Naribano zelje za ozimnico

mijamarija  

član od: 19.4.2006

sporočila: 529

tema odprta - 6. nov 2006 11:36 | ogledi: 7.749 | odgovori: 4

hojla!

Mi lahko kdo svetuje - rada bi naribala zelje korenje mogoče tudi drugo zelenjavo,to zelje sem jedla pri znancih bilo je zelo dobro, jaz bi to zelenjavo shranila v 5l vekove kozarce. Pa me zanima če je to mogoče .

mijamarija

jankica  

član od: 12.10.2005

sporočila: 856

6. nov 2006 12:44

Če imaš v mislih kislo zelje, ga naribaš. Posebej naribaš korenje, bolj na tanko. Nalagaš po plasteh: več zelja, malo korenja, sol, cel poper, lovorjev list. Na koncu dobro potlačiš, da zelje spusti vodo. Mi še nismo kisali v steklenih kozarcih, v PVC vedrih pa zelje obtežimo: damo čisto krpo, desko in kamen. Mogoče pa si mislila "turšijo". Tule eden od receptov: http://www.kulinarika.net/baze/recept.asp?ID=1241 jankica

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

22. sep 2008 19:24

A kdo tole dela v kozarcih? Bi probala, pa ne vem kako. Atina

Kyara  

član od: 24.5.2006

sporočila: 2384

22. sep 2008 20:42

Mi temu pravimo "čalamadi".

Naribam zelje in čebulo, posolim in pustim čez noč stati. Zjutraj ožamem, dodam na rezance narezano papriko, na tanke kolobarje korenček, na šnite zeleni paradižnik.... Vse to dobro premešam, dodam kumino, po potrebi sol, lovorove liste, celi poper.

V posodi naredim mešanico kisa, vode in malo soli in sladkorja. To prevrem.

Potem pa dajam v steklenice zelenjavo, malo vročega kisa, zelenjavo....da je steklenica polna in je na vrhu malo tekočine. Dobro zaprem in zavijem kozarce v deko in pustim, da se ohladi. Izmenično dodajam kis in zelenjavo zato, da kis lepše pride med zelenjavo in se ne naredijo zračni mehurčki, ker se potem rado pokvari. Pa še mičkeno opozorilo, preveč ni potrebno stiskati dol zelja, ker se potem napije kisa in rado gre ven čez kakšen dan ali pa dva.

 

Kyara

marja  

član od: 10.11.2005

sporočila: 229

24. sep 2008 22:01

Poskusi s tem receptom:1 kg korenja, 1/2 kg česna, 1 velik šop peteršilja, 8 glav zelja.

Zelenjava: naribamo korenje, česen nasekljamo na roko, sesekljamo peteršilj, dodamo 1 1/2 pesti soli,1 dcl olja in vse skupaj zmešamo.

V 5 litrski lonec naliješ malo manj kot polovico vode. V vodo daš  veliko pest soli,dodaš 2 dcl olja in 1dcl kisa za vlaganje in 1 zavitek celega popra.Vse skupaj zavreš. Nato v tej tekočini obariš narezano zelje (na hitro, 2 minuti). Obarjeno zelje polagaš na pekač in ga ohladiš.Ko je zelje ohlajeno ga polagaš v plasteh v posodo, ki se dobro zapre.Eno plast zelja, eno plast zelenjave... do konca.Zelje mora biti dobro potlačeno.Vsako plast, ko nalagaš, moraš preliti z oljem in malo kisa. Ponavljaš do konca.Na vrhu prekriješ posodo z zeljnatimi listi in obtežiš.(lahko daš krožnik in nanj kamen ali pa z vrečko v kateri je voda).

Čez 14 dni, se  že lahko je.

Za prvič, svetujem da delate s polovično količino, kajti 8 glav zelja je že kar nekaj!

marja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti