Poroka - želiva si nasvetov

gvucin  

član od: 14.12.2005

sporočila: 3

tema odprta - 21. mar 2007 1:30 | ogledi: 5.865 | odgovori: 12

Pozdravljene spoštovane mojstrice in mojstri kuhanja!

Z dekletom sva se odločila, da letos pozno poleti narediva naslednji korak v skupnem življenju - skratka nameravava se poročiti. Poroka se mi zdi enkraten dogodek, ki je namenjena predvsem uživanju ter nepozabni zabavi s krasnimi spomini, zato se trudiva, da bo tako tudi v resnici. Trenutno sva v "drugi fazi" planiranja, ko se bo počasi potrebno odločiti za dokončne rezervacije (gostišče, glasba in ženska obleka). Prebral sem številne nasvete, ki ste jih nekateri (predvsem dame, torej nekatere) res podrobno opisali v tem forumu na kulinariki, a mi je nekaj vprašanj še vedno ostalo neodgovorjenih.

Da ne bom zgodbo zavlekel predolgo, bom kar prešel na vprašanja. Najprej me zanimajo gostišča. Na primorskem koncu (Tolmin - Kobarid - Bovec) sva jih našla kar nekaj. Zanima me, če ima kdo kakšne izkušnje s Hotelom Hvala (Kobarid), Hotelom Krn (Tolmin), Penzionom Šterk ali z gostiščem Pri Štefanu (oba Most na Soči). Kakšna se vam je zdela postrežba, vzdušje, prostor, osebje,.. Kaj pa cene? Pozna še kdo mogoče kakšne ostale možnosti za zabavo 70-80 ljudi?

Naslednje vprašanje je že bolj namenjeno vam, dobrim kuharicam (kuharjem). Kakšen meni se vam zdi primeren za večerjo na poročnem slavju? Kaj pa če bi kar odojka spekli? Kaj pa sladice. Na porokah me je vedno »nerviralo«, da so bile sladice in torta "prenasitne", težke, zato je vedno veliko ostajalo, poleg tega pa te "utrudijo". Sva pristaša enostavnih, lahkih in sadnih sladic. Kakšne ideje?

Poleg hrane imava dilemo s pijačo - alkoholno seveda:) Nekako razmišljava, da bi imeli 70% rdečega in 30% belega vina (baje, da navadno bolj "gre" rdeče), vendar bi najraje vzela kakšna "lahka", z manj alkohola vina... Kakšna se najbolj pijejo na poroki?

In zadnje vprašanje je povezano z glasbeno skupino - koga poznate na Primorskem? Glasbene zahteve so klasične - slovenska pop, narodna, hrvaška (dalmatinska), rock&roll. Potrebovala bi dobre glasbenike, ki bi pomagali kot povezovalci programa (tudi kot animatorji) in bi naredili nor žur. In da nimajo veliko pavz! Sva prezahtevna?:)

Vsem se v naprej zahvaljujeva za odgovore in vam želiva lep dan in veliko prijetnih uric med kuhanjem dobrih reči:)

Goran&Katja

runo01  

član od: 13.3.2006

sporočila: 352

21. mar 2007 8:24

Mislim da jih je iz Tolminskega konca tu na kulinariki bolj malo,saj jaz jih nisem zasledila. Zato boš verjetno težko našel kakšen nasvet, najboljše da greš kar sam v akcijo in se malo pozanimaš. Lahko pa da se bo kdo našel in ti svetoval.Želim ti veliko uspeha in sreče v skupnem življenju. runo01

Kozmeja  

član od: 7.12.2005

sporočila: 409

21. mar 2007 8:35

Lani sem bila na zelo prijetni poroki, ki se je odvijala večinoma pod veliko staro lipo (vreme je bilo mladoporočencema zelo naklonjeno). Poročni obred (civilni) je bil pod lipo, cerkveni pač v bližnji cerkvici. Bilo nas je okoli 200. Pod lipo so bile nameščene mize s klopmi (kot na kakšni veselici), pogrnjeni s prti za enkratno uporabo in aranžirani z nekaj cvetja. Hrana je bila samopostrežna, tako nekako je zgledalo kot v kakšnem hotelu, kjer si sam postrežeš. Pivo je bilo kar v sodčkih (ob pultu, kjer je bila hrana) in si si ga sam natočil, vino ter brezalkoholne pijače so sproti v steklenicah in tetrapakih prinašala dekleta, ki so bila najeta posebej za ta dan. Hrana je bila odlična! Dva kuharja sta ves popoldan in večer skrbela, da nam je bilo dobro postreženo. Za glasbo sta skrbela dva ansabla in všeč mi je bilo, da ni bila preglasna. Že nekajkrat sem bila na porokah, kjer je bila glasba absolutno preglasna (nisi se niti mogel pogovarjat s sosedom), na teh porokah pa me je motilo tudi nenehno posiljevanje z animacijskim programom. Nekateri se pač zaradi zdravstvenih težav niso sposobni udeleževati igric, plesa in podobnega, zato je siljenje s temi aktivnostmi utrujajoče in neokusno. Na poroki, ki sem jo opisala zgoraj, tega na srečo ni bilo, saj sta ansambla hodila od mize do mize in na nenasilen način spodbujala ljudi, da so se lahko aktivno udeleževali dogodka. Sicer pa so se na bližnjem travniku igrali otroci, katerim smo se včasih pridružili tudi odrasli. Vse skupaj je bilo izjemno prijetno, in predvsem nevsiljivo. Torte žal nisem dočakala, ker sem morala predčasno domov. Občasno sta poroko poživila tudi ženin in nevesta s svojimi pevskimi vložki. Plesalo se je proti večeru in to brez kakršnekoli prisile kot na večino drugih porokah, na katerih sem bila. Veliko lepega vama želim in seveda nepozabno poroko! Kozmeja Sporočilo je spremenil(a) Kozmeja dne 21. mar 2007 08:42:11

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

21. mar 2007 10:19

Čestitke. Če vama obema svatba toliko pomeni in če bi rada imela "White wedding" - kar se je dalo razbrati, kaj pa pomeni tisti "a ne bi kar odojka spekli"?....::))) Ti dve estetiki ne gresta skupaj (na pikinik se ne gre v beli poročni obleki). Če hočeta "white wedding", se je najbolje posvetovati s kakšnim izkušenim keteringom - keteringi znajo delati sprejeme za mnogo ljudi, za razliko od gostiln, kjer imajo radi poroke (ker lahko v jedilnik nabašejo sve i svašta, potem se pa zalom že pri deljenju juhe, ko dva natakarja delita 50 juh....). Keteringi tudi znajo narediti jedilnike za različne okuse in zadevo organizirajo bolj na sistemu postrezi si sam - tako da vsak vzame tisto, kar mu je všeč, pa na več mizah se servira, tako da ni situacije, ko je eden že pojedel juho, drugi je pa še ni dobil. Če najameta kakšen ketering, potem je tudi izbira lokacije bolj svobodna - nista vezana na gostilno, lahko izbereta kakšen bolj vzdušju primerno lokacijo (npr: Fužinski grad je prav lep, pa kompleks Jablje ....) Za glasbo imajo na Slomškovi ulici v Lj agencijo - mislim, da se ji reče Lira - kjer urejajo nastope glasbenikov za take prireditve. Vendelina jr.

župca  

član od: 12.5.2004

sporočila: 348

21. mar 2007 21:22

A res nima nihče več kakšnih nasvetov? Kaj pa glede vina? Sem mislila, da se bodo javili primorci in priznali, da včasih in za žejo le popijejo kakšen glažek lahkega (beri cvička) rdečega vinčeka. Morda za začetek en kozarec primorskega žlahtnega. Ker pa je treba zdržati do konca (zjutraj naslednjega dne), bi to vino marsikoga, vsaj nas ne-primorce, spravilo na kolena ali pod mizo. Ali pa razmišljam narobe in se moramo držati Mlakarjeve pesmi glede jedače in pijače? lp, župca

vesn@  

član od: 27.3.2006

sporočila: 59

21. mar 2007 21:26

lp pozdav svetujem ti lahk sam glede skupina KALAMARI SEM BILA PRED PAR LETAMI NA BRATRANCEVI OHCETI v ajdovscini in so ful zazurali lp vesna kovačič

smrketa  

član od: 21.3.2005

sporočila: 261

21. mar 2007 21:28

Glede odojka: mogoče ni slaba ideja kot 2. obrok. Mogoče kombinirano z jedmi z žara. seveda pa vidva najbolje poznata vajine goste - imajo sploh radi odojka? smrketa

vcibej  

član od: 31.1.2004

sporočila: 1264

21. mar 2007 22:46

Meni se zdi, da sta pa kar nekako neodločena kaj bi. Še najbolje, da se gresta romantično poročit na grad v Štanjelu in se v belini in romantiki poslikata v parku. Potem pa obleko dol in kaj bolj preprostega oblečt ter naredit nekaj takega kot predlaga Kozmeja in se boste imeli dosti bolj fino. Si predstavljaš projekt odhoda neveste v dolgi obleki v bilokateri restavraciji ali hotelu na WC. Hotel Krn in Hvala sta za moje pojme preveč v centru, za slednjega pa sploh ne vem če še obstaja. Šterk je itak vedno prezaseden. Štefana ne poznam. V dobrem spominu imam eno staro dogro gostilno v Čezsoči. Kakorkoli se bosta odločila imejta v mislih, da sta glavna vidva. Za vse ostalo dogajanje na sam dan se zmenita z par sorodniki, da bodo poskrbeli, da bo dan potekal kot sta si zamislila. Srečo, srečo Lumpica

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

22. mar 2007 11:01

 

Takole na daljavo je težko svetovati glede menija, saj je veliko odvisno od izbranega lokala. Vsak lokal ima svojo ponudbo in predloge oziroma jedilnike, ki jih gostom prilagajajo tudi glede na debelino denarnice. Po moje ni potrebno, da se mize šibijo od številnih jedi, glede na izkušnje z nekaj porok, na katerih sem bila, se za moj okus še najbolj obnese hladno topli bife. Vsak si izbere, kar mu ustreza in ko mu ustreza, morda se pri mizi postreže le hladna ali topla predjed, kakor se pač odločite.

Tudi sladice so potem stvar dogovora - tistemu, ki ti bo prirpavil poroko, poveš, da ne želiš težkih, izdatnih saldic, pa ti bodo predlagali primerne. Če gre za hladno topli bife pa bo tudi sladic nekaj vrst in vsak gost si bo dal na krožnik ali vzel v roko tisto, kar ima rad. Kaj veš, morda pa bo kateri od gostov po divjem plesu želel kaj kaloričnega, kot je orehova potica na primer?

 

Glede vina pa - pri nas gredo bolj v promet bela vina, ampak to je na Štajerskem, tako da vam z drugega konca Slovenije ne bi upala predlagati, da daj več belega kot rdečega vina.

V vsakem primeru pa naj bi vino lažje sorte, polsuho morda, da bo teknilo tistim, ki pijejo čisto, in tistim, ki ga mešajo z vodo.  

 

Odojek, kozliček ali kaj takšnega pa se morda podat k bolj domači poroki, ko je vse skupaj bolj lahkotno - saj veš, odojka je najlepše jesti z rokami, po možnosti kje na prostem. Je pa varianta tudi ta, da se da odojek na mizo potem, ko je čas za večerjo že zdavnaj mimo in razigranim ter od plesa utrujenim gostom dobro dene, če je na mizi pladenj s slastnim pečenim mesom.

 

Kakorkoli obračaš, izbira je na koncu vajina. Svinčnik v roke torej, malo računanja, kombiniranja in primerjanja, pa bo šlo. Na koncu pa je pomembno samo to, da se imata rada in da bo na poroki veselo.

 

Mamamia

 

mamamia

jade  

član od: 11.11.2004

sporočila: 6303

22. mar 2007 11:30

Pri nas je bila ob 20h večerja, ob 24h torta in ob 2h pečen vroč odojek. Zjutraj pa seveda kisla juha. Pa narezek je bil na mizi po večerji. Poleg peciva seveda in sadja. Odojek je zelo dobro šel v "promet". Imeli pa smo v gostilni, 120 gostov. jade

Tatjana  

član od: 10.4.2002

sporočila: 301

22. mar 2007 12:10

Jaz vem za dva ansambla, ki bi lahko bila po vajinem okusu. Stari so med 25 in 35 let, igrajo vse od naštetega, edino za dalmatinske nisem prepričana. Oboji naredijo dober žur in so odlični animatorji (pač po želji). So neutrudni. Eni se imenujejo Besniški kvintet (iz Besnice pri Kranju), eni pa Štrio Jemc (iz Železnikov in okolice). Če vaju zanima, lahko zrihtam telefonske številke. Tatjana

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti