabi le v izjemnih primerih.

Morda pozabljate, da vsa bio solata in čebula zrasteta iz gnoja domačih živali. Najbrž je rešitev predvsem v tem, da vas večina ne vidi izdatnih kravjih iztrebkov, pomešanih z listjem, ki se vkopajo v zemljo, iz katere zraste krasna zelenjava. Nekateri bi najbrž radi, da bi postrelili vse ptice, ki nesramno onesnažujejo strehe, tudi kakajo po naši solati, kaj šele, če ponesnažijo avto. Mogoče bi bil potreben kak insekticid proti čebelam, ki popacajao sveže oprano belo perilo z drobnimi rumenimi pikicami, česar tisti, ki ljubijo naravo in sušijo v sušilnem stroju zagotovo ne opazijo.

Narava naj bi bila v ravnovesju, sobivanje med živalmi in človekom. Kakšen je človek, ki tarna nad vsakim produktom živali, ki živijo v našem okolju, ki nastavlja strup za mačke, ki v mukah poginjajo, ki obstreljuje mačke, da trpijo ranjene. Kakšen je človek, ki brez trohice slabe vesti privleče iz trgovine gore plastičnih vrečk, ki ustvarjajo grmado na smetišču, človek, ki vsako pot opravi z osebnim avtom, čeprav izgubi ogromno časa s parkiranjem, potem pa se v imenu rekreacije poti v klimatiziranem fitnesu. S torbo za fitnes se pelje iz 2.nadstropja do avta, seveda je preutrujen, da bi šel po stopnicah, da teka po naravnem okolju, ki je prilagojeno iz razsvetljeno zgolj za njegovo potrebo rekreacije.

Vse to sem navdela z namenom, da se da tudi z drugega gledišča presojati, kdo vzpostvalja neravnovesje v okolju, ljudje s svojimi civilizacijskimi potrebami in "obnašanjem" ali necivilizirane živali.

Tokrat o psih in predvsem njihovih malomarnih lastnikih, ki pa res lahko počistijo za svojim ljubljencem, vendar se za velik kup d*** , ki ostane za njima, sploh ne zmenijo.

 

Frina

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

5. apr 2007 10:39

A daj no, frina... Hlevski gnoj se kupi, pa pognoji. Ne mi govorit, da so zdaj mački nujno potrebni, da zraste solata? (mimigrede, ko kopljejo, jo gre kar nekaj ven...) In mačkov na vrtu ne rabimo zaradi ravnovesja???

 

BTW, sem Lidka in ne Lidika...

 

Ne mislim razglebljat, ker sem to že enkrat sprožila in je bil cel halo.

 

TZudi jaz se selim v novo hišo. Na vas. In jo bom ogradila. In hudiča, mački vse preplezajo... Kaj potem? Poveš sosedu, ta pa piši me v uh ne stroi nič. Halo?

Frina, tudi ti razumi nekaoga, ki tega ne mara. Da mu tvoj maček se... po vrtu?

 

Hočem povedat to, da če imaš ljubljenčka, moraš za njega skrbeti. In če soseda to moti, moraš to nekako urediti. (če tvoj maček hodi tja, jasno)...

Zdajle grem v ZDA, kjer stopit ne smeš na nekogaršnjo lastnino. Stopit ne. Še otrok ne gledat, ker si potencialni pedofil. In kako za vraga oni zdresirajo muce, da so tam, kjer morajo biti? (veš, ko človek mora, se vse da...)

 

Zaključujem debato z moje strani. Ker me noben ne prepriča, da moram karkoli takšnega tolerirati.

 

lidka

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

5. apr 2007 10:53

Lidka, pa na ptiče ne pozabi, oni tudi pridejo, če želiš ali ne! Al pa kaj kar iz zraka pošljejo. Jim boš prepovedala?

rimljanka

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

5. apr 2007 11:12

Ne, Rimljanka, ptiči so del narave. Mačka pa privleče sosed. (sem doma z vasi in vem, kako stvari grejo...) lidka

Kozmeja  

član od: 7.12.2005

sporočila: 409

5. apr 2007 11:59

Lidka, včasih žal stvari niso tako zelo enostavne. Naša ostarela soseda je šla v dom, za sabo je pustila kup mačkov, ki se klatijo naokoli in iščejo hrano. In kaj naj zdaj? Tudi ptiči niso vedno tako zelo samoumevni del narave. Vrani se pojavljajo predvsem tam, kjer je veliko smeti (ki jih je seveda ustvaril človek). Ljudje pa se jezijo... Kozmeja

Marna  

član od: 13.11.2006

sporočila: 494

5. apr 2007 12:14

lidka je napisal/a:
Ne, Rimljanka, ptiči so del narave. Mačka pa privleče sosed. (sem doma z vasi in vem, kako stvari grejo...) lidka [pikapolonica]
A mačke niso del narave??? Se mi ne zdijo umetne... Marna Sporočilo je spremenil(a) Marna dne 05. apr 2007 12:15:15

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

5. apr 2007 12:15

Lidka, ti si res bridka.

Mi je kar žal, da je tvoj svet tako omejen na tvoje pravice in tvoje krivice in nepotrebnost drugih.

Mi odlično skrbimo za našega mačka, ampak ko gre ven, gre pač na potrebo tam, kjer si izbere. Tudi miši, ki jih nalovi pri sosedu, ne je z vilicami in nožem in tudi prtička ne uporabi. Tudi na povodcu ga nimamo.

Slabo vzgojen maček? Zanemarjen maček?

Lidka, pojma nimaš o živalih, zato kar ostani srečna v svojem brezmadežnem in sterilnem svetu, zaradi mene lahko tudi v ZDA.

 

 

Frina

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti