Kamen za peko pizze

dolenjcek  

član od: 19.4.2005

sporočila: 54

tema odprta - 19. apr 2006 12:19 | ogledi: 34.724 | odgovori: 29

Zdravo!

Ne želim ponovno odpirat teme, pred kakim mesecem je že bila debata o tem, pa je ne najdem več. Prosim, če me lahko nekdo usmeri, kje oz. kdaj je to bilo.

Pri najboljšem sosedu sem kupil ploščo, pa v škatli manjkajo navodila za uporabo in recepti (pa še na ovitku piše, naj bi bila priložena).

Lep pozdrav

dolenjcek

VilmaS  

član od: 10.10.2003

sporočila: 1067

19. apr 2006 13:14

Na 7 straneh se je razpravljalo mešano- o glinenem pekaču (kamnu) za pizzo in električnem teflonskem. Na strani 3 se je začela tema, ki te zanima: http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=3407 Ploščo imam tudi jaz in sem zadovoljna z njo. Zaradi poroznosti je ne smeš mazati z nobeno maščobo. Za pizzo jo jaz potresem z moko, za kruh pa jo predhodno segrejem skupaj s pečico in na vročo zvrnem shajano testo, posipano z moko. Pomembno je tudi, da jo čistiš le z vodo brez čistila, ker bi pronicalo v pore in med peko izhlapevalo- pizza bi dišala po Prilu, Jaru ali pa Čarliju:). Je kar dober približek krušne peči, le pepel manjka LP V.

Blanchy  

član od: 22.12.2005

sporočila: 2016

19. apr 2006 13:20

Dolenjček, jaz ti svetujem, da se še enkrat napotiš k najboljšemu sosedu ter zahtevaš navodila za uporabo in vse kar še sodi zraven. Blanchy P.S.: Kar pa seveda ne pomeni, da na zgoraj omenjenem naslovu ni še veliko zanimivih nasvetov oziroma mnenj, ki te zanimajo. Jaz pač mislim, da če nekaj kupiš, potem naj dobiš tisto, kar ti obljubljajo in niti pikice manj! Sporočilo je spremenil(a) Blanchy dne 19. apr 2006 13:23:31

riba-ribica  

član od: 25.2.2005

sporočila: 1436

19. apr 2006 15:04

Dolenjček, tudi pri meni ni bilo navodil, zato sem šla nazaj v trgovino, prodajalka je poklicala uvoznika in navodila z nekaj recepti sem prejela na domači naslov v nekaj dneh. Saj ne, da bi tista navodila ravno tako strašno potrebovala, ampak jezila me je "šlamparija". S ploščo ali kamnom za peko sem zadovoljna. riba-ribica

dolenjcek  

član od: 19.4.2005

sporočila: 54

20. apr 2006 9:00

Hvala, Vilma. V bistvu me je zanimalo to, ali ploščo prej segrejete, kajti jaz sem jo, pa sem še imel občutek, da bi lahko testo še malo peklo, ko je bilo naloženo že lepo zapečeno. Če bi dal na hladno ploščo pa mislim, da bi bilo testo še na pol surovo ali pa ostalo že zažgano. Lep pozdrav dolenjcek

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

20. apr 2006 10:05

dolenjček, jaz sem probala že oboje, dala na hladno in na vročo plpščo, oboje se speče, je pa treba mogoče malo prilagajat temperaturo. Pico dam vedno na hladno ploščo, ker mi jo je nemogoče prestavljat, pa kake umetelno spletene kitke tudi;), eno štruco pa komot prestavim in tako se ravnam po tem načelu... Speklo se ti bo lepo tudi na hladni, skratka:) Maš pa še srednjo varianto, daj na mlačno ploščo, mogoče ti bo to najbolj všeč:) Jaz sem not dobila en tak mini pildek, ki ni kaj dosti povedal, v bitsvu nič, pa sem mislila, da so to kao navodila in sem delala dalje po svoji pameti, se mi ne da letat v trgovino zato;) Čeprav te čisto razumem riba ribica, da ne bo pomote, ampak jaz sem bila tako vesela, da sem našla to ploščo in jo končno tudi kupila, da me je brigalo za navodila:) Je pa res super ta plošča! Veri

sabrina  

član od: 31.8.2001

sporočila: 213

20. apr 2006 12:34

Ali morda veste, kje naj v Ljubljani kupim to ploščo? V Leclercu in Merkurju je nimajo, sem že vprašala. Hvala, lp, sabrina

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

20. apr 2006 14:21

hipermarket šiška, ampak moraš sama najt, prodajalci verjetno ne bojo vedli. Je bolj na tleh, pri krožnikih za pico. Okrogla in pravokotna varianta Veri

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

21. apr 2006 9:49

plosco prej segrejem - vsaj za kake pol ure. ce delam zemljice, potem jih kar rocno nolozim na plosco, za pico in hlebce pa malo improviziram - imam rostfraj "kroznik" za torte, na katerem naredim pico oz. zvrnem vzhajan hlebec in z njega potem prelozim na plosco (kot v krusni peci). Slo bi tudi s pekacem obrnjenim na hrbet. Imam pa tudi recept, v katerem se da kruh na peki papir, ga vzhajas, nato pa preneses na s koruznim zdrobom potreseno plosco tako, da je papir zgoraj; po 15 minutah odstranih papir in speces do konca. za navodila in recepte sem pa tudi jaz zatezila prodajalki in sva se skoraj skregali - ker me je prepricevala da je vse na tistem malem pildku, ceprav na skatli lepo pise, da je zraven prilozena knjizica z recepti. Ker pametnejsi odneha je se sedaj nimam. Navodila in recepte sem zato poiskala na netu (isces pod baking stone). Kupila sem ga pa v Domu pri trznici - morda bo komu ta bljizji kot hipermarket. LP, R.

studentka1  

član od: 31.7.2009

sporočila: 19

10. avg 2011 18:07

Zdravo kuharice in kuharji! :) 

Jaz bi rada ta kamen za peko v pečici kupila fantu za rojstni dan, saj zelo rad peče kakšne pice, lazanje in podobne stvari v pečici in mislim, da bi bil on nad tem kamnom in "učinkom krušne peči" navdušen.

Vendar pa me pred nakupom zanima nekaj stvari: prva stvar je debelina tega kamna - zadnjič sem nekje zasledila kamen, ki je imel poleg tudi podstavek za na mizo, ki je lahko obenem služil kot ročaji. Super, ampak je problem v tem, da je bil kamen debeline 1 cm, kar se mi zdi nekoliko malo. Se mi zdi, da je večji učinek, če je kamen debelejši, saj zadržuje več energije in toplote in mislim, da je zato to bolj podobno krušni peči, poleg tega pa ni tolikšne verjetnosti, da bi počil. 

Po drugi strani, pa se mi zdi slabost debelejšega kamna ta, da se dolgo segreva. Kolikšno debelino kamna imate vi (tisti, ki ga imate ali pa če poznate koga, ki ga ima) in kakšne so vaše izkušnje z njim?


Naslednja stvar, ki me zanima pa je, kje in za koliko denarja se lahko ta kamen kupi? Bilo je sicer že nekaj govora o tem, vendar je tema stara 5 let, tako da bi bilo fajn dobiti še kakšne novejše informacije :)  Če koga zanima, sem jaz našla nemško grosistično trgovino, ki ponuja stvar od 17 € naprej, lahko pa se pri njih kupi tudi loparje. Tukaj je link od trgovine:
http://shop.strato.de/epages/61223432.sf/de_DE/?Obj

Vendar pa bi jaz to raje kupila v Sloveniji. Vem, da bi lahko naročila pri kamnoseku, vendar bi še raje videla, da bi bila stvar narejena namensko za to. Zanima me tudi, če kaj veste, če ribenčan prodaja tudi te loparje?

Dovolj vprašanj zaenkrat, upam na kakšen odgovor, saj mi na enem drugem forumu niso znali povedati nič o tem (oz. ni bilo sploh odgovorov)..

Prijetno kuharsko ustvarjanje želim vsem,
Andreja 



studentka1

Sporočilo je spremenil(a) studentka1 dne 10. 2011 18:16

vanjatajnsek  

član od: 6.6.2005

sporočila: 1704

12. avg 2011 18:11

Ja, je bila tema že odprta, sam ne vem ali je bila nekje med "peko pizz" ali kaj podobnega.

 

Jaz sem kamen kupila v trgovini Terra, al nekaj takega - tako se ji je reklo v Celju, preden so jo zaprli in tako sem kamen dobila za res neomembe vredno ceno. Je precej velik - mogoče malo manj, kot siceršnji pekač in je debel manj kot en cm. Tudi tu zraven je nek kromiran podstavek, a ga jaz ne uporabljam.  

Kamen moraš dati v hladno pečico, da se greje skupaj s pečico na kar najvišjo temperaturo. Potem pa jo posuješ z ostro moko in nanj položiš pico - jaz jo bolj zvlečem s peki papirjem, ker je precej velika in je ne morem dvigniti in položiti na kamen. Se nič ne prime, ker je kamen zelo vroč - no, potem pa dam to nazaj v pečico in stvar je gotova v cca 15 minutah - potem jo jaz ne režem na plošči - se namreč izredno bojim zanjo, ker sem jo zelo dolgo iskala, pač pa pico dam na leseno ploščo in razrežem.  Plošča ni praktično nič umazana, ker se je zaradi razgretosti ni nič prijelo.

Pa nikar je vroče ne začni umivati z mrzlo vodo ;-)

 

lp

 



http://zaspancki.si/

Sporočilo je spremenil(a) vanjatajnsek dne 12. 2011 18:12

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti