Plačevanje rezervnega sklada

teya84  

član od: 9.11.2005

sporočila: 331

tema odprta - 12. mar 2007 11:41 | ogledi: 5.376 | odgovori: 17

Ker več glav več ve in ker ste vedno pripravljeni pomagati, se obračam na vas.

Zanima me, če je najemnik stanovanja dolžan plačevati mesečni prispevek v rezervni sklad.

V prešnjem stanovanju je bil ta znesek na položnici skupaj z ostalimi skupnimi obratovalnimi stroški in je znašal samo 6 EUR mesečno, zato si s tem nisva belila glave in sva ga pridno plačevala, saj se nama ni zdelo veliko. Sedaj, v novem stanovanju pa je na svoji položnici in znaša okoli 16 EUR, kar se pa že pozna... Prijateljica mi je rekla, da je to dolžan poravnati lastnik - o tem naj bi se pozanimala na ZPS, ampak jaz na njihovi spletni strani ne najdem nič uporabnega. Tudi moja "kmečka pamet" mi pravi, da je to lastnikova skrb, saj gre za njegovo stanovanje oz. za morebitno vzdrževanje objekta, kjer ima on lasniški delež in ne jaz. V kolikor to drži, bi mi prišel prav kakšen zakon, kjer je to zapisano, da bi imela ob sklenitvi pogodbe (naslednji teden) to črno na belem in bi ga "prisilila", da on to plačuje - v upanju, da mi na račun tega ne zviša najemnine :( . Malo sem že brskala po netu in našla stanovanjski zakon (SZ-1), kjer v 4. in 5. odstavku 24. člena ( http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=20 ) sicer nekaj piše o tem, vendar nisem sigurna da je to to, ker sem v pravnih zadevah/jeziku bolj "megla"... :)

Lepo prosim za nasvet, pomoč, karkoli...

Že vnaprej najlepša hvala in lp prav vsem!

Teja

majekzmajek  

član od: 8.6.2004

sporočila: 147

12. mar 2007 11:58

Rezervni sklad plačuje lasnik stanovanja in ne najemnik! Majekzmajek

matilda  

član od: 16.8.2006

sporočila: 1981

12. mar 2007 12:46

Na zvezi potrošnikov lahko zastaviš tudi vprašanje na njihov mail, ki je posredovan na njihovih straneh. Mislim, da imajo določene ure za svetovanje, vendar če pošlješ vprašanje v kakšen drug kraj, ne Ljubljano, ti bojo njihovi pravniki odgovorili zelo hitro. lp matilda

mestnac2  

član od: 22.11.2005

sporočila: 129

12. mar 2007 13:04

Definitivno plačuje lastnik stanovanja, razen v primeru, da je dogovor v pogodbi o najemu drugačen. Lep pozdrav! mestnac2

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

12. mar 2007 13:07

Mi plačujemo, ampak ko je treba kaj popravit, spet plačujemo. Rezervni sklad ima vezav ali kaj jaz vem, kakšno poročilo je bilo. Tko da v vsakem primeru plačam. Na dveh koncih...

Komaj čakam, da grem iz bloka... 

lidka

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

12. mar 2007 13:09

Po stanovansjkem zakonu rezervni sklad vplačuje LASTNIK, saj gre za ohranitev vrednosti stanovanja, ki se poveča ali ohrani z obnovo.

Najemnik plačuje najemnino, s katero krije predvsem stroške vzdrževanja, med katere šteje tudi strošek rezervnega sklada.

Lastnik se sme dogovoriti, da v rezervni sklad vplačuje najemnik, vendar mora najemnik tako obvezo prevzeti pisno.

Če lastnik ne vplačuje v rezervni sklad, se lahko to doseže z izvršbo. Če najemnik ni zavezanec ( po zakonu), potem mu tega ni mogoče naprtiti niti s sodno odločbo. Seveda pa je treba spoštovati pogodbo.

Najbrž gre v tem primeru  za preprosto izsiljevanje lastnika, ki bi rad  prevalil svoj strošek vzdrževanja, ki ga bo uveljavljal pri davku, na najemnika, ki je v stiski.

Neutemeljeno izsiljevanje, sploh če ni najemne pogodbe, ki jo je LASTNIK dolžav prijaviti v 8 dneh na DURS, pa je precej večja težava.

Frina

mai  

član od: 2.3.2007

sporočila: 447

12. mar 2007 13:22

Teya84, ne se dat. Izkoriščevalci so, tile lastniki. V našem bloku so trije najemniki stanovanj in v rezervni sklad plačujejo LASTNIKI! Preveri edino, kaj imaš v najemni pogodbi. Da te ni tam okol prinesu. mai

galyka  

član od: 13.10.2004

sporočila: 992

12. mar 2007 13:53

frina je napisal/a:
Po stanovansjkem zakonu rezervni sklad vplačuje LASTNIK, saj gre za ohranitev vrednosti stanovanja, ki se poveča ali ohrani z obnovo. Frina
Kako pa je v primeru, da je lastnik občina ali država? Pri nas v bloku imamo lastniki samo 27%, in MOL ne vplačuje niti tolarja mesečno. A njim tega ni potrebno vplačevat? Ker je že taka tema, če kdo pozna kakega dobrega odvetnika na tem področju, bi prosila naslov na ZS.

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

12. mar 2007 13:56

Načeloma je obveznost vplačevanja v rezervni sklad na strani lastnika. Vendar pa lahko lastnik z najemno pogodbo to obveznost prenese na najemnika in če najemnik na to pristane, postane ta obveznost njegova. Če si podpisala tako najemno pogodbo - ki jo mora lastnik v enem odpravku tako ali tako predložiti upravljalcu - potem ti to terjatev upravljalec upravičeno izstavlja. Skratka, poglej svojo najemno pogodbo. Vendelina jr.

teya84  

član od: 9.11.2005

sporočila: 331

12. mar 2007 14:02

Punce, najlepša hvala za odgovore. Stvar je taka: s fantom sva se s 1.3. vselila v garsonjero (Lj), ki sva jo prevzela od prejšnjih najemnikov. Mislim, da sta ona dva plačevala rezervni sklad, ne vem pa, kaj sta imela v pogodbi. Lastnikov še ne poznava, ker živita v tujini, zato zaenkrat tudi pogodbe še nimava, jo bova pa sklenila prihodnji teden, ko prideta v Slovenijo. Seveda jima bova rekla, da je rezervni sklad dolžan plačevati lastnik in da če ga bova morala midva, bi rada, da se nama odbije od najemnine ali kaj podobnega... Se pa bojim, da bosta lastnika na to odreagirala z "grožno" o povišanju najemnine. Ravno gregala pa se ne bi rada že ob prvem srečanju, ker sva drugače s stanovanjem zelo zadovoljna (obnovljeno, prostorno, bližina centra, tudi cena je ok). Ali bi bilo mogoče, da bi najemnik, ki po pogodbi plačuje rezervni sklad in ima na dotičnem naslovu prijavljeno tudi začasno bivališče, uveljavljal davčno olajšavo zanj? Kaj pa če začasnega bivališča nima, ima pa pogodbo? Saj sem že pisala na ZPS, vendar se mi zdi, da bom tu prej dobila odgovor. Še enkrat hvala vsem! Lep sončen dan še naprej! Teja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti