Goveja pečenka

lisicka  

član od: 22.12.2004

sporočila: 650

20. feb 2007 13:05

Res je objavljen. Hvala. zvitorepka

teta torta  

član od: 6.9.2005

sporočila: 1268

20. feb 2007 13:08

Kar se tiče govedine na žaru, imam najraje biftek na žaru pri Čadu (gostilna Pod Rožnikom). Tako dobrega in mehkega nisem jedla še nikjer drugje, pa tudi sama ga nisem nikoli naredila. Govedino kot pečenko pa naredim najraje po divjačinsko, kot jo je delala moja babica. Kakšen dober kos (rostbif, bržolo - pustim si svetovati od zanesljivega mesarja) dam za en dan v kvašo iz kisa, vode, jušne zelenjave in začimb. Nato jo pretaknem s koščki pancete, solim in opečem kar na štedilniku. Skupaj z zelenjavo iz kvaše jo dam v vrečko za pečenje, preluknjam in pečem poldrugo uro (odvisno od velikosti pečenke). Ko sklenem, da je pečena, jo vzamem iz pečice, zelenjavo in sok od pečenke stresem v kozico, malo pokuham, da tekočina izpari, potresem z moko, zalijem (z vodo, kvašo ali vinom, če imam ravno odprto steklenico), prevrem in zmeljem s paličnjakom. Dodam kakšno žlico kisle smetane, mogoče žlico brusnic in v omako položim narezano pečenko. Kot prilogo navadno naredim cmok v prtiču, včasih špecle; če se mi res ljubi, smetanov kipnik, babica pa je, tako kot matildina mama, naredila tudi ocvrte krompirjeve kifeljčke. Saj res, pa ne poskušajte delati pečenke iz govejega stegna, to je dobro samo za faširano meso, v vseh drugih oblikah je žaganje. teta torta Sporočilo je spremenil(a) teta torta dne 20. feb 2007 13:10:17

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

20. feb 2007 16:40

Še zraven nekaj " pravil " ( iz literature in preverjeno v praksi ): - meso se marinira v hladilniku čez noč, ali na sobni temperaturi nekaj ur - v marinadi naj bo tudi sol - obvezno, naj je zrezek pred pečenjem na žaru vsaj eno uro na sobni temperaturi ( mamamia ). - žar dobro segreti, in na visoki temperaruri peči obe strani po nekaj minut, potem na nižji temperaturi ( dvigniti mrežo ) in peči do željene zapečenosti. - po pečenju naj je zrezek še nekaj minut ( 5 ) na servirnem krožniku. - če je zrezek prepečen, je ( po moje ) neužiten. Jaz ponavadi pečem po občutku, do željene " zapečenosti ". Pred kratkim sem nabavil termometer ( predvsem za sladkor in čokolado ), ki je uporaben tudi za meso. Ker je zima taka kot je sem pred enimi desetimi dnevi " zakuril " žar in pripravil " bistecca alla fiorentina ". ( naredilo se je tako, da sem v trgovini videl ravno pravšnjo bržolico, debeline cca 2 - 3 cm, in vreme je bilo idealno za " zunanje " aktivnosti ). Meso mariniram cca 3 ure v olivnem olju, popru in čist mal česna in soli. Pred pečenjem, odcedim višek marinade s zrezka ( sedaj mi se ne ljubi gledat a je prav s, ali pa bi moglo bit z ) in pečem kot zgoraj. za zapečenost uporabim termometer in sicer tako, da se sonda zapiči v sred mesa in ko doseže temperaturo 65 - 70 stopinj C ( za slabo srednje pečeno ( medium rare )) je bilo pečeno ( seveda ga je bilo treba nekajkrat obrnit ), pred serviranjem ga pomaže z maslom in zo je to. Edina napaka je bila, da je bilo pečeno pozno, in je bilo že mrzlo, tako da nismo mogli jesti ven. ežoj

ena mš  

član od: 18.11.2006

sporočila: 1184

20. feb 2007 17:14

Z govedino nimam veliko izkušenj ,razen dobri goveji zrezki z gorčico ,ali pa pečen bočnik.Mogoče še kako idejo dobim tu. ena mš

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

20. feb 2007 17:16

Vendelina jr. je napisal/a:
  Čeprav, jaz mislim, da je govedina - po tem, ko se odstrani pljučna pečenka, narejena predvsem zato, da se naredi dalmatinska pašticada. Sarabande, daj me podpri v tem...:) Vendelina jr.

 

Vendelina jr., ali te lahko podprem tudi jaz, čeprav nisem Sarabande? Moja mami dela krasno pašticado, čeprav je že kakih pet let ni naredila.

Drugače pa delamo govejo pečenko z zeliščno skorjico iz rostbifa (pojma nimam, kako se reče normalno temu kosu, menda hrbet ali tako nekako), mož in sin obožujeta florentinca, ki je v sredi še krvav (nisem ravno ljubiteljica - grem kar stran, ko jesta), T-bone steak (tam okoli 35dag vsak) pri nas zmažejo, kot bi rekel keks, je pa res, da naši mesarji niso najbolj vešči rezanja le-tega.

Tudi jaz imam rada vse zgoraj našteto, le da ne "raw" ali "medium", pač pa "well done", čeprav je, po ežojevo, to neužitno, hehe.

Človek bi rekel: govedino v vsako slovensko vas!

LP

 

cervus

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

20. feb 2007 18:06

elaphus, če well pomeni trd done pa podplat, well done torej pomeni: trdo kot podplat . ežoj

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

20. feb 2007 19:34

U,u,u, tu pa se jaz ne bi čisto strinjala. Pravi well done ima krasno skorjico, znotraj je pa meso čudovito mehko, le skoz in skoz pečeno. Ampak ravno toliko, da ni več rožnato in da se ne cedi krvav sok. Je pa res, da je minuta pečenja lahko preveč, da iz vzorčnega well done nastane podplat. Zato jaz peko na žaru puščam svaku, sicer bi jaz čevljarski industriji imela kaj za ponudit...MAmamia mamamia

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

20. feb 2007 19:40

 ežoj, moje prevajanje gre malce v drugo smer: well - torej, done - narejeno; vse skupaj -torej, narejeno - (šele zdaj - prej je še napol surovo), hehe.

LP

cervus

mimika  

član od: 7.1.2002

sporočila: 2107

13. jan 2009 19:51

ežoj, kje si kupil termometer, ki je uporabane za vse namene v kuhinji? Prav takega bi potrebovala. mimika

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

13. jan 2009 20:28

mimika, en termometer ni uporaben za vse namene, za kuhinjo, jaz uporabljam:

levo je termometer, kupljen v Leclerku pred nekaj leti stal je takrat cca 2000 sit, zelo uporaben za pečice.

Desno je termometer kupljen v Conrad ( Ljubljana, BTC, v bližini Bing-Benga ), cca 7000 sit, uporaben za čokolade in sladkor, tista čudna reč v obliki črke T, ni termometer, pojma nimam kaj je, zelo sem pazil, da ne bi posnel drug del mize, da ne bi kjerga kap.

ežoj

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti