Petek - 13. in vraževernost

vikica  

član od: 25.4.2009

sporočila: 560

1. nov 2010 18:25

Ne morem si kaj, da ne povem še ene iz "kožuhanja" pred več kot 50. leti. Sosed je pripovedoval kako so se vaški fantje šopirili kateri je bolj "korajžen", kateri si upa ob polnoči na "britof" in podobne šale. Eden od fantov je trdil, da si on sigurno upa na britof in bo v dokaz prinesel križ z groba. Res je fant ob polnoči šel na pokopališče in res je prinesel v dokaz križ. Toda fanta ni bilo nazaj, zjutraj so ga našli mrzlega ob grobu. Umrl pa je od strahu, saj se mu je ob tem ko je tiščal križ nazaj v grob, zataknil "šurc" (predpasnik, ki so ga vaški fantje nosili za zaščito hlač),revež je verjetno domneval, da ga vleče ? v grob.Če razmišljam sedaj, semi zdi stvar možna.

neznan uporabnik

2. nov 2010 10:41

Uf, jaz sem pa kar vraževerna. Če mi mačka prečka pot, pljunem in še nekaj rečem (kar se prevede s piiiiiiip!), tako potem vem, da je pred mano lep in srečen dan.

Če se mi nož obrne z rezilom navzgor (kar menda pomeni, da si hudič že jezik brusi in da naj bi bil pri tisti hiši prepir), ga zgrabim, obrnem tako, kot je prav in rečem "Ne boš ti mene, kaj pa misliš, da si??!!" in potem vem, da ni šans, da bi padla kakšna grda beseda (ali pa krožnik haha!).

Če se razbije kaj steklenega, si rečem: "Super, tole je pa sreča!"

Če bi razbila ogledalo, kar menda pomeni 7 let nesreče, bi si pa verjetno rekla: "Ah dej dej, to so samo vraže!)

 

Ob prvem grižljaju sezonskega sadja (predvsem to velja za češnje) je treba nekoga, ki si ob tem prvem grižljaju zaželi neko željo, rahlo potegniti za uho in menda se potem ta želja izpolni.

 

Zadnje čase je toliko šnelkurz variant na temo uspešnosti, srečnosti, bogatosti....vizualizacije.Zame je vraževernost prav to. In jo je potrebno obrniti sebi v prid (in zdaj ni treba vse glažovnerazbit da boš srečen KVAK

 

japaja

lučica  

član od: 28.10.2010

sporočila: 174

2. nov 2010 13:40

Jaz sem vraževerna do neke meje. Na petek13 ne dam veliko- najpogosteje ugotovim da je biv petek13 ko je že mimo So pa določene vraževernosti v katere pa kar nekako "verjamem". Npr.- narobe obrnjene grablje- hudič kremplje brusi - nož na miziali pultu- obisk ki je prišel je nezaželjen, ali če nekdo položi nož tako da kaže nate ti želi smrt - razbit kozarec ali lonček- sreča! - to pa zelo verjamem, ker je moj mož lani razbil dva lončka in en kozarecv roku treh dni (je bilo poročno darilo in je bil fejst kregan) in sva potem čez nekaj dni zvedela, da sem noseča Pa še kakna vraževernost bi se našla, predvsem tiste za novo leto so dobre... lučica

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti