Ob ognju pečen krap

lucijana  

član od: 4.2.2006

sporočila: 284

23. jun 2006 8:43

mmmm ampak izgleda pa zelooo okusno kaj vse pa je bilo v marinadi če ni skrivnost lucijana

omnivor  

član od: 6.8.2010

sporočila: 24

22. dec 2011 15:01

Stara tema, pa vendar:

jaz pripravljam 'šarana u rašljama' takole: krape (najprimernejši so so 2 - 4 kg) očistim od lusk, nato ga prepolovim po hrbtu, razgrnem kot knjigo in otrebim drob. Glavo ravno tako presekam na pol in je nikakor ne odrežem, saj zagotavlja 'stabilnost' v rogovilici. Vsako polovico učvrstom s primerno dolgo leseno špalo, pretikati jo začnem skozi oko in potem nekako cik-cak vzdolž ribe.

Ko je riba našpaljena, napravim paco,in sicer iz drobno nasekljane šalotke, rdeče mlete paprike (po okusu zmešam sladko in ostro), nekaj lističev rožmarina ter svežega drobno nasekljanega koprca (Dill). Premažem ga s paco in tudi z nekoliko olja in solim, saj je meso precej debelo in rabi čas, da se razsoli. Tako naj bo v paci kakšni dve uri.

Medtem pripravim ogenj, ki ga zakurim na tleh, žerjavice morabiti precej, saj se peče kar debeli dve uri (če so krapi manjši seveda primerno manj). Vzamem primerno debelo leskovo (v Slavoniji trdijo, da mora biti glogova...) palico premera kakšnih 4 ali 5 cm in dolgo ~1m in jo s sekirico razcepim z ene strani. V ta razcep se potem vstavi našpaljenega krapa, tako da so špale pravokotno postavljene glede na palico. Na vrhu razcepljeno palico zavežem z žico, da ne bi riba med pečenjem izpadla.

Nato postavim palico s krapom nekoliko poševno nad žerjavico (za stojalo so se mi še najbolj obnesli kar navadni betonski kvadri - zidaki). V začetku postavimo tako, da je k ognju obrnjena stran s kožo. Toploto reguliramo tako, da z lopatico dodajamo ali odvzememo žerjavico. Pravilno naj bi bilo tako, da vidimo narahlo 'pečenje' in da počasi odkapljuje krapova naravna maščoba. Med peko večkrat obrnemo, da se lepo zapeče po vseh straneh. Izkušeni 'roštiljači' boste tudi kmalu ugotovili, koloko poševno mora stati rogovilica.

Tako pečen krap je odličen, ker se mu odcedi ravno prav maščobe, katero ima med mišičjem. Dobi tudi ravno pravšnji 'štih' po dimu (zato uporabljajte samo suha drva, bukova, če imate možnost pa so prva liga drva od jablane ali slive. Niti pod razno pa ne kurite iglavcev) 

 

omnivor

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti