Kako skuhat dobro župo, oz. juho

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

19. feb 2007 10:10

 

Stari pravilo je , da če želiš okusno juho, moraš dat meso v mrzlo vodo, če pa želiš dobro in sočno meso, ga daš v vročo vodo, da takoj zakrkne inobdrži sočnost,  in potemkuhaš dalje.

Sama za dobro govejo juho uporabljam različne kose mesa, odvisno do navdiha oziroma ponudbe v mesnici: rebra, prsa, bržolo (slednjo, če potrebujem tudi kuhano meso), še najraje pa goveji rep. Zraven dam nekaj kosti, obvezno tudi kos perutnune (ostanke od filiranja prsi, pa vrat in drobovino, hrbet).

Večjo čebulo prerežem na pol in jo neloupljeno opečem na obeh straneh, dodam tudinekaj neolupljenih strokov česna, korenje, peteršilj (več korena kot zelenja), kos zelene, malo pora in en paradižnik. Od začimb dodam poper v zrnu, žafran in nariban muškatni orešček ter lovorjev list. Nekateri dodajajo še cvetačo, goveja jetra, papriko in morda še kaj drugega, sama tega goveji juhi ne dodajam.

 

Ko zavre, juho posolim, zmanjšam ogenje in jo pokrito tako, da med pokrov in lonec na enem robu nastavim kuhalnico, pustim čisto po malem vreti vsaj dve uri.

 

Ne vem pa, kako je pravzaprav s penami, ki se naberejo: eni jih pobirajo, eni ne. Jaz jih ne pobiram, pa je juha vedno bistra.

 

Sicer pa, kot je že nekdo prej omenil: koliko kuharjev, toliko načinov priprave, saj so tudi okusi različni. Treba je malo preizkušat, pa potem ugotoviš, kaj vam najkbolj tekne.

Mamamia

mamamia

zvezdica55  

član od: 8.8.2006

sporočila: 555

19. feb 2007 10:21

Nam pa je enkrat en mesar dal nasvet kako skuhati govejo juho. V hladno vodo damo meso (malo mesa, ker kuhane govedine noben ne mara) in kosti ter juho zavremo. Ko juha dobro zavre, malo če počakamo, nato poberemo meso in kosti iz vode in vodo odlijemo ter lonec pomijemo, če je treba, saj se ponavadi na stenah nebera tista grda pena. Nato damo v lonec s svežo toplo vodo ponovno meso in kosti, dodamo zeljenjavo, kakšno kocko juhe in počasi kuhamo. Odkar tako kuhamo juho, je veliko boljša . zvezdica55

ann  

član od: 15.2.2007

sporočila: 343

19. feb 2007 11:57

 

Juho kuham podobno kot ostali, obvezno pa dodam še manjši košček rumene kolerabe (približno četrt srednje debele kolerabe). To da juhi prav poseben okus, okus po domačem.

ann

jessy6  

član od: 13.2.2006

sporočila: 764

19. feb 2007 12:28

vedno prakticiramo tako kot zvezdica55 jessy6

Mijan  

član od: 30.12.2006

sporočila: 554

19. feb 2007 12:59

Za govejo juho uporabim vedno le goveja prsa, ki jih pred uporabo umijem pod toplo vodo. Meso dam nato v lonec z mrzlo vodo in počakam, da juha zavre. Ko zavre zmanjšam na najnižjo temperaturo in šele takrat dam v juho sol, poper v zrnju, korenček, peteršilj, zeleno, čebulo in paradižnik, oboje prerezano na polovico, ter malo vegete. Pokrov lonca imam pokrit, tako, da juha notri malo brbota.

Če se nabira pena, le to poberem stran. Nikoli ne rabim nobenih kosti, ker po mojih izkušnjah prav te naredijo juho mastno in motno.

Ko enkrat juha zavre, jo kuham približno še 2 uri in pol.

Moja prababica je vedno rekla, da juho dela meso in tega se vedno držim, tako, da s količino mesa ne varčujem.

Kuhano meso iz juhe vedno porabimo (sem že slišala, da ga nekateri vržejo stran). Pojemo ga s praženim krompirjem, ali pa ga porabim npr. za večerjo, ko ga narežem na majne kose, mu dodam še na kolesca narezano čebulo, kuhana jajca, poper, olje in kis.

Mijan

nero  

član od: 26.4.2004

sporočila: 40

19. feb 2007 14:12

Govedino s kostmi, 3 korenje, peteršilj cel, cela čebula, malo zelene, 2 stroka česna, lovorov list, celi poper, cel paradižnik, velika žlica soli. Vse to dam ekonom lonec in zalijem z mrzlo vodo. Kuham približno eno uro, da je meso fajn mehko. Nato juhico precedim in vanjo zakuham nudeljčke. Notri natrgam še malo mesa in v vsak krožnik malo korenčka. Ostalo zelenjavo zavržem.

Vsi jo pohvalijo, meni se zdi zelo okusna in jo zmanjka že prvi dan. Njami...

tinca  

član od: 3.9.2001

sporočila: 907

19. feb 2007 14:29

Očitno sem edina grešnica ki jo kuham v ekonom loncu . Meso direktno iz skrinje (kupim domačo govednino pri svaku na kmetiji), oplaknem, dam v ekonom, če imam še kako piščančjo reč zraven (prsno kost in kožo od filiranja recimo), pa korenje, peteršilj, čebulo, če se spomnim česen, včasih por, paradižnik iz skrinje, kolerabo, če imam dam tudi en ali dva cela zeljna lista. Od začimb samo poper in sol, včasih na koncu še muškatni orešek. Juho kuham v ekonomu na "bio" gumb, kar naj bi bilo na cca 85 o C dobro uro, potem jo pustim da sama neha "sopihati". Meso pojemo redko, če je res lep kos ga naredim v solati ali predelam v polpete, drugače ga dobi štirinožna članica med ostalo hrano, da se malo razsoli. Od zelenjave pojemo samo korenje, ostalo gre v smeti. Juha je dobra, kuham jo samo v nedeljo in jo potem pojemo med tednom, dokler je pač ne zmanjka, ali pa z njo zalijem kako rižoto ali omako. Vsak dan eno kastrolco smeha vam želi Tinca

nero  

član od: 26.4.2004

sporočila: 40

19. feb 2007 15:02

Tinca, nisi edina, ki kuha v ekonomu. Jaz tud!

veverica cak  

član od: 9.10.2004

sporočila: 299

19. feb 2007 15:09

Za moj okus mora biti v juhi poleg ostale zelenjave, o kateri govorite zgoraj, tudi NUJNO ta rumeno korenje. Brez njega juha nima prave arome. lp veverica cak

gordana  

član od: 7.11.2004

sporočila: 539

19. feb 2007 15:14

V hladno vodo kos bržole + kos gov.prs, ko zavre dodam zelenjavo: cvetača, peteršilj (koren+zelenje), zelena (koren), paprika, čebula, korenje. Počasi se kuha (na najnižjem) - 3 dobre ure. Zelenjava se vedno poje cca 1 uro pred kosilom. gordana

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti