Olivno olje

LeGourmet  

član od: 20.11.2006

sporočila: 9

21. nov 2006 19:05

Poskusi špagete s česnom, oljčnim oljem in pekočo papriko. Eno samo zdravje.

malan  

član od: 10.9.2001

sporočila: 412

22. nov 2006 13:00

Sy in IČA! Miti o nezdravosti segrevanja oljčnega olja so perzistentni, tudi po kulinariki se je že dosti pisalo o tem. naj na kratko ovržem zadeve 1. Vsa olja pri ponavljajočem segrevanju začnejo oksidirati in hidrogenirati. Oljčno olje je kot mononenasičeno proti temu precej odporno, vsekakor pa je količina hidrogenacije v domači kuhinji minimalna. 1a Za vsak slučaj olja pač ne uporabljaš večkrat. Če že moraš kaj globoko ocvreti (nezdravo samo po sebi) uporabiš običajno namensko olje za cvrenje, ki je itak bistveno cenejše od deviškega oljčnega 2. spreminjanje iz cis oblik maščobnih kislin v škodljive trans oblike se na domačem štedilniku ne zgodijo! 2a To se dogaja pri industrijski hidrogenaciji, ki pa traja več ur, so višje temperature, pa katalisti... 3. pri segrevanju naj bi nastajali nezdravi PAH (policiklični aromatski ogljikovodiki). 3a Kot prvo imajo številna živila naravno majhno količino PAH (sveže oljčno olje 17 različnih v minimalnih količinah). 3b Da se količina teh zaznavno poveča, bi morali olje večkrat pregrevati (žgati) preko točke smojenja. To je med 210 in 220 st. C (manj prostih maščobnih kislin = kakovostnejše olje = višja T smojenja). 3c Zdrava pamet ti itak pravi, da olja v ponvi ne pozabiš, da se kadi, ker smrdi in še kuhinjo lahko zažgeš... 4. Edino kar je vredno upoštevati: pri močnem segrevanju začnejo hlapeti alkoholi in estri, ti pa so tisti, ki dajejo oljčnemu olju delikatno aromo in okus. Torej dragega butičnega olja pa res ne uporabiš za dolgotrajno pečenje, uživaš ga hladnega (na solati, z njim pokapljaš že pripravljeno jed na krožniku...). Za pečenje pa tistega cenejšega, ki pa je še vedno "extra deviško".

ann  

član od: 15.2.2007

sporočila: 343

4. apr 2007 17:48

Malo prebiram stare forume, ker sem se že ogromno naučila od tu. Ne vem ali sem samo jaz -37 l)tako "zaostala", če pa je še kakšen tak, pa naj od zdaj naprej ve. Namreč šele lani spomladi sem prvič v življenju probala res domače olivno olje (mož je bil preko posl.partnerja povabljen na obiranje oliv nekam v KP). Seveda so mu potem čez čas dali tudi zaslužek, domače olje. Jaz sem do takrat vedela, da je oljčno olje zelo zdravo, samo sem vedno kupovala v trgovini. Ko pa sem probala domače olje, vam ne morem povedat kakšna razlika je to. Tisto kupivno ima ogaben vonj, tudi ko ga vliješ na solato, se bolj prime sklede kot solate. Domače pa ima prijeten vonj po sveže pokošeni travici, okus pa božanski. Od takrat naprej vse delamo na domačem olivnem olju, tako je dobro, da vam ne morem povedat. Včasih ga tudi pomočim v kruh in pojem kakšen košček. Kasneje smo ga dobili iz okolice Umaga, preko drugega posl.partnerja in je še boljši (pravijo da mora biti uležan). Potrudite se, poiščite res 100 % domače olje, naj vam ne bo žal 10 Eur za liter, ker se res splača. ann

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti