Petek - 13. in vraževernost

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4733

14. okt 2006 17:38

Tumpka, ti si genij, čestitam Ognjič

teja-kit.  

član od: 11.8.2006

sporočila: 183

15. okt 2006 6:08

Jaz se pa "ne grem" toliko na petek in st. 13 in to, kot me malo "moti", da me v zivljenju "spremlja" st. 11. Rojena sem na ta dan, pa numerolosko st. mojega imena je tudi 11, kar je eno od najslabsih stevil povezanih s tem. Nisem cisto prepricana, da bi bilo moje zivljenje dosti drugacno, ce bi si mama takrat zame izbrala kaksno drugo ime, pa vseeno. Po pravici sem nekaj casa nazaj prav resno razmisljala o tem da bi si spremenila ime; Mama sploh ni/ne bi imela nic proti, se pa da tudi kar nekaj prebrat in slisat o tem, kako se je ljudem "vse" spremenilo po tistem, ko so si dali spremenit ime. Je kater(a) od vas naredila kaj takega? pa lep dan tja k vam iz soncnega Shanghai-a od (se vedno) Teje (ceprav tukaj bolj poredko, ker pride bolj "prav" Kit. ime BaiXue teja-kit.

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

15. okt 2006 18:09

teja-kit, nekaj jih poznam, ki so si zaradi numerologije spreminjali ime,ampak zame so enaki, kot so bili prej. Ena je še malo bolj trčena, kot je bila, ampak takašna pač je, pri ostalih vedimi razlike. Če si ti prepričana, da bi ti dobro delo - zakaj pa ne? Po moje je stvar v tem, da če v nekaj verjameš in na to nekaj daš, potem se ti morda res zdi, da je kaj drugače, bolje. AMpka kako vedeti, da se tako ne bi izteklo, tudi če ostanemo pri tem, kar so nam dali starši? Tako da se mi zdi, da je to stvar prepričanja, malce tudi modna muha (tudi astrologi, vedeževalke, numerologi morajo od nečesa živeti). Če nič drugega - škodit ne more. >Kaj pa porečejo tam na Kitajskem? Gotovo imajo tudi oni kakšno modrost v zvezi s tem, pa jih povprašaj. Ti zavidam, da si tam med poševnookimi, pa karkoli že počneš...Mamamia mamamia

tumpika  

član od: 14.3.2006

sporočila: 1324

15. okt 2006 21:14

Jože v rikverci, samo naj mi kera ke reče, te pam začela v kitajščini pisat, pa jo vidle vraga tumpika

teja-kit.  

član od: 11.8.2006

sporočila: 183

16. okt 2006 3:45

tumpika res? si greva potem dopisovat v kitajscini? a bi blo hecno al kaj mamamia, ja, v tem je vsa stvar. da nekako nisem prepricana in zmeraj manj verjamem v te sorte malo vrazeverne, numeroloske, pa tudi alternativne varjante (pa ceprav vem, da to tudi pod razno ne spada v isti kos). tukaj je pa tako, da ime v vsakem primeru nekaj pomeni in ni samo nek "skupek" crk, ki si ga je pac enkrat nekdo iz/zamislil. No, razen imen kot npr. Jagoda, Ajda, Luna... Se pravi da tukaj so vsi (in vse) pac ze "po defoltu" nek "predmet", pojem, glagol etc. Ce pa jim to prav dosti pomaga oz. vpliva na karkoli pa seveda ne vem (in ne verjamem pozdravcke, s sonckom obsijane (zakaj pa ni nobenega smeskota s sonckom? Oh, bo treba Jerneju narocit ) teja-kit.

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4733

16. okt 2006 8:34

tumpika je napisal/a:
Jože v rikverci, samo naj mi kera ke reče, te pam začela v kitajščini pisat, pa jo vidle vraga tumpika
Samo probaj v kitajščini pisat....boš vidla vraga (mene) Ti kar tako piši, kot zdaj...men se to toooolk dopade, res. Ognjič

smrketa  

član od: 21.3.2005

sporočila: 261

16. okt 2006 8:44

Jaz sem tudi že razmišljala o tem, da bi si dala narediti numerološko analizo, ker toliko smole kot se pa mene v življenju drži ... Ampak kaj pa vem, potem mi bodo pa rekli, da bi mi moralo biti ime Nncvswhfajmwd, kaj pa potem? smrketa

vikica  

član od: 25.4.2009

sporočila: 560

30. okt 2010 19:46

Ko berem ta forum mi je izredno žal, da se tumpika ne javlja več. Zanima me, če se vraževernost z leti manjša, zadnji zapiski so iz leta 2006. Danes je nekakšna noč čarovnic, ob tej priliki se spomnim moje mame, ki je bila precej vraževerna.Oče se je nekoč pozno ponoči vračal iz sosednje vasi, domov je prišel ves prepoten in prestrašen. Trdil je, da je dolgo časa (koliko, več ne vem) iskal pot domov, nekajkrat se je vračal vedno na isto mesto, ni in ni našel poti do svojega doma, ki ga je že ničkoliko krat prehodil. Mama je trdila, da so ga zadrževale vile in da bi moral potegniti samo vrvico iz spodnjih hlač, jo položiti predse nakar bi takoj našel pot domov. Poznate kaj podobnega?

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

31. okt 2010 13:27

Nisem glih kej preveč "na tekočem" z vražami, se mi je pa porodilo vprašanje, glede ene navade, ki je vsaj v mojem koncu precej živa, pa verjetno tudi kje drugje. Namreč, sploh starejši ljudje, pa tudi mlajši, se silno prestrašijo/vznemirijo, če "križno" sežemo v roke. Se pravi, da dva para se hkrati rokujeta in te iztegnjeni povezani roki oblikujeta križ. Morda kdo ve iz česa in zakaj to izvira? Viva Meier

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

31. okt 2010 17:41

Moj stari oče je bil fant od fare.Neznansko rada sem ga poslušala, ko je pripovedoval zgodbe.Enkrat je razlagal, kako se je vračal iz ene vasi domov skozi gozd.Bil je šuštar ( čevljar) in včasih so šuštarji hodili na dom popravljat ali pa delat čevlje.Seveda ga je imel tudi malo pod kapo, lahko pa tudi preveč, kdo bi vedel.No, ko je takole švedral skozi gozd proti domači vasi, je pred sabo zagledal trugo in sveče ob njej.Morda kakšnih sto metrov pred njim. A vas je že kaj strah?Bila je svetla noč, luna je razsvetljevala okolico.Ker je bil človek, ki se ni bal niti hudiča, tako mi je zatrjeval, je pogumno korakal proti trugi.In bolj ko se ji je približeval, bolj je postajala podobna veliki beli skali, ki so jo obdajale neke rože, ki so se čudežno spremenile iz sveč.Na to se velikokrat spomnim, kadar me je strah.Oz.kadar me je bilo strah.Zdaj me že dolgo ni nikogar ali ničesar več strah, razen naših gospodarstvenikov in politikov.

Večkrat sem bila v mladosti v prelepi Beli Krajini.Tam so pa pripovedovali take zgodbe, da mi gredo še danes lasje pokonci.V stilu kot je Vikici pripovedovala mama.

Vraže na Slovenskem pa vedno izreče moj mož, če kdaj izustim kakšno tako v stilu prekrižanih rok.

naor

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti