novost: napredno vnašanje besedila v forum (dobrodošli v 22. stoletje na kulslo)

jernej  

član od: 30.8.2001

sporočila: 4876

tema odprta - 10. feb 2007 22:29 | ogledi: 26.437 | odgovori: 194

Spoštovani uporabniki

Po dveh mesecih noči brez spanja vam s ponosom predstavljamo naslednjo generacijo spletnih storitev: Napreden urejevalnik sporočil v forumu.

Zaradi narave same tehnologije, pri kateri se uporabljajo najmodernejše zmožnosti brskalnikov vas posebej opozarjamo da gre za

testno storitev naprednega urejevalnika

Kar pomeni, da ne bo delala vsem in ne bo delala vsem zadovoljivo dobro. V razvojni fazi bo precej dolgo, vsaj dokler ne bo 100% delala na vse tri glavne brskalnike. Uporabljajte, če vam dobro dela in ne uporabljajte, če vam ne.

Zaradi napisanega, si mora vsak od vas ta način vključiti v nastavitvah.Pod nastavitvami možnosti za Plus paket najdete tudi NAPREDEN UREJEVALNIK. Potem pa kaj lepega napišite v forumu v to temo in si dajte duška

Za kaj sploh gre? Uporabnike od nekdaj najbolj moti, da je v vnosno polje sporočil treba pisati le znake. Edino, na kar se spozna vnosno polje so številke, črke ter nov odstavek (pa še tega naredi narobe). Resnici na ljubo smo se uporabniki tega navadili, kajti praktično povsod je tako.

Nato so prišli na vrsto smeškoti v forumih. Edini način, da se prikaže smeško, je z uporabo posebnih kod, ki jih strežnik pri odpošiljanju prevede v jezik HTML (spletni jezik), pri popavljanju sporočila pa nazaj. Saj rezultat je lep, a pot do njega je bolj vijugasta. Posebno ker naše uporabnice in uporabnikiTM zelo radi lepite smeškote

Kulinarična Slovenija predstavlja grafičen urejevalnik, torej nekaj podobnega kot Word (seveda z nekaj omejitvami). Če izberete v nastavitvah napreden urejevalnik imate v forumu pri vnosnem polju popolnoma drug svet (glejte zgornjo sliko)... Nekaj možnosti, ki vam jih ponuja:

  1. Poudarjena, kurzivna, podčrtana in prečrtana pisava

  2. Leva, desna, sredinska in polna poravnava

  3. Liste (številčna in neštevilčna)

  4. Pisanje na potenco in na koren

  5. Vnašanje nestandardnih znakov

  6. Vnašanje povezave z opisom

  7. Vnašanje slik (ki morajo biti nekje na internetu)

  8. Vnašanje besedila kot odstavek in enega izmed šestih odstavčnih velikosti

  9. Izbira barve besedila

  10. Vnos smeškotov

  11. Pregled narejene HTML kode

  12. Če se zmotite lahko prekličete ukaz in ga ponovno prikličete.

Pomembna razlika s starim vnosnim poljem

Medtem, ko je bila prej osnova za "odstavek" deljenje vrstice (takoimenovani BREAK LINE), je zdaj osnova pravi odstavek (v html jeziku < p >). Kar pomeni, da če hočete iti na nov odstavek le ENKRAT pritisnite RETURN, ne dvakrat, kot do zdaj. Če pa želite po starem načinu zgolj deliti vrstico, pritisnite SHIFT + RETURN. Enako delujejo vsi namiznozaložniški programi in urejevalniki besedil, s to izjemo, da ima Word privzet razmik med pravimi odstavki nič, naš odstavek pa je malo nižje, da se ga loči od delitve vrstice. V primeru da napisanega niste razumeli, ne skrbite, vaja dela mojstra!

V urejevalnik je vgrajena največja možna podpora našemu forumu in našim "tagom" kot je [ palecgor ] in drugim ukazom od prej. Vse pa ni 100%.V primeru, da pišete v novem urejevalniku in ga izključite ter želite popraviti napisano, boste imeli malo bolj nepregledno vsebino, namesto novih odstavkov bodo HTML ukazi < p >, pa še kaj bi se našlo. Toda pozor! Tudi če citirate nekoga, ki piše v starem urejevalniku, bo vse ostalo ohranjeno, smeškoti in vse, le videli boste slabše. Seveda pa je najbolj zaželeno, da če se odločite uporabljati nov urejevalnik, da ga uporabljate ves čas.

Tudi uporabniki, ki bodo uporabljali starega, privzetega, ne bodo na izgubi, pisali bodo kot doslej. Edina razlika bo citiranje tistih, ki pišejo z novim, njihovi citati vam bodo v urejevalniku malce bolj nepregledni.

Vse pa ni zlato, kar se sveti, zato je treba omeniti tudi možne težave:

Urejevalnik deluje IZKLJUČNO na brskalnikih: Internet Explorer 6, Internet Explorer 7, Firefox 2. Opero 9 sem zaradi hudega hrošča izključil, dokler ne pride popravek Opere.

Težave na vseh brskalnikih: Novi urejevalnik je precej zahteven do nalaganja strani in predvsem do vašega računalnika. Prvič potrpite, nalaga se 444 Kb kode! Tudi potem bo stran foruma delovala malce počasneje kot prej.

Na vseh brskalnikih je težava pri vnosu smeškotov: Ko kliknete na vnos smeškota se okno s smeškoti skrije v ozadje, ne ostane več v ospredu kot do sedaj. Tega se žal v tem trenutku ne da odpraviti! Potrpite. Imeli boste prednost, ker boste smeške videliv ŽIVO na zaslonu že med pisanjem!!! Vnašali jih boste lahko kjer bo kazalka, kopirali in "pastali" (CTRL C in CTRL V)... Skratka za 10 enakih smeškov je dovolj da enkrat odprete okno

Novi urejevalnik deluje počasneje kot stari saj mora tvoriti HTML stran, posebno se to pozna pri dolgih tekstih in starih računalnikih.

Opera 9: Urejevalnik deluje precej žalostno. Sicer deluje, a ima nekaj napak: Nekatere vrstice pri pisanju ne zlomi (deljenje), ampak piše kar naprej in jih morate zlomiti ročno. Poleg tega smeškota vedno vnese kot prvi znak in vedno zapre okno za smeškota. Slik ne dovoli povečevati in zmenjševati

Na obeh drugih brskalnikih deluje dobro. Izjema je Internet Explorer 6, kjer včasih manjkajo zgornje ikone za izbiro. Sicer delujejo, le Bojanove sličice manjkajo. Če se vam to dogaja... nimamo rešitve ta trenutek.

Nekaj napotkov za lepo pisanje:

Odstavki so zato, da se uporabljajo. Ne se jih izogibati. Naslovi od 1-6 so odstavčni slogi, delujejo le na ves odstavek. Tako ne morete povečati le ene besede v odstavku. Slogi naslova so enako kto v Wordu torej za naslove, podnaslove, malo besedilo na koncu, ne za splošno pisanje.

Preden vprašate: Ne, posameznih besed ne morete narediti večjih, lahko jih le poudarite in pobarvate. Razlogi za to so tudi tem, da ne želimo, da forum postane risarska delavnica brez preglednosti.

Ko vnašate sliko lahko dimenzije pustite prazne. Če je slika prevelika jo lahko pomanjšate, saj jo lahko primete na robu in pomanjšate, lahko pa kliknete na vnos slike in v širino napišete denimo 500. Tako bo vsa slika prišla v prostor za forum. Največja širina slike, ki tako pride v okvir je 520 točk.

Drugih napotkov zaenrkat ni, uživajte, naj vam olajša pisanje v forum. Obstaja možnost, da bomo tak urejevalnik, če boste z njim zadovoljni, vgradili tudi v ZS in pri pošiljanju receptov (pri slednjem bo okrnjen, saj boste lahko le dodali poudarjeno, podčrtano, kurzivno in prečrtano).

Za konec še tole: Kulinarika.net in uredništvo ne sprejema nobenih pritižb, če vam zaradi uporabe tega orodja v obraz raznese monitor ali se vaša mačka zgrudi ob pogledu na vaše umetnine

Teste, komentarje in ostalo, kar sodi, prosim pište v to temo!

Zadevo testiramo že 2 meseca in kaj dosti več se ne bo dalo narediti. Če vam ne deluje, vam ne deluje.

In čisto za konec: Uganili ste, urejevalnik deluje le naročnikom Plus paketa.

Lep pozdrav

Jernej

PS - Včasih z rezultatom tudi ne boste zadovoljni. Tisti, ki znate malo jezika HTML (kar nekaj je takih sem zadnjič videl tisto vašo temo s triki), lahko uporabite gumb HTML in ročno popravite kodo.

PS2 - Bom ob priliki spisal tudi navodila in jih dal v Pogosta vprašanja...

Ogrodje urejevalnika je program TinyMCE. V njihovih navodilih je tudi preglednica delujočih brskalnikov.

... in ne pozabite se držati bontona  Ne pretiravajte z barvami in velikostmi. Da forum ne izgubi preglednosti.

Najnovejše informacije v zvezi z urejevalnikom

Jernej - Urednik Kulinarične Slovenije

zupanja  

član od: 21.4.2006

sporočila: 134

10. feb 2007 22:53

UAAAU,

pa saj to je naravnost Č U D O V I T O 
?super, jernej, neverjetno je!!!

 

 

- lep pozdrav, sanja (huh, kar prva sem) Sporočilo je spremenil(a) zupanja dne 10. feb 2007 22:54:47

andreja č.  

član od: 3.4.2006

sporočila: 587

10. feb 2007 22:56

kako, saj nimaš pluskota andreja č.

terezija  

član od: 26.5.2003

sporočila: 930

10. feb 2007 23:01

zupanja še mene nauči. Jernej lepo. reza

ligojna  

član od: 22.12.2003

sporočila: 1501

10. feb 2007 23:05

Slike Super!

 

        spet bom samo za računalnikom

Vesna Leben

andreja č.  

član od: 3.4.2006

sporočila: 587

10. feb 2007 23:06

tukaj lahko samo poskusimo

andreja č.

ligojna  

član od: 22.12.2003

sporočila: 1501

10. feb 2007 23:10

Slike                                                               Vesna Leben

jernej  

član od: 30.8.2001

sporočila: 4876

10. feb 2007 23:12

poljub Jernej - Urednik Kulinarične Slovenije

ligojna  

član od: 22.12.2003

sporočila: 1501

10. feb 2007 23:13

Vesna Leben

jernej  

član od: 30.8.2001

sporočila: 4876

10. feb 2007 23:14

Vesna, v čem je pa keč če lahko izdaš? Da ti prej ni delalo zdaj pa ti (meni vidiš tudi dela...)

 

Jernej - Urednik Kulinarične Slovenije

ligojna  

član od: 22.12.2003

sporočila: 1501

10. feb 2007 23:18

 

pojma nimam Jernej,samo da zdaj stvar funkcionira,ju hu,ju hu

Vesna Leben

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti