Čiščenje tepihov

MALČICA  

član od: 8.6.2006

sporočila: 451

tema odprta - 4. apr 2007 14:19 | ogledi: 4.904 | odgovori: 5

Jaz pa bi rada vedela, kako čistite tepihe, enega imam večjega v jedilnici, enega pa v dnevni sobi. Nekje sem prebrala, da pomaga pri čiščenju moka in groba sol. Nimam pa sesalca za mokro čiščenje tepihov, ker se mi ne izplača.

Malčica

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

4. apr 2007 15:24

Tudi v času, ko še nismo imeli vodnega sesalca, se je tepih kar lepo očistil tudi z navadnim. Če se je pa kaj polilo po njem, sem šla na kolena s krtačo in kakšnim čistilom v roki, odvisno ob tega, kaj se je polilo.

 

Zdaj pa enkrat na mesec posesamo zvodnim sesalcem, takao mimogrede pa z navadnim, pa ni večjih težav.

 

Se pa spomnim,kako je bilo včasih, običajno pred velikonočnimi prazniki - tepih na vrt, na "štango", najprej s prakerjem iztepst prah, potem pa na travo z njim in oprat pa znova na štango obesit, da se je posušil. Menda je bil to bolj običaj kot  dejanska potreba, ampak deset ali 15 let nazaj je moja tašča to vedno tako naredila, vsem kirbijem in drugim sodobnim pripomočkom navkljub.

Mamamia

mamamia

Sy  

član od: 11.12.2003

sporočila: 1057

4. apr 2007 16:09

Mi smo dali pred novim letom čistiti na servis (po priporočilu kolegice), ampak je nazaj prišel čudno lisast in ni bilo kakšnga občutka, da bi bil res čist. Po tastarem denarju je bilo čiščenje 7.000 sit, to pa je predrago za takšn učinek. Zdi se mi, da sama s čistilom od Amwaya in krtačo (na kolenih) skoraj boljše spucam sivo nečistočo, ki se nabere "na poti", po kateri največ hodimo (tepih je svetel). Potem pa posesat z globinsko krtačo in je.

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

4. apr 2007 16:15

Mamamia, kaj pa objektivni subjektivni razlogi: če bi tvoja tašča štela 15 let  manj, bi praker še vedno pel, pa če bi ti imela toliko stare otroke in podobno poprečno starost obiskov  kot pred 15 leti, bi vzdrževanje tepiha vzelo tudi več časa. Čas prinese tudi kaj dobrega, ne samo gube in valunge, kajne ? Frina

juhica101  

član od: 28.10.2003

sporočila: 814

5. apr 2007 21:59

Nekam se je izgubilo moje sporočilo... Če si iz bližine Velenja, se je včasih dalo pri čistilnem servisu Hernaus izposoditi globinski sesalec. Zraven so dali tudi čistilo. Še posebej poceni je izpadlo, če si ga vzel čez vikend in si si ga z nekom delil... LP juhica

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

6. apr 2007 10:08

Ja, frina, čas prinese veliko dobrega, tudi  (ali predvsem) spoznanje, da ni vse v čistem tepihu. Veš, mojo taščo smo vedno zafrkavali, da s cunjo prah že v zraku lovi, vedno je imela najsodobnejše pripomočke za čiščenje, vodnega nilfiska je imela menda že pred 30 in več leti...ko sej pojavil kirby pri nas ga je seveda takoj imela, pa potem še vodnega batagela...in to eno kolekcijo doma, eno pa za hišo na morju....Jaz pa prah pustim, da lepo pade na tla, in ga pobrišem, ko ga opazim, vmes med obiski moje zlate Milice.

 

Da ne zaidem s teme: občasno sesanje z vodnim sesalcem in sprotno z navadnim je dovolj za čistočo, ko se pa pojavi "flek" pa na kolena s čistilom in krtačo v roki.

Otroci so pa ravno prav stari, da bi lahko tepih pošteno stepli s prakerjem...včasih so jih otrocimenda dobili tudi po riti z njim, hehe

 

Lep praznike vsem, Mamamia

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti