Praženje čebule

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

14. feb 2009 23:38

Bila sem na predavanju o zdravi pripravi hrane in tam so priporočili, naj najprej segrejemo posodo, olje pa vlijemo vanjo tik pred zdajci in šele nato na njem pražimo (v izogib pregretju npr. olivnega olja). Nekako pa mi ta sistem ni jasen: mar se olje konec koncev ne segreje na enako temperaturo kot sicer?

Drugi nasvet, ki se tiče zgornje teme, je bil, naj jedi vedno solimo na koncu kuhanja. Sol naj bi bila vedno morska in po prepričanju predavatelja se ne sme pražiti ali segrevati na zelo visoke temperature. V primeru, da je jed bolje soliti vnaprej (npr. pri kuhanju krompirja, pečenkah...), naj bi sol raztopili v hladni vodi in nato lahko počeli z njo karkoli. Tako raztopljena sol naj bi bila bolj zdrava in posledično prenesla tudi visoke temperaturne razlike.

Kaj pa ve mislite - prosim predvsem za mnenja strokovnjakinj na tem področju, če je katera vmes...

tulka

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

15. feb 2009 5:52

[citat=--renata69--]Delala bi svinjske ali goveje zrezke v pečici.Pekla jih bom v vrečki za peko,se pravi v lastnem soku.Zanima me, kako jih marinirate. renata69 http://renata69.moj-album.com/[/citat]

Manjše kose mesa lahko mariniraš tako v nekuhani kot v kuhani marinadi.

V vsakem primeru (razen za staro divjačino) pa mora biti marinada, ko jo poliješ po mesu ohlajena.

Za nekuhano mariniranje posoljene, popoprane in naoljene zrezke zloži v porcelanasto, lončeno ali stekleno posodo, dodaj zrezano čebulo, korenček, nekaj strtega česna, peteršilj, timijan, lovorjev list, klinček ali dva,malo pimenta in strtega koriandra ter malo pomarančne ali limonine lupine. Prelij s kozarčkom konjaka in  s toliko vina, da je meso pokrito.

Če se odločiš za kuhano marinado pa na maslu ali olju prepraži čebulo, česen, zeleno in korenje. Posuj s peteršiljem in timijanom, dodaj še lovorjev list in na kolobarje narezano pomarančo ali limono. Zalij s kozarčkom kisa in  pol steklenice vina, dodaj kakšen klinček in vejico rožmarina in kuhaj pol ure.

Z ohlajeno marinado prelij posoljeno in popoprano meso.

 

Marinade ne vrži proč ker je izvrstna za omako. 

 

 

nola

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

15. feb 2009 8:25

tulka, meni se oboje zdi brez prave logične podlage. Olje se segreje tako ali tako, od pozornosti kuharice je odvisno, koliko bo olje se/pregrela. Čebule za golaž,...sploh ne pražim na olju ampak nalijem na sesekljano čebulo malo vode, rahlo posolim (sol je pa itak vedno piranska (Piranske soline). Mešam in po potrebi dolivam vodo, čebula se lepo razpusti in ima dober okus. Po želji jo na koncu malo zapečeš.

Kar se tiče pa pregrevanja soli: NaCl je anorganska snov, vse ostale komponente soli tudi, kar po mojem naravoslovnem znanju seveda pomeni, da temperature, ki jih doseže kuha (do nekako 200 C, recimo, če sploh), na kvaliteto ne more posebej vplivati. Raztopljena sol se morda res bolje porazdeli, ampak, če solim solato tako, da potrosim sol po njen, se nikoli ne zgodi, da bi ostali kristali (no, za debelo morsko sol je pa res bolje, da jo prej raztopiš). pri kuhi se pa kristali v vsakem primeru stopijo.

O kakšnih "energijah", ki bi jih sicer uničili, saj veš, pa jaz ne vem nič. Kot ne razumem, zakaj bi sol, ki je raztopljena v vodi, lahko prenesla vsakršen postopek, če potreseš suho (ki ima tudi delež vode, saj je higroskopna) pa ne. Larifari, bi rekla.

 

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

15. feb 2009 8:33

Rimljanka, se strinjam, kar se pa tiče grobe soli, se mi zdi, da so zelo pripravni leseni mlinčki za sol, uporabni povsod, kjer želimo bolj fino mleto sol in za tiste, ki jedi dosolijo.

nola

ATNES  

član od: 25.3.2008

sporočila: 198

15. feb 2009 10:23

Do sedaj sem čebulo vedno pražila na kokosovem maslu,ko pa sem to prebrala sem poizkusila pražiti na vodi,pa je tudi dobro in verjetno bolj zdravo.Tako bo tudi dalje ATNES

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

15. feb 2009 10:30

nola je napisal/a:

Rimljanka, se strinjam, kar se pa tiče grobe soli, se mi zdi, da so zelo pripravni leseni mlinčki za sol, uporabni povsod, kjer želimo bolj fino mleto sol in za tiste, ki jedi dosolijo.nola

 

Se strinjam in prakticiram. Čeprav imam keramični mlinček.

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

15. feb 2009 10:31

mamamia je napisal/a:

Meni pražena čebula diši, to mi je eno ljubših opravil, sploh ko jo že malo solim in popram, pa zalijem z vinom in potem kar med praženjem namakam v to kruh in jem. Kako je to dobro...

Meni stanovanje po hrani vedno diši, mojemu možu pa smrdi. Stavr okusa.

 

Mamamia

mamamia

Meni tudi diši pražena čebula, doma ali pa če se peljem mimo kakšne gostilne, mi da prav voljo za nekaj pojest.

Smrdi mi pa frigana riba, zato jo vedno pripravim na dvorišču.

 

nola

golubić  

član od: 13.5.2007

sporočila: 1276

15. feb 2009 14:49

Včeraj sem marinirala svinjske trakce tako da sem dala strt česen,zrezano čebulo ,zenf ,poper,sol,nekaj olja,vse premešala in pustila v hladilniku 1 uro.Ko sem kasneje pražila meso se mi zdi da je bilo bolj trdo kot če ga ne bi dala v marinado.Vino nimam rada,sploh ga ne uporabljam v kuhinji,zdej pa -če je meso bilo trdo ker nisem dala vino mi povejte kaj lahko dam za zameno?In ali kaj druzga delam narobe? golubić

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti