Pralni oreščki

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

5. jan 2012 17:44

Živo srebro pere črn pulover, pa da vidimo, a bo bel al siv!  Malo za šalo, pa nič zares!

 

 

 

naor

zivosrebro  

član od: 22.1.2010

sporočila: 19

5. jan 2012 21:25

Moja prijateljica pere s temi oreški že kar nekaj časa in me je ona navdušila.

Črn pulover je bil nazadnje tako mehak, ko je bil nov, všeč mi je tudi ker ni nobenega vonja.

Prala sem tudi belo bundo na 60 stopinj, in nisem bila zadovoljna saj so ostali madeži. Nato sem jo oprala na 60 stopinj s klasičnim pralnim praškom in je bilo vredu. Torej za konkretne madeže sigurno ni zadovoljivo.

Odločila sem se, da bom barvano perilo prala z oreški, belo in bolj umazano perilo pa s klasičnim pralnim praškom. S tem bom prihranila denar in vsaj malo manj oneznaževala okolje. Najbolj pa me je presenetil podatek, da so oreški primerni zlasti za alergike, ker perilo ne draži kože.

Jaz pač ne verjamem člankom, ampak se raje sama prepričam. Za 6,36 eur pa se to vsekakor izplača.

Moje mnjenje.

 

Lp,

zivosrebro

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

5. jan 2012 21:54

Vsekakor je tako, da, če peremo čisto perilo, so oreščki čisto OK. Saj lahko tudi komaj kaj umazano posodo čisto spodobno operemo samo z vročo vodo, a ne?

Vsak, ki bi rad okolju malo bolj prizanašal, naj najprej naredi spisek vseh: čistil za posodo, okna, taka tla, drugačna tla, vrata, pečice, pomivalna korita, kopalne kadi,..... deodorantov, mil, penečih kopeli, krem, tonicov, mask, lakov, lakov za lase, pudrov, ...............uf.................odmaščevalcev cevi,....mehčalcev, praškov za pomivalne stroje,,,,.itd...itd.....o, še bi se našlo, še.

V vsej tej množici se malo praška pač ne pozna kaj dosti, hkrati pa je malo treba pomisliti tudi na to, da pri 40 stopinjah in z oreščki ne pobijemo bakterij in podobnega, da o kakih trdovratnejših glivah sploh ne govorimo. Tu se potem začne druga plat medalje, slednja ima pa še gotovo kakšno več, še neobdelano.

No, tako pač razmišljam (in vsaj malo tudi ustrezno ravnam) jaz.

 

rimljanka

Nasja  

član od: 10.6.2003

sporočila: 815

6. jan 2012 0:35

zivosrebro je napisal/a:

... Najbolj pa me je presenetil podatek, da so oreški primerni zlasti za alergike, ker perilo ne draži kože...

zivosrebro

 

Ja, mene tudi preseneča ... ker ne vidim nobenega razloga, zakaj bi bili "detergenti" iz pralnih oreškov kaj manj škodljivi za kožo kot kemični detergenti.

Sem šla kot ponavadi malo brskat po netu, pa nisem našla niti enega utemeljenega članka/raziskave na to temo. Razen seveda celega kupa reklamnega nakladanja o neškodljivosti oreškov, kar ni podprto z nobenim dokazom.

Pač pa sem naletela na nekaj zanimivih raziskav. Tako so npr. raziskovali koristen učinek oreškov za uničevanje (škodljivih) polžev v tropskih krajih. Preskušali so ga tudi kot insekticid, pa protiglivično in protibakterijsko sredstvo. Kar nekaj je tudi raziskav, v katerih  ga testirajo kot možno in učinkovito kontracepcijsko sredstvo (spermicid za vaginalno uporabo, ker poškoduje membrano semenčic in zmanjša njihovo gibljivost).

 

Kaj se torej zgodi z ostanki pralnih oreškov, ko pridejo v odpadne vode?  Očitno imajo kar nekaj možnih učinkov na naravo, mikroorganizme, polžke itd. Da o kontracepciji ne govorim.

Da ne omenjam o škodljivosti transporta čez pol sveta iz njihovih naravnih rastišč... dDrugje se jih pa ne sme sadit, ker menda prestavljajo invaziven plevel, npr. v Avstraliji so sajenje strogo prepovedali.

 

 

Skratka, tako kot smo nekritično sprejeli pretirano uporabo pralnih praškov in se zdaj tolčemo po glavi zaradi posledic na okolje, lahko tudi "naravna" sredstva povzročijo neželene spremembe.

Če so pa še dokazano neučinkoviti, pa  res ne vem, zakaj bi jih kupovala.

Razumem pa zakaj jih prodajajo ("bio- in ekobiznis" tudi prinaša lepe denarce).

 



Nasja

Sporočilo je spremenil(a) Nasja dne 06. 2012 00:38

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

6. jan 2012 9:47

LP, R. "Stressed is desserts spelled backwards!"

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

6. jan 2012 13:40

Priznam, da se na pranje ne spoznam kaj prida. To v moji družini počne žena, pravzprav niti ne ona ampak pralni stroj. Zato me te zadnje razprave in nekih kroglah, oreščkih ipd. nekoliko begajo , vse kar vem o tem je le, da so ti pripomočki kar precej dragi glede na učinek, ki je očitno ničen.

Sprašujem: ali so pralne krogle in oreščki eno in isto ?

Za odgovor se vam lepo zahvaljujem.

hedonist

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

6. jan 2012 13:48

Ne, ni isto. Pralni oreščki so plodovi neke rastline iz Azije, ki vsebujejo precej saponinov. Saponini so snovi, ki se v vodi penijo in imajo tudi nekaj drugih lastnosti, podobnih detergentom, rastline jih imajo pa za obrambo pred škodljivci in boleznimi. Tako da je s tem "primerni za alergike" pač tako - primerni za tiste, ki niso alergični na saponine (nekater ljudje namreč so). Kako je s pralnim učinkom, je pa pokazal test. 

Sonja

zivosrebro  

član od: 22.1.2010

sporočila: 19

6. jan 2012 14:12

Rimljanka,

se čisto strinjam s tvojim načinom razmišljanja. Ali imaš pri prašku kakšnega favorita, ki ga ne bi zamenjala, kot recimo Ariel, Persil...? Uporabljaš kdaj tudi tekoča pralna čistila? S katerim si pa najbolj zadovoljna?

 

Lp,

zivosrebro

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

6. jan 2012 21:19

Uf, živosrebro, mene to vprašaš. Trenutno uporabljam prašek iz Hoferja, pojma nimam, kako se mu reče, za belo perilo, za barvasto pa tekočega, iz iste trgovine. Mehčalca ne uporabljam. Sploh sem zelo "šparovna" pri takih rečeh, ker perilo, ki ni umazano, pač ne potrebuje ne vem kakšnih čistil. Madeže poškropim s čistilom Meglio, ki res odstrani praktično vse madeže, če le niso zelo zastarani.

Glede na velikost mojega gospodinjstva in doziranje praška, traja en zavoj praška zelo dolgo. Pred tem sem imela en prašek iz iste trgovine, ki je imel dodane luske mila, je perilo dišalo, ampak malo, po milu, kot včasih, ko so prali z milom. Žal ga trenutno ne prodajajo. 

Ko pa že omenjate pralne oreške in saponine - tudi pri nas raste rastlina, milnica je njeno slovensko ime (Saponaria offoicinalis), ki ima tudi saponine. Najbrž pa ni tako atraktivna, ker raste na bregu vsakega vaškega potoka, ne pa v enih eksotičnih indijskih divjinah. Ni pa nujno, da so saponini tako zelo nedolžne snovi. (skolim na net in najdem tole, in okapi piše enako, tukaj, preberi, kaj piše, spletna stran je morda mal hecna, ampak okapi piše povsem OK.

rimljanka

Mygrace

sporočila: 6506

6. jan 2012 22:52

Pa divji kostanj ima tudi saponine. Smo včasih prali z njim..no, jaz sem iz nostalgičnih razlogov predlani spet enkrat skuhala ene kuhinjske cunje v nalistanem in posušenem divjem kostanju...bomba!

 

Mygrace

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecNikita
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti