Zelišča za čaj

biba22  

član od: 1.1.2009

sporočila: 48

15. maj 2009 12:37

kobra 1 je napisal/a:

Islanski lišaj. Pijmo ga vsaj 1l na dan po požirkih, v obdobju treh tednov. Nato kuro za enak čas prekinemo in ponovno za enak čas ponovimo. Izredno dobro vpliva na zasluzenje pljuč, vnetje želodca , povišan sladkor in ščitnico.

kobra 1
Islandski lišaj upliva na ščitnico?To pa ni res.... Sama sem se dobro pozanimala,da na kaj vse upliva ta Islandski lišaj in nikjer ne piše za ščitnico.Bolj,ko sem brala večji dvom sem imela da Islandski lišaj ni za ščitnico.Na koncu sem vprašala še eno strokounjakinjo zelišč glede Islandskega lišaja in je potrdila,da Islandski lišaj ni za ščitnico. Za ščitnico je priporočljiva Šentjanževka!! Lp biba22 Sporočilo je spremenil(a) biba22 dne 15. 2009 12:38

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

15. maj 2009 14:49

Glede na to, da islandski lišaj vsebuje veliko joda, po nekaterih raziskavah celo največ med vsemi kopenskimi rastlinami, bi jaz pritrdila kobri 1, da vpliva na ščitnico. Pa sem prepričana, da ji ne pritrjujem samo jaz.

lp

cervus

Kyara  

član od: 24.5.2006

sporočila: 2384

15. maj 2009 14:57

Ob premalem delovanju ščitnice se ga lahko uporablja, ob prevelikem delovanju pa ne.

Kyara

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

15. maj 2009 16:29

Nisem zdravnik, daleč od tega, imamo pa v družini (že nekaj generacij) nepravilno delovanje ščitnice, pa si domišljam, da kar nekaj vem o hipertiroidizmu, kot se  imenuje povečana dejavnost ščitnice, posledica katere je tudi basedowa bolezen. Prav pri preveliki dejavnosti ščitnice je priporočljivo uživati več joda, ker prav velike količine joda preprečujejo preveliko nastajanje hormonov ščitnice.

lp 

cervus

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

15. maj 2009 19:02

biba22 je napisal/a:
Na koncu sem vprašala še eno strokounjakinjo zelišč glede Islandskega lišaja in je potrdila,da Islandski lišaj ni za ščitnico. Za ščitnico je priporočljiva Šentjanževka!! biba22

Bi se dali izvedeti, katera je ta ena (lahko na ZS) strokovnjakinja za zelišča? Šele potem bom tvoji navedbi verjela/ali pa ne.

Glede šentjanževke: si prepričana, da jo zeliščarji za notranjo uporabo lahko prodajajo? Jaz vem, da je NE SMEJO.

Prodajajo se farmacvetski izdelki z njo (dozirana količina učinkovin, predvsem za lajšanje začetnih depresivnih motenj ipd). Zunanja raba (namočena v oljčnem olju) je priporočljiva predvsem za mazanje kože po zaceljenih ranah, opeklinah,....). O rabi v zvezi s ščitnico niti besede. Enako je z navedbami o rabi islandskega lišaja (v obliki prelivka). Edine navedbe so vezane na dihalne poti.

(vir. nemški priročnik, pravkar v pripravi za tisk v slovenskem jeziku, kakor sem slišala. Torej povsem nov in zanelsjiv vir).

rimljanka - zasebno mnenje

Sporočilo je spremenil(a) rimljanka dne 15. 2009 19:24

neznan uporabnik

15. maj 2009 19:26

rimljanka, mene je že nekaj časa zanimalo kako to, da na trgu (na tržnici, na placu) lahko prodajajo šentjanževo olje, ker ža šentjanževko vem, da se ne sme prodajati. a je torej razlika ta, da se za zunanjo rabo lahko prodaja, za čajčke pa ne? pa isto je menda z glogom, arniko (ki jo tudi veselo prodajajo) in morda še čem? je treba bit tudi pričajčkih iz zdravilnih zeliščih previden. kako se že reče šentjanževki po domače? dojenčkova al otroška roža al neki tacga, mi je spet ušlo iz glave (pa nisem kandidatka za miss), no, to pa zato, ker menda šentjanževka onesposobi druge tabletke, med njimi tudi kontracepcijske? japaja

neznan uporabnik

15. maj 2009 19:30

na, sva istočasno gor prileteli... ja res, previdno pri vseh teh zadevah. se splača temeljito pozanimat, niso vse samo nedolžne travce.. japaja

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

15. maj 2009 19:33

japaja je napisal/a:
a je torej razlika ta, da se za zunanjo rabo lahko prodaja, za čajčke pa ne? pa isto je menda z glogom, arniko (ki jo tudi veselo prodajajo) in morda še čem? japaja

Natanko tako. Glog in arnika sta tudi taka. Pri arniki je tako, da prodajajo le svežo, mislim. ne vem, če se sme prodajati suha ali ne. Za arniko pa vem, da se sme uporabljati le zunanje. Zadnje čase se o vsebnosti učinkovin ve res zelo veliko in  ni vsakemu, ki pozna nekja zelišč in je kdaj vzel v roke kako zastarelo knjigo o zeliščih, zaupati.

Nikakor ni vse, kar je iz narave in naravnega, nenevarno oz. varno. Daleč od tega.

rimljanka - zasebno mnenje

Kyara  

član od: 24.5.2006

sporočila: 2384

15. maj 2009 21:18

Seveda, če je pa eno samo za zunanjo uporabo, drugo pa za notranjo. Jaz arniko namočim v žganje in jo uporablja babica za težave s sklepi. njej pomaga. Šentjanževko pa dam v čisto olivno olje, prav tako jo imam za zunanjo uporabo. Pa ognjič in še kaj.

Zelo dosti je dobrega, samo moraš vedeti pravilno uporabiti. Enako je pri gobah.

Kyara

kobra 1  

član od: 15.6.2006

sporočila: 1881

15. maj 2009 22:20

Vsekakor se stvari z novo tehnologijo raziskav spreminjajo, dopolnjujejo, izključujejo ....

Glede ilandskega lišaja je bil moj navečji vir podatkov  pokojni oče, ko me je še kot dekletce vodil po planinah. Imel je izredno spoštovanje do vseh rastlin, a tako kot je cenil le tega ... Za ščinico ga je omenjal zaradi joda, saj ga od vseh suhozemnih rastlin vsebuje največ.

Vendar se ga prvenstveno uporablja pri pljučnih in dihalnih boleznih, izčrpanosti, želodčnih in črevesnih tegobah, tudi slabokrvnosti....

Nisem  na tem področju strokovno usposobljena, ampak vseeno bi rada spoznala osebo, ki omenja šentjanževko kot drogo za ščitnico,  ....  rimljanka, moje spoštovanje ...

.... a, ja ne boste verjeli, da lahko šentanževko vseeno prodajajo kot povezan okrasni šopek. To sem ravno včeraj izvedela na predavanju o zeliščih in zdravilnih rastlinah, ki ga je vodila gospa Metka Maček v Šišenski knjižnici.

 

kobra 1

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti