Krvavice

mejačka  

član od: 17.10.2008

sporočila: 601

15. dec 2011 15:02

Ja, Terezija, zakaj pa ne? Sedaj je čas krvavic, ne pa poleti, kajne?

 

mejačka

Balenka  

član od: 28.4.2004

sporočila: 2825

17. dec 2011 8:46

Tole berem berem in se čudim. Rozine v krvavici! To bi bilo nekaj za našo Ognjič!¨

Sicer pa, vsaka vas ima svoje običaje. Zakaj pa ne?

Balenka

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

17. dec 2011 10:02

Tudi jaz nisem prej še nikoli slišala za sladkane krvavice z rozinami, do pred kratkim, ko sem izvedela prav tukaj na kulinariki. Mi, ki smo vajeni drugačnih bi jih res težko vzljubili, verjamem pa, da so tistim, ki jih poznajo že iz ranih otroških let, edine taprave in dobre. Ko je sezona, je eno dobro zapečeno krvavico res užitek pojest, takšno brez rozin, mislim.

zeta

andreja m  

član od: 12.10.2010

sporočila: 1114

17. dec 2011 15:59

Dokler se nisem poročila,sem poznala samo slane krvavice in bila prepričana,da je to edini recept za krvavice.

Spoznavam,pa,da kot pri slanih,kot pri sladkih,se recepti razlikujejo od hiše do hiše.Eni dajo ješprenj in riž,drugi samo riž...eni pustijo,da se kri strdi,eni ne...

andreja m

arepnik  

član od: 26.7.2007

sporočila: 180

1. mar 2013 14:23

Pozdravljeni!

Ko  imamo koline in delamo krvavice se uparabijo čreve od lastne svinje  debelejše čreve  za   krvavice  debele  morejo pa bit vredu ščiščene  lahko so tudi tanjše če pa  čreve niso vredu pa kupimo pri mesarju ki ima vse za koline
 mi uporabljamo domače še se ni zgodilo da bi pokale. Ko so krvavice napolnjene ne smejo bit preveč napoljnjene
 ko jih polagamo v pisker v  vrelo vodo se morejo prevarit tam nekje pol ure ne smejo pa vret. Potem  ko so prevarjene  jih lepo počasi predevamo v drugo posodo da se ohladijo nato jih spakiramo in damo v zmrzovanje.Kadar jih pa upurabljamo dam kar zmrzjene pečt v pekač pekač namastim položim krvavico v pekač in malo dolijem vode da se lepo počasi peče voda tako ispari  in nič ne spokajo potem proti koncu se lahko poveča temperatura in se jih speče hrustljavo.  Kupljene krvavice sem že tudi jaz pekla pa mi niso všeč ni to tako kot si sam pripraviš pa počijo in steče z njih. Svetujem vam za krvavice ni potrebno celo svinjo kupit. Lahko kupite svinjsko glavo kašo ječmenovo,ajdovo no črevna mast je fino če jo dobite pri mesaro pa kri mora bit če hočete krvavice čene so pač bele kašnice.Lp

arepnik

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

3. mar 2013 16:52

Glede pečenja krvavice imam vprašanje, ki se nanaša na različno pripravljene krvavive. Ene vrste krvavic se delajo s svežo krvjo ( potem mesarji staršijo otroke s krvavimi rokami) in se potem obarijko so temne barve, druge vrste pa se napolnijo s pečeno krvjo in so bele barve.

Ali je kaka razlika pri pečenju, da se počijo.

Kupila sem bele krvavice, vendar počijo in potem celo kosijo mislim na tisto  zgodbo, ko  so eni bumbreji našli krvavico, pa so mislili, da so notri zmajevala semena, pa so jih tolkrli s palicami.

F r i n a

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

3. mar 2013 17:02

Ne vem, kako to misliš bele krvavice - v naših koncih obstajajo bele kašnate klobase, iz mesa in/ali drobovine in/ali glave in kožic in kaše (raznih vrst - ajdove, ječmenove, prosene, ovsene, tudi riža, v vseh mogočih razmerjih, odvisno od vasi, kjer vprašaš za recept), belih krvavic pa ne poznam, saj tudi zakrknjena kri ne more narediti belih klobas.

Sonja

mojezlato  

član od: 10.12.2012

sporočila: 1039

3. mar 2013 19:43

Bele koline so pri nas narejene s proseno kašo in so sladke. V njih pa seveda ni krvi, zato se ne imenujejo krvavice. Mi jih doma sicer nismo delali in sem jih ne dolgo nazaj komaj prvič jedla. 

Doma pa smo delali krvavice z ajdovo kašo, rižem, krvjo in ocvirki. Imenovali smo jih kašnice in te so za mene tiste ta prave. 

 

Seveda pa obstaja še marsikaj vmes...odvisno od tega koga vprašate.

mojezlato

Kyara  

član od: 24.5.2006

sporočila: 2384

3. mar 2013 20:26

No mi smo že od nekdaj delali krvavice, in to 3 vrste, prosene, ajdove in krvave. prosene so iz prosene kaše, na drobno zrezane pečenke, česna...vroče juhe da niso pretrde in poper in sol seveda. ajdove smo delali iz ajdove kaše, obarjene in zmlete svinjske glave, malo obarjenega špeha in mesa, pa sol in poper...in ocvrto čebulo....pa vročo malo mastno vročo juho notri, da se lepo poveže. V krvave pa smo naredili kot ajdove in na koncu dodali svežo ohlajeno kri, malček več soli in popra, ter malo stopljene masti da niso bile presuhe. potem smo jih obarili v kropu, da so počasi nekaj minut vrele, ohladili in to je to. Ko smo jih pekli pa nikoli niso počile...nadevane pa so seveda bile v domača očiščena čreva...tanka seveda...:)

 

Kyara

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti