Pisanje prošenj

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

21. okt 2007 13:34

Malo starejša tema, ki pa je pogosto aktualna. Na internetu sem smela z nekega Bloga tole. Zdi se mi zanimivo in se tudi v celoti strinjam z avtorico. Mislim, da se imenuje Sweety.

 

Takole piše :

" V zadnjih mesecih je šlo skozi moje "roke" kar lepo število študentov. In očitno jih bo šlo še nekaj, ker smo pravkar nekoliko (na srečo začasno) povečali kapacitete, kar pomeni, da spet rabim nove ljudi. Enkrat sem o tem že pisala, a prav moram še enkrat. Vsakič znova sem strašno razočarana nad današnjo študentarijo. Hudiča, govorimo o populaciji, ki naj bi čez nekaj let sodila v zgornjih nekaj odstotkov po izobraženosti. Govorimo o osebah, ki naj bi bile bodoči slovenski intelektualci, prihodnost naše države, nosilci našega napredka in razvoja. :?

Ja, pa kaj še!!! Bull****! Za premnoge od njih je naravnost škoda denarja, ki ga je država iz davkoplačevalskega denarja porabila za njihovo izobrazbo. Nimajo znanja, nimajo vizije, nimajo samoiniciativnosti, iznajdljivosti, vztrajnosti. Večina jih je izbirala izbirne predmete za katere se govori, da imajo enostavne izpite in ne tistih, ki bi jih morda zanimali, jim razširili področja znanja in jim dodali konkurenčno prednost. Snovi se niso učili, ampak so na forumih jokcali nad sebičnostjo sošolcev, ker jim nihče ni želel poslati svojih zapiskov, starih seminarskih, vprašanj iz prejšnjih izpitov. Mar bi šli čim prej delati nekaj, čemur so dorasli. Res, prav super se nam piše... :roll:

Dobrih in zanimivih del je malo in zato je povpraševanje po njih izjemno veliko. In vsi ti mladi ljudje, večinoma brez enega samega dneva resnih delovnih izkušenj, bodo na razgovoru - ne glede na to kaj imajo za ponudit - najprej vprašali kakšno je plačilo, koliko je prostih dni in če lahko kak dan malo prilagodijo delavnik ali manjkajo. Ko jaz dam oglas ven hočem, da se mi javijo na e-mail, ker nimam časa da bi vsakih 5 minut dvigovala telefon. Raje si potem vzamem eno uro časa in preberem vse maile ter pokličem zanimive kandidate. Zato bom zdaj z vidika delodajalca napisala nekaj nasvetov, za katere sem sicer srčno upala, da mi jih nikoli ne bo treba napisati, ker so tako zelo samoumevni, a sem se očitno spet zmotila...

Če imam na izbiro veliko kandidatov (kar jih ponavadi imam) in v oglasu piše, da naj osebe obvezno pripišejo kontaktno številko, ste lahko vsi sigurni, da prav gotovo ne bom kontaktirala nobenega bebca, ki številke ni pripisal. Niti slučajno ne bom odgovarjala na mail in prosila za nekaj, kar je bilo itak že v osnovi obvezno in nato čakala nekaj dni na odgovor. Če napišete v mail: "Zdravo! Zanima me, če je delovno mesto še prosto, ker če je, bi se prijavil." ste prav tako lahko sigurni, da od mene ne boste slišali nič drugega kot "za delovno mesto smo že našli primernejše kandidate". Niste mi namreč dali niti enega samega povoda da bi verjela, da ste vi oseba, ki jih rabimo.

Če piše, da je predpogoj dobro poznavanje dela z računalnikom in hitra učljivost novih programov, mi ne bi moglo bolj dolj viseti za vse vaše kelnarske izkušnje, briljiranje v prodaji modnih cunj in spretnosti v razvažanju s kombijem. Zgolj družbene norme me silijo da takemu človeku odpišem in se zahvalim za izkazani interes ter sporočim, da smo že našli primernejše kandidate, mislim si pa vse kaj drugega (npr. to, če me ima za budalo ali pa ima težave s funkcionalno pismenostjo in ne razume pomena besede "predpogoj"). Če pripnete vaš CV je zelo priporočljivo, da že v sam mail napišete nekaj uvodnih vrstic in svoje kontaktne podatke. Konec koncev ste pisali zato, ker upate, da vas bo ponudnik dela kontaktiral, kajne? Ne se torej potruditi skriti vaše številke nekam v footnote z mini pisavo na koncu fajla. Zna se namreč zgoditi, da se mi ne bo dalo igrati Indiana Jonesa v lovu za vašo številko.

Dodana fotografija je sicer močno zaželena, čeprav ne obvezna. Več škode kot koristi pa z njo naredite, če ste na njej taki kot da bi kandidirali za zmago na Glasujzame.com; tipi ala wannabe-jebach-vse-vas-bom-pref*** in dečve, ki se šibijo pod težo nakita z našobljenimi ustnicami in netreniranim jaz-sem-tok-lepa-da-si-me-morajo-vsi-želeti. In nenazadanje... Prav čisto zares me ne briga kako vas kličejo vaši dragi in drage ali kako se vam zdi cool, da bi vas klicali. Ko vidim email naslove ala mishkica84, fajter85, nInChYka in TomzyCool me popade smeh. Hint: ime.priimek AT gmail.com, hotmail.com, email.si, yahoo.com...

In še zadnja stvar... Še se vam kaj zakomplicira, se dela naveličate, dobite drugo delo ali zbolite, rešitev NIKOLI NI to, da enostavno ne pridete več in ne dvigujete več telefona. Veste, ljudje se med seboj pogovarjamo. In če bom kadarkoli kogarkoli slišala pri iskanju novih sodelavcev omeniti vaše ime, ste lahko prepričani da se bom hudo potrudila izpostaviti vašo nezrelost in neresnost. Morda presega vaše miselne kapacitete, ampak podjetja rastejo, se širijo... Zelo, zelo, zelo verjetno, bomo redno delovno mesto najprej ponudili nekomu, s katerim že imamo dobre izkušnje, katerega kvalitete poznamo ter je v praksi pokazal resen odnos do dela, zanesljivost in odgovornost. Kar se mene tiče se lahko vsi po vrsti razpočijo, ampak delo ni pravica. Če ste nesposobni in neresni si zaslužite biti brez dela! "

Konec navedka.

Upam, da je zdaj bolj razumljivo. F r i n a Sporočilo je spremenil(a) frina dne 21. okt 2007 13:35:00 Sporočilo je spremenil(a) frina dne 25. okt 2007 09:35:13

ursa40  

član od: 28.4.2005

sporočila: 610

21. okt 2007 17:20

Frina zelo dobro. Čeprav nimam v planu pisanja prošenj si nasula nekaj zelo koristnih stvari, ki jih bi naj vedel vsakdo, ki bo moral kdaj napisati kakšno prošnjo ....ups vlogo za zaposlitev. Lepo pa radi se imejte ursa40

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

21. okt 2007 17:45

Urša, samo citirala sem zapis z bloga, ki se mi zdi zelo zanimiv. F r i n a

vanya  

član od: 28.3.2006

sporočila: 326

24. okt 2007 20:38

Malo za hec (sem dobila danes na mail) IME: Darko Mrak ŽELJENA SLUŽBA:Karkoli je na voljo. Če bi iskal službo po svojih merilih, že ne bi bil tukaj. ŽELJENA PLAČA:2000 EUR na mesec, službeni avto, zastonj uporaba fitnessa in boni za malice in kosila. Če to ni mogoče, dajte ponudbe Vi, pa se bomo cenkali. IZOBRAZBA:Seveda. PREJŠNA SLUŽBA:Suženj šefov. PREJŠNJA PLAČA: Manj kot sem vreden. NAJVEČJI DOSEŽEK V PREJŠNJI SLUŽBI:Moja velika zbirka ukradenih svinčnikov vseh vrst. PREJŠNJO SLUŽBO STE ZAPUSTILI KER:Govorilo se je da sem spal s šefovo ženo. KDAJ BI LAHKO DELALI:Kadarkoli. KDAJ BI NAJRAJE DELALI:Od 1:30 do 3:30 v ponedeljek, torek in četrtek. VAŠE POSEBNE SPRETNOSTI:Te so pa bolj osebne narave. NASLOV VAŠEGA TRENUTNEGA DELODAJALCA:Če bi ga imel, mar bi bil tukaj? IMATE KAKŠNO ZDRAVSTVENE RAZLOGE, ZARADI KATERIH NE SMETE DVIGNITI 50kg: Česa? IMATE AVTO:Bolj primerno vprašanje bi bilo: Imate avto, ki dela? KAJ BI RADI DOSEGLI V NASLEDNJIH PETIH LETIH: Rad bi bil na Havajih, se napijal in imel eno dobro bejbo, ki bi mislila, da sem najlepši na svetu. HVALA KER STE SI VZELI ČAS ZA TA OBRAZEC: Ni za kej. Hvala VAM za ta svinčnik. vanya

Nikita  

član od: 21.6.2004

sporočila: 284

25. okt 2007 5:38

frina je napisal/a:
Hint: ime.priimek AT gmail.com, hotmail.com, email.si, yahoo.com...

Kaj pa to pomeni?? Nikita

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

25. okt 2007 9:33

Nikita je napisal/a:
frina je napisal/a:
Hint: ime.priimek AT gmail.com, hotmail.com, email.si, yahoo.com...

Kaj pa to pomeni?? Nikita

Omenjeno besedilo ni moje, razen uvoda, kar je tudi razvidno iz samega teksta. Bom pa šla nazaj popravit.

Iz omenjenega besedila je razvidno, da "štejejo" samo emaili, ki vsebujejo priimek in ime ter pripono ( gmail.com in podobno). Tisti hecni vzdevki, po katerih vas poznajo prijatelji, za kontaktni naslov po mnenju avtorice, niso primerni. S tem se v celoti strinjam.

F r i n a

Nikita  

član od: 21.6.2004

sporočila: 284

25. okt 2007 14:19

frina je napisal/a:
. Tisti hecni vzdevki, po katerih vas poznajo prijatelji, za kontaktni naslov po mnenju avtorice, niso primerni. S tem se v celoti strinjam.

To pomeni da mora moja prijateljica spremeniti ime, da jo bodo sploh obravnavali za sprejem na delo? Nikita

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

25. okt 2007 14:26

No ja, e-naslov, ki se začne z lubibubi@....... pa res ni, da bi bil mesto, kamor bi mi pošiljali neko uradno pošto. Saj ima vsak lahko več zastonjskih e-naslovov. Imaš pač enega za resne stvari, z imenom i n priimkom, drugega pa takega.

 

 

rimljanka

neznan uporabnik

25. okt 2007 15:57

polj primerno bi že bilo. lovebeyba

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti