Baklava

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

10. mar 2007 6:37

Ej,Ognjič,

ni treba nič podžigat, saj veš, ti si vse začela ( ko si pohvalila baklavo preden sem jo sploh naredil ), pričakujem še, da tudi ti narediš baklavo. ( in seveda poveš svoje mnenje, ki seveda mora bit oh in sploh......... )

tumpika,

dobro, da si povedala, ko sem se zadnjič  peljal skozi Mb  se mi je čudno zdelo zakaj se vsi neki oblizujejo .( pa si res carica, kot pravi tejka77 ).

tejka,

hvala za čestitke

jessy6,

nič je ne bom sq..... , moraš brat mal med vrsticami, mora tako zapisat, ker se včasih njen mož vsede za računalnik, pa bi bilo nerodno če bi kaj prebral........

jessy6,

res sem presenečen, da jih veliko jamra nad vlečenim testom, jaz zamesim le z moko vodo, ščepcem soli in žlico olja ( na recimo 500 gr moke ), morda je stvar v tem da ga je treba zamesiti  "  ureng ", se pravi tako kot piše po knjigah, da se ne lima za posodo in roke in mora obvezno počivat vsaj pol ure pred vlečenjem, premazano z oljem ( da se posuši ). Pri vlečenju, mora se vleči enakomerno in se v glavnem ne trga ( res je odvisno od moke, iz kakšne moke se težje dela, pa mislim, da to ni odvisno od cene moke ).

 

lidka,

sploh ne dvomim, veš, da bo v redu, nekateri se sicer bojo zmrdovali češ da je presladko, pouči jih da to teoretično ni možno, baklava je lahko ali sladka ravno prav ali premalo. Pa čestitke za streho na novi hiši, upam, da naslednjo pomlad boš že pekla baklavo ( pa še marsikaj ) v novi kuhinji ( in novi hiši ).

Veri čestitke,

verjetno je to kot vozit kolo, če znaš gre, verjetno si mogla imet naolene roke, kot sem prej povedal sem probal pa mi ni uspelo, probam še, zagotovo. Zanima me, a ti devaš kis v testo, berem nekatere devajo,pa ne vem čemu bi koristilo.

lp   

 

ežoj

jade  

član od: 11.11.2004

sporočila: 6303

10. mar 2007 7:58

Lidka čestitam za novo streho.

jade

Ava  

član od: 28.3.2006

sporočila: 283

10. mar 2007 13:59

Ežoj, tebi na čast  , za dan mučenikov, čestitke - mimogrede, ne vem zakaj je danes vaš dan!!!, sem naredila baklavo po tvojem receptu. Pravkar sem jo polila s sladkorno vodo in vse plava. Razmišljam, da bi morala stvar obtežiti, da bo testo pod tekočino, ker pa nisi o tem nič napisal, se bo vse skupaj verjetno napojilo tako, kot je prav. Izgleda dobro, malo sem "ukradla"; ugotavljam, da okus je pravi, resno se je bomo lotili jutri. Okrajke, ki so mi ostali od testa, pa sem našpikala z vilicami in popekla na peki papirju; nastali so nekakšni mlinci. Tako, da pri meni ni šlo nič v nič. Lep dan želim Ava

škarpina  

član od: 3.11.2005

sporočila: 294

10. mar 2007 17:21

Vsem našim dragim fantom - mučenikom na Kulinarični Sloveniji iskrene čestitke za dan mučenikov z željo, da ostanejo še naprej tako prijazni , prijateljski in nam podarijo še veliko dobrih receptov!

                                                                                               

         Sporočilo je spremenil(a) škarpina dne 10. mar 2007 17:28:04

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

10. mar 2007 23:27

ežoj, nisem mela nič naoljenih rok, edino, kolikor so bile od testa, ki je naoljeno počivalo, ampak mislim da ne kaj dosti... Kisa tudi navadno ne devam v testo, sem že probala s kisom in z limoninim sokom, pa z jajcem, pa rumenjakom, pa brez olja, pa nisem nekak opazla neke hude razlike - oz. vedno rata tudi na navaden način - moka, malo soli, olja in mlačna voda. Pregnest, počivat in to je to. Ne vem, vedno se vleče, potem pa ne kompliciram okoli tega, se po navadi niti ne spomnim... Ma, boš videl, samo probaj, to se kar samo vleče;) Veri

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

11. mar 2007 10:48

Jade, hvala!!! Tole je pe čist zame, saj sej usekana na pravljične, stvari, pa take hiške... Sicer so pa moja strast vilinci. Imamo kar tri doma, vsak svojega... (zdele bom nahecala moža, da ti pošlejm uno sliko, ki sem jo obljubila. Nisem pozabila, veš, samo čas me baše...).

 

Jože! Žur uspel...

Sem naredila malo manj sladek sirup, da ne bi bilo presladko. No, na koncu je bilo RES PREMALO, pa sem popravila z medom. Noben ni opazil, ker sva to z mami naredili pred uradnim dogodkom.

Še ena stver je, jaz sem to vse lapo od roba do roba nadevala. Premerila, kako bom zlagala testo in vse... (sem pač pedanten melanholik in rabi bit vse na mestu). Nasladnjič bom baklave pustila, da imajo mal prostora. Ker se kar malo napnejo, ko jih zaliješ s sirupom. Moje so bile potem pošteno, kako bi rekla, nabasane v pladnju. Drugič ne bom tok zahtevna in jim bom pustila malo dihat... Drugače so bile pa super.

(drugo leto bo pa itak vse drugač, ker bom končno imela dovolj prostora...) 

 

p.s. (Pa spet sem malo bolj blond, sem se v petek barvala. Torej, spet prihajam v svet blondink...) 

lidka

ksenjako  

član od: 10.10.2004

sporočila: 1086

15. okt 2007 8:11

ežoj, baklava je bil SUPER. Všeč mi je bila ker ni bila tako sladka (sem kar celo limono zrezala v sirup). Ksenija http://picasaweb.google.com/xency.k

SMARTY1  

član od: 26.2.2014

sporočila: 2750

19. avg 2014 15:58

Baklava, moja slabost . Če sem še toliko sita, in če je baklava v bližini, se še za njo vedno najde mesto, ni panike. In že par dni mi prav diši da jo naredim. Kar precej let delam baklavo na isti način, tako kot jo je delala že pokojna babica, in kot jo dela moja mami. Pa sem si rekla OK jo naredim, pa naj bo malce drugačna. Pokukala sem med recepte v bazi, in ni bilo nič takega da bi delala spremembo. Potem pa sem naletela tukaj na forumu na Ežojev zapis kako dela baklavo.

Mislim, kapo dol... in svaka čast . In potem ko sem prebrala še vse komentarje, mi je baklava še bolj zadišala. Za mene je pripravljanje baklave vedno bilo kot en ritual. Prvo prebiranje orehovih jedric, da izločim morebitne ostanke olupkov. Potem pa težji del, orehe ne meljem na mašinico, vendar jih naribam na ribež za jabolke. Ja, ja, prev tisto stran, ko ribamo jabolka za štrudelj. Počasi in previdno, da nebo ribanje orehov boleče, ker se hitro kakšen prst "zariba".Ko so orehi zrihtani, se mi zdi da je že polovica dela z baklavo za menoj . Potem dam maslo da se počasi topi. Ko se maslo topi, vmes narežem jufke v velikosti pekača. In vedno ko grem v Bosno si prinesem na zalogo prave "Sarajevske jufke", pakirane po 500gr. Če jih pa slučajno ni več na zalogi v  skrinji, je dobro tudi vlečeno testo ki ga dobimo v vsaki trgovini, vendar to ni to. Ker so prave jufke za baklavo še bolj tenke.  V naribane orehe dam sladkor, vedno v razmerju 1:1. Polagam jufke v pekač eno po eno, in vsako polijem z 2-3 žlice raztopljenega masla. Ko je 1/3 jufke v pekaču, dodam polovico orehov s sladkorjem. In polagam jufke naprej. Po vsaki položeni jufki, preden jo polijem z maslom, nježno pretiskam z dlanjo po celem pekaču, da morebitni vzduh ki je ostal vmes gre ven. Po položeni drugi 1/3 jufke, dodam preostale orehe, in zlagam jufke naprej. Ko je položena zadnja jufka, narežem baklavo na majhne rombe, velikosti približno 3x3cm. Po narezani baklavi polijem še preostanek raztopljenega masla. Pečem jo na nizki temperaturi, in kar dolgo časa. Jufke vmes morajo biti isto pečene kot jufke na vrhu in tiste čisto spodaj. Sladkor ki j med orehi pa mora da se čisto iztopi. Ko je pečena baklava, jo polijem z agdo ki sem jo pripravila pred koncem pečenja baklave. Agdo naredim s sladkorjem, vodo in sokom limune. Baklava ki jo jaz delam mora za zahrska ko ugriznem vanju, obemem mora biti sočna. 

Pečenje baklave res ni nobeden bav-bav. In po vsem kar sem prebrala o baklavi, sem se odlučila da jo naredim brez sprememb, naj bo takšna kot je bila vsa ta leta, od mojega otroštva naprej. Naj bo brez sprememb.

Aja, baklava je že narejena, se peče in omamno diši .

SMARTY1

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5048

19. avg 2014 16:13

Smarty1, tvoj opis priprave bakljave je nepopisno romantičen:) sem se vživel vanj in ti čestitam za tvoj kulinaričen prispevek. Temu se reče imeti rad hrano, majke mi :)

hedonist

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti