Kulinarični in drugi običaji

julika  

član od: 6.7.2005

sporočila: 21

20. feb 2009 19:58

živio! poročila sem se pri rosnh osemnajstih.prišla sem k dobri tašči ,ki me je uvedla v gospodinjstvo ker ,če mi verjamete ali ne nisem znala niti kave skuhati prvič mi je neko jed pokazala potem pa je rekla sedaj pa daj ti .rada sem se učila in jo tudi povprašala po receptih in navadah in le teh se držim še danes po 35 letih torej pri nas je takole : prvi tak praznik v letu je pust takrat mora biti na mizi obvezno suha juha (KRAČA ,JEZIK,ALI KOS ŠUNKE ),okisan krompir z zeljnato solato in orehovi štruklji za pepelnico štokviž(bakala) na rdeče z krompirjevo polento in ostanek štrukjljov veliki petek isto kot na pepelnico razen štrukljev veliko soboto se kuha žolca in pleče in navadno se poje malo suhe juhe in ukrade par koščkov mesa na veliko noč imamo bogat zajtrk takoj po vstajenski procesiji: najprej vsak poje po en košček hostije ki smo jo nesli v soboto popoldne skupaj z jajci k blagoslovu,potem pa žolco kuhano svinjsko pleče jajca in potico kosilo je navadno bolj bogato nedeljsko s to razliko da se poje krožnik žolce in žegnano jajce pred kosilom veliki ponedeljek ponavadi bolj ali manj enako v juliju mesecu imamo shod ali žegnjanje takrat se povabi prijatelje in sorodnike na shod pripravilo se je pršut in potico in še kakšno pecivo na dan mrtvih je bila obvezna potica za popoldne ko so prišli sorodniki na obisk na sveti večer pa tradicijonalna večerja -klobase in zelje ravno tako za silvestrovo in večer pred vsemi tremi kralji za katerega smo včasih rekli da je mali božič tako to je to spomnile ste me pa tudi na lepe navade iz mojega otroštva :za sveti večer smo punčke hodile po vasi in pele pred hojčkom(božičnim drevčkom)božične pesmice ,bilo je zelo lepo posebno tam kjer so imeli že električne lučke ,to je bila redkost Fantki pa so na silvestrovo voščevali srečno novo leto z zvonci ali orglicami prišli so v hišo in rekli :vam voščimo srečno novo leto in ropotali z zvonci ali malo popihali v orglice in gospodinja jim je dala kakšen sold v zahvalo,na dan nedolžnih otročičev 28.decembra smo pa hodili tepežkati imeli smo majhno šibo z njo smo tolkli po vratih in kričali rešte se kaj dobili smo kakšno čokolado ali pomarančo tako sedaj sem se razpisala upam da vas ne morim z mojimi spomini če pa vas pa mi oprostite in preskočite tole LP julika

terezinka  

član od: 21.2.2011

sporočila: 25

21. feb 2017 12:37

Na svečnico imamo kvašene flancate, za tadebel četrtek ričet in krofe, na pustno nedeljo seveda zopet krofi, na pustni torek nekaj od svinine in krofi, ki pa smo jih že kar malo siti. Na  pepelnično sredo je strogi post. Bog obvarij, da bi pojedli kaj mesnatega.

terezinka

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15151

21. feb 2017 13:20

Mi pa nimamo posebnih običajev za pusta razen krofov. 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Mygrace

sporočila: 6506

21. feb 2017 13:42

Mi smo vmes nekaj casa tudi bolj lahkotno in "pa dej nehi, kaj spet kompliciras" obelezevali razne dogodke in obletnice dogodkov ... in je potihoma zivljenje ratalo kar nekam dolgocasno in enolicno, ceprav so me doma "kratkocasili" z izjavami, da je lahko praznik takrat, ko nekomu to pase in ne takrat, ko je to zapovedano (istocasno se je bilo pod mus drzat datuma placila elektrike, ker sicer si lahko koncal romanticno ob svecah .. mimgrede, kavico se da komot skuhat tudi tako, romanticno).

Skratka, po novem praznujemo tudi godove oz. godovne dni oz. imendane, kakor so vcasih rekli.

Je vse skupaj kar fletno.

 

Aha, krofov razen v pustnem casu ne jemo. Vcasih smo jih iz tradicionalnih razlogov kupili na Trojanah nekaj to go ... ampak v avtu nic kaj lepo ne disijo, tako da ustavimo se se in se na checkpointu pocekiramo, krofe pa ignoriramo

Mygrace

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

21. feb 2017 15:34

Ker so naši domači (moji in mamini, vseeno) krofi kot taki neprepoznavni, zadnjih 30 let raje cvremo flancate, tiste po receptu Felicite Kalinšek s kislo smetano in vinom. V nepopisnih količinah in vedno v masti (dokler je ne zmanjka, potem pa dalje v olju).  

Sonja

Anemiilat  

član od: 7.9.2016

sporočila: 2395

21. feb 2017 19:04

Mygrace jaz sem danes v pekarni kjer pečejo tudi krofe kupila žemlje. So dišale po krofih..

Fajn da si povedala kaj se je v četrtek.Bo tudi pri nas nekaj mesnate ga pa ješprenj.Za petek pa vem da je post.Se skušam držati teh navad. Mogoče si bodo pa ta mladi kaj zapomnili.

Krofe bomo pa Kr kupli.Mogoče bodo flancati.

 

 

Anemiilat

ann  

član od: 15.2.2007

sporočila: 343

21. feb 2017 20:02

A ni zanimivo, da imate nekateri strogi post na predbožični večer. Pri nas na dolenjskem to ni v navadi, strogi post je samo na veliki petek in pepel.sredo. Že poleti so na morju eni Hrvati rekli, da imajo oni tudi post na predbožični večer, jaz sem sam debelo gledala.

ann

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

21. feb 2017 23:00

limnol je napisal/a:

.... cvremo flancate, tiste po receptu Felicite Kalinšek s kislo smetano in vinom........

Sonja

 Taki so tudi po Ivačičevem receptu. Moja mami je čisto mahnjena nanje, ker ima okoli pusta rojstni dan, vedno dobi te flancate namesto torte

lp

cervus

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

22. feb 2017 7:10

limnol je napisal/a:

 flancate, tiste po receptu Felicite Kalinšek s kislo smetano in vinom. 

Sonja

 To so krhki flancati, a ne?    Ti so tudi meni od sile všeč, a jih ne delam več, ker če so, se jim ne znam upreti in jem in jem, dokler jih ne zmanjka  .

Pri nas bodo zato kar krofi, v soboto, da bo še kaj za maškare.  Nekaj jih dam še vročih v vrečko (brez sladkornega posipa), ko se ohladijo pa v zamrzovalnik. Odtajani na sobni temperaturi so "kot novi".  Drugih posebnih pustnih jedi ne pripravljam. 

Cila

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti