Zagovor diplome

modri trak  

član od: 24.8.2004

sporočila: 40

28. jan 2012 17:45

Haley,

 

kako je šlo?

 

haley  

član od: 19.2.2009

sporočila: 12

14. apr 2012 2:41

modri trak je napisal/a:

Haley,

 

kako je šlo?

 

 

Šele sedaj sem prišla do te teme in videla to vprašanje. :) Zagovor je bil takrat uspešen, je bil pa to trenutek ko sem zagotovo imela največ treme v življenju! No sedaj je to hvalabogu mimo!

 

haley

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

14. apr 2012 17:35

Ne skrbi, bo že še kaj takih trenutkov v življenju.

rimljanka

Mixa  

član od: 26.10.2012

sporočila: 10

26. okt 2012 9:57

Pozdravljeni!

Bliža se moj zagovor diplome. Vse lepo in prav, vendar ne vem kako naj se znebim te treme in strahu :( Naj povem, da imam kar precejšnje težave z javnimi nastopanji. Pri raznih predstavitvih seminarskih nalog, sem večkrat ostala brez glasu, težko pridem do sape, ker očitno med samim govorom "pozabim" na dihanje. Enkrat se mi je celo zgodilo, da se mi je začelo temnit pred očmi in potem se nič več ne spomnim, ker sem padla v nezavest :( In zaradi tega se še toliko bolj bojim zagovora diplome, ker me je strah, da se mi bo spet zgodilo kaj takega ali pa da bom zaradi same treme pozabila besedilo. Kako se vi soočate s strahom in tremo? Obstajajo kakšne metode za lajšanje teh težav? Razmišljam, da bi posegla po kakšni kemiji (persen itd.).

Na zagovor sem že zelo dobro pripravljena, kot vedno do sedaj, ko sem imela kakšne predstavitve. A me na koncu žal skoraj vedno premaga trema.

Najlepša hvala že v naprej za vsa mnenja in pomoč...

Mixa

Mixa

marjanaj  

član od: 1.12.2007

sporočila: 136

26. okt 2012 10:10

Pozdravljena,

kakšen persenček ne bi škodil, vendar če ga do sedaj nisi še uporabila to stori prej, da ne bo nezaželenih presenečenj.

Na zagovor kot sama praviš si vsebinsko dobro pripravljena. Posnemi se doma, da boš trenirala kako zveni tvoj glas, včasih smo presenečeni, posebno, če je prostor ozvočen.

Pripravi si nekaj uvodnih besedi kot pozdrav, potem vsebina steče sama.

Zagovori so javni, zato ti priporočam, da se udeležiš kakšnega od svojih kolegov, da vidiš kako to poteka na vaši fakulteti. Pri nas je bilo zelo slavnostno in pomembno, kdaj kandidat vstane, kdaj vstane mentor.

Nekateri imajo navado oziroma željo, da zagovoru prisostvujejo tudi družinski člani, razmisli ali ti je to v pomoč ali breme.

 

Srečno.

marjanaj

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

26. okt 2012 10:27

Ni univerzalnega nasveta, Mixa.

Glede na to, da sem sedela že na veliko zagovorih, bi rekla takole: pojdi poslušat vse zagovore diplom, magisterijev in doktoratov na vaši fakulteti, nič naj ti ne bo nerodno, če boš vsak dan sedela tam - tako boš najbolje videla, kaj te čaka. In predvsem: dobro se pripravi. Vadi, tudi na glas pred ogledalom, če še nimaš izkušenj z javnim nastopanjem, prosi koga, da ti gre za publiko - to se prav nikomur z zrnom soli v glavi ne bo zdelo nič čudnega. Prosi mentorja, da gresta pred velikim dnem enkrat skupaj skozi tvojo predstavitev - dober mentor te bo tako ali tako najprej hotel slišati na samem, na štiri oči, preden te bo spustil pred komisijo; če ne - kar pokliči ga. To je njegova naloga, da ti stoji ob strani pred in med predstavitvijo, če ti pogoriš, bo to predvsem slabo zanj. Pa zavedaj se, da komisija ni tam zato, da bi te mrcvarila in ti delala težave. Takih nastopov, kot je zagovor diplome, te v življenju čaka še zelo zelo veliko, tako da vzemi to predvsem kot dobrodošlo izkušnjo za naprej. 

Pa še nekaj - v najslabšem primeru, če se na zagovoru kaj zatakne: verjemi, komisije so slišale in doživele že čisto vse. Tu in tam se zgodi, da komu zmanjka štrene, četudi se vidi, da je pripravljen, vsake toliko koga zgrabi panika in kar na vsem lepem onemi. Kar pomiri se, to ni nebena katastrofa, take stvari se ponavadi uredijo z malo humorja in brez resnih posledic, čeprav se človeku takrat zdi, da bi se najraje pogreznil v zemljo. Torej: pripravi zanimivo predstavitev, potem pa vadi, vadi, vadi. Pa pazi na čas, da ne boš predolga - če ti v navodilih zapišejo, da naj bo predstavitev dolga 30 minut, potem to ni tričetrt ure in vsako zavlačevanje se ti šteje v minus. Ponekod ti ob iztekui časa preprosto vzamejo besedo, tako da se drži navodil. Potem nima kaj iti narobe. 

Pa srečno!

Sonja

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

26. okt 2012 10:49

marjanaj je napisal/a:

Zagovori so javni, zato ti priporočam, da se udeležiš kakšnega od svojih kolegov, da vidiš kako to poteka na vaši fakulteti. Pri nas je bilo zelo slavnostno in pomembno, kdaj kandidat vstane, kdaj vstane mentor.

j

Tudi pri nas. In praviloma veliko publike.

rimljanka

Vilma  

član od: 30.8.2004

sporočila: 560

26. okt 2012 11:11

Mixa najprej se distanciraj do svoje slabe izkušnje v preteklosti. To, da si enkrat padla v nezavest ne pomeni, da boš vedno, sploh pa ne nujno na zagovoru diplomske naloge. Če boš imela v mislih strah, kaj če se bo to ponovno zgodilo obstaja večja verjetnost, da se bo. Ne dajaj negativni izkušnji dodatno moč. Ja, enkrat si padla skupaj in to je zaključena zgodba, zagotovo si po tem dogodku imela še kak javni nastop brez padcev.

Poskušaj svojo tremo kontrolirati. Največ si na to temo do sedaj naredila z dobro vsebinsko pripravo. Sledi javna priprava na nastop. Vadi pred ogledalom, posnemi se, postavi za poslušalce domače in govori njim. Večkrat, vsak dan vsaj enkrat. Poskusi s poslušatelji vzpostaviti kontakt. Glej jih v oči, ne gledat v tla ali pač nekam v mrvto točko. Nasmej se jim, bodi samozavestna. Če ti bo zmanjkalo glasu, če boš zardela, se zgubila - nič zato, to je simpatično in se dogaja nam vsem. Drži se pokončno, obleci nekaj lepega v čemer se odlično počutiš.

O svoji diplomski nalogi itak veš ti največ. Največ. Naj te drugi poslušajo z zanimanjem.

Kar se tiče tabletk - lahko poskusiš, vendar pri meni začnejo delovati, ko je že vsega konec. Tudi sama imam veliko tremo pred nastopi, adrenalin je takrat na višku in ena mini tabletka je kot kapljica v morje. Meni ne pomaga. Bolj me drži pokonci srečanje s prijateljicami pred nastopi, čvek z njimi o vsem mogočem.

Srečno na zagovoru in poročaj, kako je bilo.

 

Vilma

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

26. okt 2012 12:17

Ja, ja, vi kar tako svetujte, vam ni treba tam govorit, cel planet čaka, da bo Mixa zagovarjala diplomo in bodo po televiziji spremljali vsak njen gib, kje se bo počutila nesigurnom, kje bo glas vzdrhtel in je bodo pol ocenjevali. A mislite da bodo milijarde kitajcev kaj prizanesljive v ocenjevanju tamo ene Mixe v neki Evropi...........

Mixa: ničesar se ni treba bat, razen strahu. Strah je ena taka zadeva, ki sama sebe hrani in poveličuje. Kako to doseči je tudi en mal psihologije ( da izmislimo novo vedo: samopsihologije ). Na vse lahko gledaš tudi tako: si tam kje si, taka kot si, s vsem svojimi vrlinami, manami in strahovi. Veliko je njih, ki niso niti približno tam, kjer si ti ( pa bi želeli ). Očitno, ti gre boljše kot marsikomu drugemu. Če si verna, pol lahko verjameš, da ti pomaga angel varuh ( pa če verjameš, res pomaga ), lahko si tudi vraževerna in so ti na poti do tega trenutka pomagale dobre sile, ki skrbijo, da te ne premagajo temne sili, če si ateist, pol ti je pomagalo celo vesolje, da prideš do te točke. Očitno je, da nekaj skrbi za tebe in pol tebi ni treba za to skrbet ( ti samo verjami in bo v redu ), ti se koncentriraj na diplomo in na to kaj ti je storiti, da boš uspešna. Pa, kot so svetovali, obleci se tako kot se počutiš ugodno, ne pit in jest preveč česar koli ( saj veš, da te kaj ne tiši ). Ti opravi svoj del oni drugi, ki so do sedaj skrbeli za tebe, bodo to počeli še naprej.

ežoj

Mixa  

član od: 26.10.2012

sporočila: 10

26. okt 2012 12:24

Najlepša hvala vsem za nasvete in lepe besede!

Na naši fakulteti poteka zagovor v zelo majhnem prostoru, nevem če gre notri 10 oseb, tako da mi je to olajšanje, ker vem da me ne bo poslušalo dosti oseb. Govor lahko imamo max. 15 min. Potem pa komisija postavi vprašanja.

Zvadila sem verjetno že 30X. Prav tako sem govor nekajkrat predstavila fantu, ta pa me je pohvalil, da mi gre super. Je pa res, da mi doma vedno vse gladko teče, ko pa gre zares, pa se zaradi treme pojavijo težave. Včasih večje, včasih manjše in srčno upam, da mi na zagovoru diplome trema ne bo predstavljala večjih težav.

Kot je napisala Vilma: odmislit moram ta neljubi pripetljaj, ki se mi je zgodil na seminarju, ko sem padla v nezavest. To je tisto kar se najbolj bojim. Ko imaš enkrat tako slabo izkušnjo, se mi zdi da te spremlja še dolgo časa. Tako da moram nekako začet razmišljat bolj pozitivno, čeprav je na trenutke to kar težko. Po eni strani pa si mislim: zdržim teh 15 min govora, potem bo pa vsega hudega konec.

Persen sem že nekajkrat vzela, ampak se mi zdi da mi ni kaj pomagal. Kolegica mi je "priporočala" Lexaurin, ampak sem malo skeptična glede tega, čeprav njej je pomagalo. Ima ravno tako težave s tremo, ampak po zaužitju le-tega je postala bolj mirna in na zagovoru ni blo nobenih težav. Mah, kaj pa vem.

Mixa

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti