Podaljšanje vozniškega zaradi kratkovidnosti

SMARTY1  

član od: 26.2.2014

sporočila: 2750

5. avg 2014 8:17

Ma niso nevarne na cesti osebe z dioptrio. Meni je bolj nevaren "mulc" star 20-25 let, v atijevem BMW-u, ki me prehiteva po polni črti 30-40km/h ali več čez omejitev !

SMARTY1

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

5. avg 2014 8:53

Pa če v BMV, še gre, če je pa razjagan clio, je pa še slabše.

Ali pa motorist, za katerega ne veljajo omejitve. Kako leto nazaj so me razkurili jumbo plakati, ki so pozivali voznike avtomobilov, naj pazijo na motoriste. , a zanje omejitve in prometna pravila ne veljajo???!!! Če jaz na regionalni cesti vozim z max. dov. hitrostjo 90km/h, me motorist NE SME prehiteti, ker prekorači omejitev. Ali ni tako??? Tudi se poredko zgodi, da bi kak motorist plačal kazen zaradi prehitre vožnje, se mi zdi. Če stojiš kje v koloni, se obvezno zgužvajo naprej, ker za njih pač nič ne velja.ITD.....

Res, dioptrija je še najmanj, slabovidneži itak sami vemo in čutimo, da ne moremo voziti brez.

marjja

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

5. avg 2014 9:04

marjja je napisal/a:

Pa če v BMV, še gre, če je pa razjagan clio, je pa še slabše.

Ali pa ne, ker dečko (ali dečva) preceni sposobnosti, svoje in od avta. Morda v cliu ve, da ni vsemogočen, za BMW pa "ve", da je.

Ja, slabovidni se svoje slabovidnosti zavedamo, saj takoj, ko snamemo očala/leče, vidimo, kako vidimo brez. In nosimo očala/leče.

Toliko besed okoli tega, me prav zanima, če je bila narejena kakšna raziskava, ki bo povezovala nesreče in kvaliteto vida povzročiteljev.

rimljanka

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

5. avg 2014 9:13

rimljanka je napisal/a:

marjja je napisal/a:

Pa če v BMV, še gre, če je pa razjagan clio, je pa še slabše.

Ali pa ne, ker dečko (ali dečva) preceni sposobnosti, svoje in od avta. Morda v cliu ve, da ni vsemogočen, za BMW pa "ve", da je.

 


rimljanka

 

V bistvu, vse je v glavi voznika, ne pod haubo avta.

marjja

jkd  

član od: 9.4.2007

sporočila: 144

5. avg 2014 9:24

 

marjja je napisal/a:

V bistvu, vse je v glavi voznika, ne pod haubo avta.

marjja

Žal ni tako enostavno... Najbolj usodna je kombinacija "malo/nič v glavi- veliko pod haubo"

jkd

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

5. avg 2014 10:09

Je pa res, da je z bemfo, audijem oziroma katerimkoli močnejšim avtom bolj varno prehitevat, ker hitro skoči in opravi svoje, s kakšno šibkejšo mašinco pa traja in traja ...

 

Seveda pa drži kot pribito, da je vse v glavi voznika, ne glede na to, kaj je pod havbo.

 

mamamia

Sandra_a  

član od: 6.12.2010

sporočila: 447

5. avg 2014 10:43

Po mojih izkušnjah je to, da moraš po potrdilo za podaljšanje vozniške na MDŠ popolna bedarija in je to predpisano, da se dodatno zasluži. Tisti zdravnik tam ni niti približno tako kvalificiran za ugotavljanje očesnih bolezni in preverjanje vida, kot je okulist, za podaljšanje vozniškega pa mnenje okulista sploh ne pride v poštev. Nobene logike. Mislim, da moj očesni zdravnik, h kateremu hodim že od prvega razreda malo bolj ve kako vidim, kakšna je moja dioptrija in koliko sem sposobna za vožnjo, kot pa tista dohtarca tam, ki me sploh ni vprašala po izvidih okulista, niti ni preverila mojega vida, ampak me je le vprašala, če nosim ista očala kot takrat, ko sem dobila vozniško (o čemer bi se lahko tudi zlagala, če bi mi pasalo) in, če imam denar pri sebi, da bom plačala. Toliko o tem, kako neodgovorno je, da se tisti, ki nosimo očala bunimo, ker moramo (popolnoma) po nepotrebnem plačevati nonstop ene in iste stroške, obenem pa redno hodimo na prave in kvalitetne preglede vida, česar ne moremo predložiti kot zadosten dokaz za podaljšanje VD.

 

Po drugi strani pa tistega, ki je imel pač to srečo in je bil brez kakršnihkoli zdravstvenih težav, ko je naredil izpit, do 80-ga leta ne bo nihče vprašal, če se je morda njegovo zdravstveno stanje v 50-ih letih kaj spremenilo... Lepo vas prosim, no. Mislim, da je med takšnimi vozniki mnogo več neodgovornih, ki ob spremembah v svojih sposobnostih vožnje ne bodo šli k zdravniku, še manj pa nehali voziti avto.

 

Sem pa opazila, da zadnja leta ogromno nevarnost na cesti predstavljajo tudi slušalke. Kolesarji, pešci, tisti na rolarjih, celo nekateri vozniki avtomobilov imajo vse pogosteje v ušesa nabite tiste slušalke in namesto, da bi spremljali promet, poslušajo glasbo. Ne slišijo kaj se okoli njih dogaja in se mi je že zgodilo, da mi je pešec dobesedno pred avto stopil na cesto in ni slišal kako so zacvilile gume. Ko sem tik pred njim ustavila me je samo butasto gledal, mene pa je melo, da bi šla iz avta in mu tiste slušalke nekam potisnila . pa mladi in telefoni... Da sploh ne omenjam. Tudi sama še nisem ravno stara, ampak mi pri mojih 27-ih letih ne pride na misel, da bom pisala sporočilo in buljila v telefon, ko grem čez cesto! Včasih se sprašujem, kaj je z ljudmi narobe, včasih je bilo pol manj prometa, pa smo bili dvakrat bolj previdni, čeprav je bila morda tista previdnost kdaj odveč. Danes, ko bi bilo najbolje, da imaš oči in ušesa spredaj in zadaj, pa ravno obratno... Narobe svet

 

 

 

Sandra_a

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

5. avg 2014 11:29

Da ne pozabim tega, da velik del voznikov iz generacije , ki po zzaku edina zasluži vozniško dovoljenje, vozi z eno roko, z drugo pa mobi pritiska na ušesa, četudi zakon to prepoveduje. Koliko ob tem lahko sledi dogajanju na cestu, si lahko predstavljate.

Kar se pa tiče sluha, ta naj bi niti ne bil pomemben, ker naj bi vse, kar je treba, zmogli spremljati z očmi . Gluhonemi tako brez posebnih težav naredijo izpit in varno vozijo avto. Mogoče še bolj od drugih, ker jih ne motijo zvoki.

 

Cila

SMARTY1  

član od: 26.2.2014

sporočila: 2750

5. avg 2014 12:09

Cila je napisal/a:

Da ne pozabim tega, da velik del voznikov iz generacije , ki po zzaku edina zasluži vozniško dovoljenje, vozi z eno roko, z drugo pa mobi pritiska na ušesa, četudi zakon to prepoveduje. 

 



Cila

 

Joj Cila, še marsikaj drugega počnejo z drugo roko.

Brskajo po nosu, pišejo SMS sporočila, brskajo po predalu na sovoznikovi strani, kadijo, in še bi lahko naštevali. In vsi tisti vozniki nimajo dioptrijo in niso stari 65 let. 

SMARTY1

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

5. avg 2014 12:29

Moram si kupit bmw.

Commis débarrasseur

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti