Jagenjček za velikonočno kosilo

Hobotka  

član od: 2.11.2004

sporočila: 274

tema odprta - 2. apr 2007 11:40 | ogledi: 10.488 | odgovori: 5

Kakšne imate izkušnje z jagnjetino, ki jo kupimo pri nas v Sloveniji. Se to da primerjati s tisto, ki se dobi v Dalmaciji. Kako pripravite jagnjetino v pečici ali jo prej date v kakšno marinado?

Hobotka

fresh  

član od: 4.5.2006

sporočila: 1856

2. apr 2007 12:07

Meni osebno je slovenska jagnjetina okusna. Pravzaprav jo imam zelo rada v vseh oblikah, od indijskih curryev do klasike. Veliki favorit pa je pri nas jagnječje stegno, ki ga na več mestih zarežeš in v zareze daš mešanico drobtin, česna, sardelnih filejev, kaper, limonine lupinice, olivnega olja, peteršilja in rožmarina. Stegno tesno povežeš z nitjo in spečeš. Zraven postrežem mlado špinačo s popraženimi pinjolami, ki jo začinim z limono in olivnim olje (plus sol in poper) ali pa z naribano pomarančno lupinico, sokom pomaranče in olivnim oljem. In "povožen" krompir (krompir skuhaš, vendar le do 1/3), ga nekoliko ohladiš, potem pa z valjarjem sploščiš. Pokapaš z olivnim oljem in potreseš z janeževimi semeni in pečeš, da je blazno hrustljav. Se za mizo stepejo za takšen krompir. Čudovito pomladno kosilo (vsaj za naše pojme). fresh

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

2. apr 2007 12:14

http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=9647

Tole je recept za jagnjetino "malo drugače".

 

Jagnjetina, kupljena pri nas, se razlikuje od dalmatinske, že zaradi podnebja in trave, na kateri se pasejo ovce v Dalmaciji.

Ni pa potrebno jagnjetine marinirati, kvečjemu ovčetino.

 

Jagnjetina je pri nas doma veliko na jedilniku. Običajno jo prirpavm tako, da meso natrem z olivnim oljem, solim, popram in natem z rožmarinom. Včasih pa zmešam več zelišč in obložim meso, da nastane nekakšna zeliščna skorjica.

Pekč naoljim in stresem nanj zrezano čebulo, cele stroke česna, lovorjev list, narezano papriko in paradižnik, lahko tudi drugo zelenjavo. Vse skupaj  pečem kakšne pol ure in potem dodam na krhlje zrezan krompir in se skupaj soečem do konca. Vmes zalivam (tudi z malo vina) in s sokom od pečenja večkrat prelijem meso.

 

Ni pa to kot jagnjetina ispod peke v Dalmaciji, kar je res je res. A seveda ne pomeni, da ni dobro, nasprotno, nam zelo tekne.

 Mamamia

mamamia

fresh  

član od: 4.5.2006

sporočila: 1856

2. apr 2007 12:31

Mamamia, poskusi kdaj tako, da ravnaš enako kot si opisala, le da uporabi malo višji pekač, potem pa ga tesno zapri s testenim pokrovom. Pokrov narediš iz moke in vode (vode le toliko, da lahko zamesiš testo), razvaljaš, položiš čez pekač in robove tesno pritisneš. Pogoji so pod tem pokrovom blazno podobni peki. fresh

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

2. apr 2007 13:01

 Zanimivo, ja. Globok pekač tudi imam. Ampak imam tudi pravi sać, ročno tolčen, direkt z Baščaršije, tako da bo zdaj spomladi, ko je vreme že tako lepo, tudi to na vrsti.. Mamamia mamamia

ati zlati  

član od: 24.11.2006

sporočila: 597

3. apr 2007 8:01

Meni se naša jagnjetina zdi okusnejša in boljša od dalmatinske.Res pa je,da sama priprava mesa mnogo prispeva k končnemu okusu in dalmatinci pod peko znajo pričarati prave mojstrovine.Kar se tiče začimb za jagnjetino uporabljam lovor,majaron in rožmarin v malih količinah,solim zmerno,popra ne dodajam,meso rahlo naoljim z belim oljem,nato pa jagnjetino obilno pokrijem z šnitami čebule,korenčka in limone.V pekač še dam krompir in vse je pripravljeno za pečenje.Jagnjetina marinade ne potrebuje.Najraje imam pripravljeno pod peko,vendar je najpogosteje pečena kar v pečici. ati zlati

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti