Pralni oreščki

lana_s  

član od: 17.2.2009

sporočila: 35

11. mar 2009 10:28

Jaz tudi imam slabe izkušnje s temi oreščki. Belo perilo posivi, če pa jih ne daš takoj vstran, ko perilo opereš, postane flekasto, ker barvo spustijo. Jaz uporabljam tole kroglico http://www.priskrbi.si/prisluhnimo-naravi/pranje-bre že leto in pol pa je super. Ne potrebuješ ne pralnega praška in ne mehčalca. Mož ima občutljivo kožo in je velikokrat dobil izpuščaje po prašku, odkar pa imamo kroglico pa jih nima več. lana_s

Marna  

član od: 13.11.2006

sporočila: 494

8. maj 2009 12:00

Tudi jaz sem po nekaj pranjih rahlo skeptična okoli teh oreščkov. Ker nimamo urejenega odtoka iz pralnega stroja, je cev speljana v kopalno kad, tako da imam zmeraj "pregled" nad umazanostjo vode, ki priteče iz stroja. Sem pa zadnjič naredila preizkus in sem najprej perilo oprala z oreščki (5 komadov v rečki na 30°C). Po tem pranju sem oprala isto perilo še s pralnim praškom, ki ga uporabljam sicer. Pa sem bila kar razočarana nad oreščki. Izgledalo je tako, kot da prej sploh ne bi prala. Zato imam občutek, da bi samo z vodo opralo enako. Je možno, da pri 30 °C oreščki ne delujejo dovolj intenzivno? Jih v vrečico dam premalo? Marna http://marna.moj-album.com/

AndrejBiz  

član od: 17.6.2008

sporočila: 9

17. jun 2009 12:15

Če naročiš preko spleta na http://www.enaa.com/oddelki/zdravjeInLepota/izd_2 lahko potem vrneš nazaj, če nisi zadovoljen. Pralne kroglice niso čudež in ne morejo nadomesti praška v celoti. So pa dobro dopolnilo. Pri nas uporabljamo oboje. AndrejBiz

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

17. jun 2009 16:18

katjushka je napisal/a:
To jaz uporabljam za pranje perila. Uporabni pa so tudi za pomivanje posode in ostalih površin, umivanje telesa in las, za nego dlake domačih živali, kjer lahko uporabimo to milnico, ki jo doziramo po občutku in potrebi. Uporabimo pa jih lahko tudi za zaščito rastlin pred pršicami in ušmi tako, da namakamo oreške in potem s to vodo popršimo rastline. Rada bi te le opozorila, da ta raztopina ni prijetnega vonja, zato bi bilo mogoče v redu dodati kakšno eterično olje. Jutri grem v Biotop, kjer bom povprašala, če obstajajo kakšne variante kvalitetnejših etričnih olj. Jutri poročam. LP katjushka
katjushka, lase lahko poskušaš umiti na naraven način tudi s sodo ter jabolčnim kisom. tako delam že pol leta, in sedaj si perem lase dvakrat na teden, prej pa vsak drugi dan! pa sem tudi rpej imela šampon keune mild. ampak očitno vse preveč draži moje lasišče. sicer dokler so lasje mokri smrdijo, nato pa nič! gre pa takole: 2 žlici sode zmešaš z 2 dL vode, vtreš v mokre lase in na lasišče, in mal poribaš. nato dobro izpereš in narediš še enako mešanico kisa. vendar kisa ne nanašaj na lasišče ker se drugače hitro zmasti. počakaj kakšno minuto in izperi. bannanna_v_slo ;)

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

17. jun 2009 16:25

Jp, jaz sem jih preizkusila, še vedno dopolnjujem pranje s praškom. : ) Tko da meni kroglice niso nekaj za dol past, vsaj kar se čistoče tiče. (zdaj imam bele brisače, perem jih skupaj, same, na 95 stopinjah, s praškom in soljo, da naredi bilj belo, pa so še vedno sive... Pa nove sem kupila! Tko da, sem obupala, al je voda al pa pralni stroj...). lidka [sonce]

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

17. jun 2009 16:49

Morebiti je samo preveč praška! Bela oblačila oz. brisače lahko posivijo tudi v primeru, če je praška preveč, čisto resno govorim!

lp

cervus

neznan uporabnik

17. jun 2009 16:58

Res je, preveč praška naredi film in potem vse tisto premetavanje v stroju ne zaleže prav veliko. Preverjeno. japaja

toppy  

član od: 10.12.2007

sporočila: 282

20. sep 2009 21:56

Kupila sem jih v Milerju prala sem 3x z njimi in zaenkrat nisem opazila nikakeršnih sprememb razen tega,da mi na belih brisačah ni dol šel madež.Zanima me ali ste tiste,ki ste jih kupile v Milerju zadovoljne z njimi??Ali se v Milerju kupi tudi naravno belilo in kako se imenuje?? toppy Sporočilo je spremenil(a) toppy dne 20. 2009 21:57

SUZANAZ  

član od: 11.6.2003

sporočila: 878

4. jan 2012 15:59

Pri preizkusih so merili onesnaženost vode z organskimi snovmi, alkalnost pralne raztopine in učinkovitost pranja, in sicer pri pranjih zgolj z vodo, klasičnem pranju s pralnim praškom za barvasto perilo (brez dodanih belil), pranju s kroglico ali oreščki brez praška in še enkrat s pralnim praškom v količinah, ki jih priporoča proizvajalec kroglice oziroma oreščkov.
"Vse se obnesejo enako slabo"
Preizkusili so 11 pralnih kroglic, dostopnih prek spletne in običajne prodaje v Sloveniji, in pralne oreščke, a jih v preizkusu niso ovrednotili posamično, temveč le s povprečnimi vrednostmi. "Nismo želeli ustvarjati vtisa, da so nekatere kroglice boljše kot druge, saj se vse obnesejo enako slabo," je pojasnil Boštjan Okorn, vodja testiranj pri Zvezi potrošnikov Slovenije. Malenkost drugače se obnese le ena pralna kroglica, ki ima dodane tenzide, snovi, ki jih sicer najdemo v pralnih praških: ta kroglica pri pranju učinkuje malo bolje od ostalih preizkušenih, a zato tudi bistveno bolj obremenjuje okolje.
S kroglicami lahko celo slabše kot zgolj z vodo
Rezultati kažejo, da brez pralnih praškov madežev, zlasti trdovratnih, ni mogoče odstraniti. "Brez kemikalij madeži ostanejo," je komentiral prof. dr. Miran Gaberšček s Kemijskega inštituta. Zanj so ti rezultati bili pravzaprav pričakovani.

Rezultati pranja s kroglicami in oreščki brez pralnih praškov so v povprečju celo slabši kot rezultati pranja s čisto vodo, je opozorila Dušica Beskvar iz Zveze potrošnikov Slovenije. "Pri pranju zgolj s kroglicami ali oreščki se že odstranjena umazanija ponovno veže na tkanine, ker ni snovi, ki so sestavni del pralnih praškov in bi zadržale umazanijo v kopeli," opozarja Breskvarjeva.
Praška raje malo manj kot malo več
"Nakupa kroglic in oreščkov glede na njihovo neučinkovitost ne moremo svetovati, ker če ni učinka, je vsaka cena, ki jo plačamo za domnevne alternative pralnim praškom, previsoka," nadaljuje Breskvarjeva.

V testu so sodelovale tudi potrošniške organizacije iz drugih evropskih držav. Ob tem se je izkazalo, da so prav pri nas pralne kroglice požele nenavadno veliko zanimanja. Vsem tistim, ki so se za pralne kroglice odločili zaradi obljub o manjšem obremenilnem vplivu na okolje, v Zvezi potrošnikov Slovenije svetujejo, da v tem primeru raje malo zmanjšajo količino pralnih praškov med pranjem, saj bodo tudi nekoliko manjše količine praška poskrbele za dobro učinkovitost. Nasvet velja zlasti, ker marsikdo napačno razmišlja v slogu "bom raje dal(a) malo več praška, da še bolje opere", s čimer ne dosegajo večje učinkovitosti pranja, okolje pa po nepotrebnem dodatno obremenjujejo.

 

 

 

Suzi

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

4. jan 2012 16:32

Zelo zanimivo!

JJ

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti