Posoda le creuset

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

23. mar 2011 3:26

Bannanna, jaz jo imam samo z ročajem iz istega materiala, kot je posoda. Posode z lesenim ročajem ne bi imela, ker ga ne moreš dati v pečico. V bistvu sem jo kupila iz tega razloga, poleg tega pa prenese visoke temperature. V tem se krasno peče kromprir, španske fritate in podobne stvari. Tudi za zrezke (steaks) je odlična.

Moja posoda je verjetno največja iz zbirke in mi verjetno ne bi šla v pomivalca. Čistim jo na roke, da vse, kar se je prijelo postrgam. Ni težko, v hudem primeru  uporabljam sistem moje ome: par žličk praška za cunje dam v posodo, dolijem vodo in pustim, da vre nekaj minut. Navadno pustim stati čez noč in šele potem dobro sperem.

Kuhati  z malo maščobe se da lepo, navadno olje samo rahlo posprejam. Da ne boš razočarana, ker to ni teflon in stvari se nekoliko primejo. Za jajca, palačinke ipd. imam posebno ponev.

Edina negativna točka zame je ta, da je posoda težka. Na srečo ima poleg ročaja še tisti uhelj, da jo lahko primem z obema rokama, ko jo prestavljam. Samo z 1 roko ne zmorem, pa nisem ravno pri "ta švoh" .

 

Na ostalih posodah se mi je svetli emajl razbarval in stvari se nekoliko primejo. Ko pa recimo, prepraženo meso prelijem z vinom, juho ali podobnim, vse lepo odstopi.

Moram reči, da mi je posoda zelo všeč, uporabna je za električno, steklokeramično in indukcijsko ploščo. Seveda tudi barve niso od muh in vsakdo lahko najde nekaj za svoj okus.

 

Vanja

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

23. mar 2011 8:12

Večje od 26 ni, navadne ponve? Sam moram tudi razmišljat o novi, moja tako hvaljena gre počasi k vragu. Kje jih prodajajo pri nas, kar se tiče posode jo moram prijet.

 

Sem našel tole:

http://www.lecreuset.fr/Les-Gammes/Les-Forgees/Les-Po

 

Kakšna je razlika med to in tistimi zgoraj, rabim univerzalno ponev.


Commis débarrasseur

Sporočilo je spremenil(a) zzak1977 dne 23. 2011 08:14

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

23. mar 2011 9:52

Le creuset posodo sem videla v trgovinah Tisoč in en dar,  vsaj v Mb v Evroparku. Mamamia

mamamia

borka7  

član od: 23.2.2009

sporočila: 268

23. mar 2011 11:16

Ja, tudi v Lj. to posodo prodajajo v trgovinah 1001 dar, trenutno celo s popustom. Naročeni imam dve, po prebranem v tej temi sem pa kar malo v skrbeh, saj imate nekatere očitno slabe izkušnje. Ker za dekoracijo so pa kljub popustu precej predrage...

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

23. mar 2011 11:20

Mislim da ne bi smelo biti problemov, kot je napisala že nola, ob certifikatu in garanciji. sam sem imel problem s Fissler posodo katero so mi zamenjali po garancijskem roku, brez problema. Mislim da tudi tu ne bi smelo biti težav, sploh kakršen renome imajo.

Commis débarrasseur

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

23. mar 2011 11:33

zzak1977 je napisal/a:

Večje od 26 ni, navadne ponve? Sam moram tudi razmišljat o novi, moja tako hvaljena gre počasi k vragu. Kje jih prodajajo pri nas, kar se tiče posode jo moram prijet.

 

Sem našel tole:

http://www.lecreuset.fr/Les-Gammes/Les-Forgees/Les-Po

 

Kakšna je razlika med to in tistimi zgoraj, rabim univerzalno ponev.


Commis débarrasseur



Sporočilo je spremenil(a) zzak1977 dne 23. 2011 08:14

 

Razlika je tale:

Ponev, ki je na tvojem linku ima premer 30 cm, izdelena je iz  kovanega aluminija in ima prevleko proti prijemanju.

Ročaj je iz jekla.

Garancija je 10 let

 

Na gornjem linku so litoželezne ponve, prevlečene s trpežnim črnim emajlom. Nekatere imajo gladko dno, največja od teh ima premer 26 cm, druge rebrastega, največja ima premer 32 cm.

Rebraste plošče so prav tako prevlečene s črnim emajlom, pri nekaterih lahko odstraniš ročaje.

Zadnji dve sta obojestranski, na eni strani rebrasti in na drugi gladki, prevleka je steklasta.

Ti dve nista primerni za indukcijo.

Garancija za vse  je doživljenska.

 

Tiste s tvojega linka še nisem imela v rokah, predpostavljam, da je lažja od litoželeznih.

 

Na spodnjem linku so lonci doufeu, imajo konkaven pokrov, v katerega naliješ mrzlo vodo ali postaviš ledene kocke in tako pospešiš kondenzacijo v pokritem loncu in poskrbiš za enakomerno vlaženje mesa.

Zelo primerni za mesne jedi, ki se kuhajo ure dolgo. (razne daubes).

 

 

nola

Mirjan  

član od: 8.3.2010

sporočila: 59

23. mar 2011 18:11

"and does not have some of the benefits of bare cast iron, such as the ability to withstand searing heat and resist sticking. It limits the leaching of dietary iron, and chipping of the enamel coating can be an issue"

 

Koliko tele opazke držijo za Le Creuset litoželezne ponve ? Garancija predvidevam pokriva luščenje emajla ?

Mirjan

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

23. mar 2011 20:11

ZZa, Le Crueset nima iz prvega linka nima netov na notranji strani, ta v tvojem linki jih pa ima. Meni osebno neti ne sedijo in take posode ne bi kupila.

 

Mirjan, te posode lahko res maksimalno segrejes, podobno ot litozelezne. Edino kar je, pri peki v litozelezni posodi imajo zrezki in zelenjava nakoliko drugacen (vsaj zame boljsi) okus. Moja ne kaze nobenih znakov, da bi crna prevleka odstopala, pa imam industrijsko plinsko kuhalno plosco, in sem jo ze nickolikokrat pregrela.

Vsekakor priporocam, ze zato, ker je namenjena kuhanju na plosci in v pecici.

 

 

 

Vanja

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

23. mar 2011 21:51

zzak, te so veliko lažje. velika s steklenim pokrovom pride nekje 160 €, kar se meni zdi ogromno, sploh zato, ker se mi zdi podobna cenejšim posodam, ki stanejo tudi 30 €. Glede na garancijo in tako, po občutku sklepam, da so manj vzdržljive, da se pa hrana definitivno manj prijema. ta je notri čisto gladka, tista na vanjinem linku skillet je pa hrapava, ampak prevlečena. ne rečem da ni brezhibno izdelana, vendar zaradi tega ker obstaja cenejša podobna posoda, oblikovalski presežek pa le creusetova ni, je ne opazujem ;) 

tisto rdečo skillet bi takoj imela, vendar bi po mojem začela pogrešati pokrov

www.mojalbum.com/naredilaana

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti