Obična svinjska pečenka

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8688

12. dec 2011 13:17

Pripravi premaz za pečenko, in sicer: 2-3 žlice olivnega olja, malo balzamičnega kisa, sol, poper, žličkko rdeče paprike, žlico medu - vse dobro premešaj ter s tem premaži pečenko. To naredi dan preden boš pekla.

Meso daj v pekač. Maščobo (olje ali mast) zvroči ter prelij po pečenki. Ali pa - na hitro prepraži v vroči maščobi.

V pekač dodaj čebulo, prerezano na pol, korenček, zeleno, 2-3 režnja česna..., vlij deci vode ter deci črnega vina, posodo pokrij ter postavi v pečico na 200 stopinj. Meso vsake 20 minut podlij z maščobo. Na polovici peke meso obrni (ne ga špikat z vilico). 15 minut pred koncem pečenja pokrov odkrij in temperaturo malo zvišaj.

Pečenka, težka 1 kg, naj bi se pekla eno uro. 

Ko je meso pečeno ga pokrij s folijo ter pusti počivat vsaj 20 minut, šele potem pristopi rezanju. Za omakico uporabi čebulo in zelenjavo iz pekača, ki ju zmiksaj s paličnim mešalnikom ter dodaj malo tekočine.

 

Mrežna pečenka je pečenka, ki je zavita v svinjsko "mrežico". V trgovini je pakirana in je obložena z zelenjavo. Lahko jo narediš tudi sama, če pri mesarju dobiš "mrežico", to pa bolj težko.

 

Pozdravček! 

Sporočilo je spremenil(a) dragička dne 12.dec 2011 13:17

Al-Ni  

član od: 23.12.2007

sporočila: 149

12. dec 2011 14:26

A je nujno, da meso tako zelo polivam z maščobo?

Navajeni smo bolj zdrave hrane in se nekako pretirani maščobi izogibamo. Je dovolj da v začetku dodam maloolja in vode kasneje pa polivam meso na 20 minut le z vodo?

Je nujno da jo na začetku polijem v vročo maščobo?

Drugače pa hvala za tole. V nedeljo pečem:)

Al-Ni

vijolca73  

član od: 28.4.2006

sporočila: 106

12. dec 2011 14:52

Ne vem zakaj  bi bilo nujno polivat pečenko, še nikoli je nisem in meso je vedno sočno..Tudi nikoli ne obračam mesa.Edino če pečem meso s kožo, potem zadnjih par minutk pečem na ventilator na visoki temperaturi, da se koža lepo zapeče in hrustljavo napihne.Če vzameš kos kot so reberca ali vratovino je vedno v njem toliko maščobe, da niti v pekač ne dodajaš masti, saj se med pečenjem precej izcedi, razen če potrebuješ dodatno omako za preliti kruhove cmoke in podobno, lp :))

 

vijolca73

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

12. dec 2011 15:20

Svinjko pečenko ni nujno preliti z vrelo maščobo, ker je praviloma meso sočno, ni suho, oziroma se med peko ne izsuši. Teletino je že treba preliti z vrelo maščobo, da meso lepo zakrkne in sok ne steče iz mesa (teletina vsebuje precej vode), enako je z govedino.

Prelivanjez maščobo je pač preventiva, da se kak kose mes med dolgo peko ne iszuši preveč. Tudi polivamo meso med peko zato, da se navzame okusa in ostane bolj sočno. Drugo pa je, če meso pečemo v pokritem pekaču, se bolj duši kot peče.

mamamia

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

12. dec 2011 15:34

AlNi ( tebi manjka še  Co(balt) in boš imela magnetno prvlačnost ) in vijolica, saj veste tisto, kako nastanejo ( recimo ) nekakšna sveta pravila v kuhinji:

v neki družini je bila navada, da se hrenovke pred pečenjem mal skrajšajo in take pečejo. Vnuka tako dela, pa vpraša mami, zakaj je to potrebno. Mami odgovori, ne vem od zmeraj tako delamo in tako je prav, sicer vprašaj babico. Na isto vprašanje, babica odgovori: ne vem, od zmeraj tako delamo in tako je prav, sicer pa vprašaj prababico. Vnuka gre prababici in vpraša enako, prababica se mal zamisli pol reče: a še niste kupili večje ponve.

Po moje je podobno tudi s zalivanjem: če temperatura ni previsoka, ni potrebe po zalivanju. Jaz sicer pečenko, na polovici časa obrnem, pa mislim, da tudi to ni potrebno.

Pa, če mal zatežim ( saj ni treba brat, lahko spustite ): pri pečenki, gre za to, da se toplota dovaja pečenki ( kosu mesa ) preko zraka ( ki ga segrevajo stene pečice ). Treba je dosečt, da sredina pečenke doseže temperaturo, nekje 70 oC ( in takrat je pečenka gotova ). Toplotna prevodnost je sicer ovisna tudi od razlike temperatur ( med mrzlo sredino kosa mesa in površino mesa, ki ga ogrevamo s zrakom ), vendar v primeru pečenke, to ne funkcionira najboljše. Če je temperatura precej večja od 100oC, toplota se ne more ( vsaj v celoti ) porabit za dvig tempetarure, ampak se porabi za izhlapevanje vode, vsebovane v mesu. Zaradi tega je površina mesa izsušena. Da se to prepreči, treba je znižat temperaturo pečice ali nenehno zalivat. Posebej če se dela na nižji temperaturi, proti koncu pečenja je treba temperaturo dvignit, da se sprostijo milarjeve ( se mi zdi, tako nekako ) reakcije, torej delen razpad beljakovin in maščob, kar prinese lepo barvo pečenki in tudi okusu. Okrog prej pomenutih reakcij je nekakšna fama in magija: nihče ne ve " kaj dogaja " vsi se obnašajo skrivnostno, kot, da samo posvečeni vedo za kaj gre, v resnici pa nihče ne ve.

Prejšnja dva odstavka so izpitna snov ( velja za tiste vpisane na kulinariko v letu 2011 ) in se je treba dobro naučit ( če mislite prestopit v naslednji letnik )

Prihodnjič bomo obravnavali " neobično svinjsko pečenko "

ežoj

vijolca73  

član od: 28.4.2006

sporočila: 106

13. dec 2011 9:44

haha Ežoj krasen komentar čisto res tako , stvar navade, nekaj prevzameš od mam in babic, nekaj je pač tako ker tako je, iz svojega eksperimentiranja pa spet nastane kako novo pravilo, lep pozdrav

vijolca73

sarabande  

član od: 1.5.2002

sporočila: 879

13. dec 2011 10:10

Če je Ežoj že omenil Maillard-ovo reakcijo in famo okrog le-te:

Kolikor sem razumel iz neke strokovne razlage, gre pri tej reakciji,
ki jo je nekje okrog leta 1910 odkril in opisal francoski zdravnik Camille Maillard,
za spremembo, ki jo pod vplivom visoke temperature "doživijo" molekule
ogljikovih hidratov in aminokislin. V omenjeni reakciji (ki je odgovorna
za barvo in okus kruhove skorje, kavnih zrn, temnih piv, pečenega mesa in rib, ...)
nastanejo nestabilne spojine, ki se še naprej spreminjajo v številne molekule,
ki dajo živilu rjavo barvo in intenziven okus. Okusi so v teh spojinah intenzivni
zaradi dušika in žvepla, ki ju prispevajo aminokisline.



Miroslav Vulović

Sporočilo je spremenil(a) sarabande dne 13.dec 2011 10:11

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

13. dec 2011 11:11

Jaz poznam zgodbo o pečenju krače, kjer je bilo treba prej odžagati kost, Ežoj ima varianto s hrenovko. Evo, tukaj je dokaz, kako se z ustnim izročilom zgodba spreminja. Je pa osnovi pomen enak hehe   

 

naor

Mic  

član od: 18.3.2007

sporočila: 197

24. avg 2014 18:03

Danes sem prvič pekla svinjsko pečenko. Najprej sem prebrala vse komentarje pod to temo, potem sem naredila tako: 1,2 kg mesa sem natrla s soljo, poprom in česnom, dala v vrečko za peko, prebodla in pekla na 150 stopinj, 1 uro in 45 minut (nasvet mamemie: nizka temperatura). Meso ni bilo zelo mehko (srednje), niti zelo okusno. Verjetno sem premalo začinila. Mi lahko katera svetuje, kaj narediti, da bo pečenka boljša.

Še to -  presenetljivo veliko tekočine se je nabralo v pekaču, čeprav nisem nič prilila, niti namastila.

Lepa hvala za vsako mnenje.

Mic

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti