Pisanje prošenj

nincika  

član od: 23.11.2006

sporočila: 71

tema odprta - 27. mar 2007 10:04 | ogledi: 5.778 | odgovori: 35

Pozdravljene, zopet se obračam na vas z vprašanjem ki je namenjeno vsem tistim ki pišete prošnje za zaposlitev. Delam po 4 ure obljubljeno mi je da poleti začnem po 8 ur ,vseeno pa ne bi čakala križem rok in bi napisala nekaj prošenj pa me zanima ali prošnjo ki jo oddate na neko podjetje potem čez prb. 3 mesece ponovno naslovite na isto podjetje z isto vsebino ali spremenite vsebino. Namreč zadnjič sem poslušala eno oddajo kjer je bila debata o tem kako iskalci zaposlitve ki so na zavodu za zaposlovanje -tudi sami naj bi iskali službe in to dokazovali na zavodu,pošiljajo prošnje vsake 3 do 4 mesece na isto firmo, zato me sedaj zanima ali pošiljajo enake vsebine ,ali stavke drugače obrnejo, saj glavne vsebine-življenepisa ne moreš spremeniti. Upam da je kdo prisoten ki te zadeve obvlada, že vnaprej hvala.

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

27. mar 2007 10:30

Čeprav večina misli, da službo ali vsaj vabilo na razgovor dobi kandidat že z napisano prošnjo. Izjema so prošnje, ki štrlijo iz poprečja učinkovite recimo za kak marketing in podobne službe, ki zahtevajo keativnost.

Vsem kadrovikom je jasno, da kandidati pišejo vloge po vzorcih, ki jih dobijo na kakem seminarju ali v literaturi, ki temelji na amariških predlogah. Včasih je razkorak med vsebino in stilom vlog in dejansko usposobljenost tako velik, da je takoj jasno, da sta avtor in kandidat dve različni osebi.

Najpomembnejše je, da je vloga pregledna ( priimek in ime , izobrazba, dodatna znanaja, interesno področje), ki jih je videti na prvi pogled.

Da ni pravopisnih napak.

Da ima primerno oblikovano besedilo.

Pomembno je predvsem to, da kadrovske službe niso dolžne odgovoriti na vloge za zaposlitev, če ni bilo razpisa ali objave. Če pa je bil razpis/objava pa je odgovor OBVEZEN.

 

Pomemben podatek je tudi dejstvo, da Zavod ne išče službe , temveč jo samo posreduje. To je naloga brezposelne osebe.

 

Na koncu pa še nekaj: večina seminarjev, usposabljanj uporablja metode, ki so primerne za Ameriko, za naše razmere pa so popolnoma neuporabne. Zaradi izkušenj na tem področju lahko rečem, da me včasih kar zmrazi ob številnih bedarijah, ki jih razlagajo strokovnjaki, ki nikoli niso imeli praktičnih izkušenj.

 

 

Frina

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

27. mar 2007 10:43

Nincika, najbolje  je da po kakih 2 do 3 tednih po oddaji prošnje po telefonu pokličeš  kadrovsko službo. Vljudno se predstavi   in povej, da te zanima, kakšni so izgledi.  Glede na njihov odgovor se boš odločila, ali bi kasneje morda še kdaj poklicala (če rečejo, da te bodo obdržali v evidenci ali  da trenutno nimajo potreb ... itd). Pisanje več zaporednih prošenj enemu in istemu delodajalcu, kadar nima razpisov, je povsem neproduktivno, tudi kakšnega posebno dobrega vtisa ne pusti. Na podlagi telefonskega klica, posebno če na delodajalca  napraviš  dober vtis, te pa včasih pokličejo na razgovor, čeprav tega prvotno niso imeli v načrtu. Cila

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

27. mar 2007 11:19

Skoraj sem pozabila na bistvo tvojega vprašanja: Ali naj pošiljaš popolnoma enake vloge. Ne pošiljaj poplnoma enakih vlog, prejemnik bo lahko razmišljal, da je tvoja vloga samo formalna in da si te službe sploh ne želiš, ker se nisi potrudila napisati posebne vloge.

Večkrat me vprašajo, če naj pišejo vloge lastnoročno. To odsvetujem, ker tako branje zahteva več časa in je nepregledno. Če pa nimaš možnosti uporabe računalnika, pa piši čitljivo.

Se pa strinjam s Cilo.

Frina

nincika  

član od: 23.11.2006

sporočila: 71

30. mar 2007 9:13

Obema najlepša hvala za nasvete. Nincika

LENČA  

član od: 30.5.2006

sporočila: 354

30. mar 2007 11:04

Če boš pošiljala eno in isto prošnjo na vsk razpis ali kar po podjetjih, ne boš naredila nič. Škoda denarja za poštnino.Najslabše je, da eno in isto prošnjo fotokopiraš in potem samo pošiljaš na različne naslove. Potrudi se za vsakega napisati svojo prošnjo. Življenjepis je res enak, pomembne pa so tvoje izkušnje, ki jih izpostavi glede na delavno mesto, za katero se prijavljaš.Poskusi izstopiti iz povprečja, bodi domiselna in pritegni pozornost, da se te bodo zapomnili. Tudi s tem, da jih čez nekaj tednov pokličeš boš vzbudila pozornost. Strinjam se tudi z vsem kar sta napisali Frina in Cila. LENČA

nincika  

član od: 23.11.2006

sporočila: 71

3. apr 2007 15:54

Lenča ali se ti lahko javim na zasebno pošto ker imam kar nekaj vprašanj ,pa hvala za odgovor. LP

LENČA  

član od: 30.5.2006

sporočila: 354

3. apr 2007 20:55

Seveda nincika, sem se pred letom dni precej pozanimala o teh stvareh in jih tudi preizkusila, s strani zaposlovanja in s strani iskanja zaposlitve. LENČA

ariella_3  

član od: 3.7.2006

sporočila: 664

11. apr 2007 17:38

Živjo, končno sem tudi jaz prišla na vrsto in potencialni delodajalec me je povabil na razgovor. Sedaj pa me zanima kako to izgleda, ker še nikoli nisem nikjer na razgovoru bila. V službi sem že 10 let ampak takrat so me sprejeli takoj, ker so me potrebovali brez razgovora, samo prošnjo sem jim dala formalno. Sedaj pa me zanima kako naj preženem tremo, kaj naj oblečem, koliko zahtevajo znanja jezika, če napišeš da ga znaš osnovno, Kaj jim vi rečete, ko vas vprašajo, zakaj ste se prijavili na njihov razpis,...če mi hoče kdo pomagati mi lahko piše tudi na ZS, ker me je grozno strah, za povrhu si pa še mislim, da je itak že vse dogovorjeno kdo bo dobil službo- veze in samozavest pade na tla. Hvala za vse nasvete. ariella

LENČA  

član od: 30.5.2006

sporočila: 354

13. apr 2007 16:53

Ariella, vse je odvisno od tega , za kakšno službo se poteguješ. Temu primerna je obleka in urejenost. Sprašujejo različne stvari, poskusi biti iskrena in ne igraj. Verjetno boš morala povedati, zakaj misliš, da si ravno ti primerna za to delo. LENČA

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti