Zagovor diplome

Mixa  

član od: 26.10.2012

sporočila: 10

26. okt 2012 12:33

In Ežoj....zelo lepo si to napisal. Ta tvoj post si bom zagotovo še večkrat prebrala :) Sem verna in verjamem, da imam svojega angela varuha, ki me spremlja na vsakem koraku. Vem, da mi bo tudi na zagovoru diplome stal ob strani ;)

Mixa

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

26. okt 2012 14:23

Bom še jaz piskerček pristavila - poslušaj nasvete vseh pred menoj, pred zagovorom pogoltni en persen forte in pob naj ti da kak amulet za srečo in dobre živce, ki ga trdno držiš v roki - nihče ne bo opazil, pomagalo pa bo! In boš videla, tistih petnajst ušivih minut bo minilo, kot bi pihnil in na koncu bo vse tako, kot mora bit!!!!

lp

cervus

noemi  

član od: 4.10.2008

sporočila: 364

26. okt 2012 15:24

Mixa, razumem  in predstavljam si tvojo situacijo. Ko bo vse za tabo, si boš rekla: Ma kaj sem se toliko sekirala?

Po svojih izkušnjah tremo najprej premagam, če vzpostavim očesni stik s poslušalci, s publiko. Pa kako sprostitveno tehniko preizkusi pred vstopom v prostor ali že prej.

Za boljši občutek še Persen vzemi, saj je itak bolj Blažev žegen.

Srečno.



Noemi

Sporočilo je spremenil(a) noemi dne 26.okt 2012 18:05

perpetua  

član od: 11.10.2008

sporočila: 338

26. okt 2012 15:42

Mixa, sama rada javno govorim in v tem uživam.

Ampak se mi je pa zgodila pred leti neka travmatična izkušnja na glasbenem tekmovanju, zaradi česar sem imela potem strašno tremo pred vsakim glasbenim nastopom.. predvsem me je bilo strah, da se bo stvar, se pravi nenadna slabost na odru in izguba kontrole nad tonom, ponovila. Sem poskusila vse mogoče sprostitvene tehnike, pa bistveno bolje ni bilo; vsak glasbeni nastop mi je povzročal fizično slabost. Potem sem pa poskusila nekaj drugega in v enem letu imela toliko glasbenih nastopov, kot je bilo le mogoče... 1-2 na mesec. Spet sem pridobila zaupanje, da zmorem, in kmalu sem spet začela uživati v glasbi na odru...

Torej - če imaš še kaj časa, ti priporočam, da izkoristiš čim več prilik za javna govorjenja - predstavi kaj otrokom v šoli, beri berilo pri maši, javi se, da boš, če delaš, ti poročala sodelavcem o rezultatih, ki se jih tičejo, itd., poišči možnosti v svojem okolju... Srečno in zaupaj, da bo vse dobro! 

perpetua

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

26. okt 2012 15:50

Mixa, takole bi rekla

Pri tej priči nehaj vaditi nastop. Če si ga zvadila več kot 10krat, ga znaš.

Obleci kakšno oblekico, ki ima dobro energijo. Ali pa se opremi z dobro linžerijo (boš samo ti to vedela), ki ima tudi kakšne dobre spomine.

Pojdi na tisti zagovor in oddelaj. Worst case scenario je, da dejansko padeš skupaj od treme. Kar lahko pri zagovoru diplome tudi obrneš v svojo korist. Komisija nekako ne bi rada študenta čisto sesula in če nič drugega, bi po takem kolapsu dobila vsaj lažja vprašanja, bolj prizanesljivi bi bili s tabo in ti bi bila osvobojena bremena. Ker najhujše bi se ti itak že zgodilo.

Ampak takole je, da na srednji rok takole ne bo šlo, na dolgega pa na noben način.

Tale trema, ki gre do faze anksioznih napadov je nekaj, kar se samo od sebe in s spodbudo domačih ne bo rešilo. Take stvari se rešijo s terapijo pri kliničnem psihologu.  In po zagovoru diplome lepo k osebnemu zdravniku po napotnico in se lepo naroči pri kličnem psihologu in bosta potem predelovala tvojo tremo in tvojo anksioznost. Ker z anksioznostjo v karieri daleč ne boš prišla. Od nekoga, ki ima univerzitetno diplomo, se pričakuje, da bo znal tudi kaj povedati. Da bo znal na sestankih kaj reči in razložiti. Da bo znal motivirati ostale. Ker če teh sposobnosti ne bo, potem....boš za začetek težko prepričala katerokoli kadrovsko komisijo, da te vzame v službo. Če te bodo pa slučajno vzeli, boš zaradi slabših prezenterskih sposobnosti stagnirala v službi. Od nekoga z univerzitetno diplomo pa po nekaj letih službe realno pričakujemo, da bo zmogel koherenten prosti govor pred poslušalci. V osnovi je vseeno, ali jih je pet ali pa pet tisoč. Če si prepričljiv, prepričaš večino, če nisi, ne prepričaš nobenega.

Skratka, tvoj problem je popravljiv, samo lotiti se ga je treba na pravi način.

Vendelina jr.

Jejža  

član od: 6.9.2007

sporočila: 180

26. okt 2012 17:16

Mogoče te sprosti naslednja misel: najhujše je že za tabo! Izpiti, ustni zagovori, večletno delo, konec konev tudi pisanje diplomskega dela. Teh 15 minut je tvojih, skušaj uživat v njih, ko boš predstavila sad lastnega dela. Bodi ponosna nase.

Čestitke!

Jejža

katti  

član od: 4.11.2005

sporočila: 2109

26. okt 2012 17:54

Ti si to delala, stvar obvladaš, nastop si že večkrat ponovila, dobro ti bo šlo. Meni je šlo vedno slabo pri seminarskih, podobno ali še huje kot tebi, najraje bi stala za enim stebrom in povedala tisto. Pri diplomi nisem imela večjih težav, tud nič nisem vzela, čeprav sem razmišljala, da bi enega ruknila. Kakšno uro sem bila prej tam, šla sem v čitalnico, malo prelistala, se umirila.....

Velki sreče!!

katti

zogicamarogica  

član od: 8.11.2011

sporočila: 12

26. okt 2012 18:31

Mixa, predlagam ti (pa ne le za zagovor diplomske, tudi sicer za vse nastope, ki te gotovo še čakajo (tudi sestanek lahko štejemo kot neko predstavitev ...)) coaching - pri psihologu, seveda.

Govorim iz izkušnje, delila sem jo tudi na tem forumu http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=1923

Pa srečno in čestitam za diplomo

zogicamarogica

VEROVNIKA  

član od: 28.8.2005

sporočila: 639

26. okt 2012 21:27

Podpišem se pod Jejžino razmišljanje. Prav ima! Vse hudo je v bistvu že za tabo, zagovor diplome je le zadnja pika na i.

Ponosna bodi nase!

Čestitke!

 

 

Veronika

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

26. okt 2012 22:59

Mixa, imaš zasebno sporočilo.

tulka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti