Figova marmelada

ursus_le  

član od: 25.5.2008

sporočila: 227

29. avg 2012 8:40

Moja mami je figovo marmelado vedno delala po receptu kot mojcas.

Ampak ker imam na zalogi neeeeeeeeeeekaj vanilijevih strokov, sem jih zadnjic dala v slivovo marmelado in to je tako spremenilo okus na boljse (pa ne da je sama slivova marmelada slaba), da sem si rekla, kako bi izgledala figova marmelada z vanilijo (skrbi me le to, ker je ze okus figove marmelade tako bogat, da ne bi z dodatkom vanilije bilo prevec).

V glavnem, v nekaj dneh se spravim kuhat marmelado ... letos sem prava mala industrija marmelad (slivova, ringlojeva, jabolcna, hruskova, marelicna, bananina, kiwijeva, borovniceva, robidniceva, jagodna, breskvova ... nisem mislila, da sem jih ze toliko nakuhala letos, samo kaj ko sem jih ze 3/4 raztalala naokoli).

 

P.S. Vilma, to z vanilijo pa razumem. Tudi meni vanilija blazno dobro disi in je skoraj kot en afrodizjak



urska

Sporočilo je spremenil(a) ursus_le dne 29. 2012 08:40

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

16. avg 2015 21:06

Hja, vanilija je za sladke jedi to, kar je česen za slane. :) Izboljšava v vseh pogledih. :) 

Vanilijo sem dala letos spet v breskovo marmelado in ker je spet toliko fig, da ne vem kaj z njimi, sem naredila iz treh kil marmelado. Figova brez aromatičnih dodatkov, nima nobenega okusa, ko dodaš pektin, ki vsaj pri nas vsebuje tudi citronsko kislino, je pa kisla. 

Letošnja porcija "fogove" marmelade ima okus po pomarančah, trem kilam (prej sem jih pošteno obdelala v multipraktiku) sem dodala namreč pol litra pomarančnage soka, četrt litra limoninega ter lupino dveh pomaranč, dokaj malo sladkorja in nekaj pektina na koncu. Tik pred koncem sem dodala 30ml vanilije. Marmelada ima sicer odličen okus, da je figova se vidi pa po mini-mini pokicah/cvetovih/naj mi bo oproščeno, ker ne vem, kako naj napišem, ampka sem ziher, da veste kaj mislim.  

 

Vanja

jkd  

član od: 9.4.2007

sporočila: 144

17. avg 2015 10:52

Moja figova marmelada ima vedno poln okus po figah, skoraj tako kot če bi jedla zmečkane sveže. Po nasvetu primorske prijateljice jo kuham samo z dodatkom par žlic sladkorja in malenkost limoninega soka (količina odvisna od količine fig). Fige prej olupim in grobo zrežem. Zadnjič sem našla kozarček star 3 leta, pa je marmelada brezhibna.

jkd

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

17. avg 2015 19:58

Po moje bi figam pasalo malo vanilije, mogoče cimeta ali pa malo ruma. Meni sama figova marmelada nima nekega posebnega okusa, če se ji ne doda kakšna začimba ali dišava. Limonin sok mogoče res pomagain nekoliko ojača okus, ubije sladkobo in doda malo kisline.

Slivam, tistim pravim jesenskim 100 % za moj okus paše rum, ki ga dodam na koncu kuhanja.

tedyka

ibiza  

član od: 4.10.2005

sporočila: 688

19. avg 2015 8:58

Fantastična je z ingverjem in muškatnim oreščkom...

peter

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti