Podaljšanje vozniškega zaradi kratkovidnosti

tejka77  

član od: 27.2.2007

sporočila: 544

13. sep 2009 21:00

Ognjič, mogoče so pa samo zdravniki pri nas tako radodajni- tudi meni in možu ni potrebno opravljat zdravniških pregledov do osemdesetega leta.... tejka77

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

13. sep 2009 21:05

Ognjič je napisal/a:
Morda pa bi si ogledale zakonodajo in zdravnika povprašale, kje piše, da morate vsakih 5 let tja hodit.Ognjič

Prav imaš, Ognjič. V bistvu niti pomislila nisem, da bi bilo lahko drugače, kot ti povedo na UE in na medicini dela (sem domnevala, da je zakon tak in delajo po zakonu- preverila pa nisem). Ampak tele naše različne izkušnje me pa zdaj navajajo k temu, da si lahko mislim le, da gre pri vsej stvari zgolj za različne interpretacije zakona pri različnih UE in zdravnikih.

Konec koncev tudi meni že od vsega začetka v roza knjižici piše "vozi z očali", pa  je na žalost vsakič tudi datum "velja do" zamaknjen samo za 5 let.

Zdaj grem počekirat po zakonih in bom poročala, kaj sem našla.

Mojca

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

13. sep 2009 21:10

No, tole je začetek. Nikjer ni točno določeno, kolikšen je čas veljavnosti VD zaradi določene zdravstvene "omejitve".

http://e-uprava.gov.si/e-uprava/dogodk

Mojca

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4732

13. sep 2009 21:12

To itak določijo na medicini dela, na UE le vpišejo v vozniško. Meni se to res ne zdi fer, pa še poceni ni. Drugače pa kam izven vašega stalnega bivališča zavijte na ta pregled...evo, tejka77 je že malo namignila, da imamo v KK fajn dohtarje , ki ne komplicirajo po nepotrebnem. Res je to malo mimo, ker itak najbrž večina slabovidnih hodimo na preglede na 2 leti, če se že dioptrija ne menja, pa nas mikajo kakšni novi okvirji... Aha, si vmes nekaj že napisala, ko sem jaz čarala...Kar pripravi se, potem pa v napad na dohtarja. Ognjič Sporočilo je spremenil(a) Ognjič dne 13. 2009 21:13

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

13. sep 2009 21:27

http://www.uradni-list.si/1/content?id=40248

No, tule imamo 6. člen. Ampak meni ni jasno, kako je iz obrazca (roza knjižica) razvidno, da je rok veljavnosti omejen zaradi zdravstvenih razlogov? Ali so ze zdravstvene omejitve med "opombami" razlog za omejen rok veljavnosti? Hmmm, zgleda tako.

V 11. členu so navedene "zdravstvene ali druge omejitve, ki so navedene v zdravstvenem spričevalu o telesni in duševni zmožnosti stranke", med njimi tudi moja - šifra 01.01 - vozi z očali. Ampak - čudno se mi zdi, da dejstvo "vozi z očali" , kar tudi počnem, itak, zaradi dioptrije, hkrati "pomeni", da je to razlog za omejitev veljavnosti VD. Nikjer ni omenjena kontrola na določeno obdobje ...

Nič, bom poskušala najti še kaj koristnega.

Mojca

LENČA  

član od: 30.5.2006

sporočila: 354

13. sep 2009 21:42

Punce, razlog zakaj velja vaše vozniško dovoljenje samo 5 let, je v zrdavniškem spričevalu, ki ga izdajo na medicini dela. Torej: okulist napiše na potrdilu, da morate na ponovni pregled čez 5 let---> zato zdravnik specialist na medicini dela izda zdravniško spričevalo, kjer piše, da morate čez 5 let ponovno na pregled ----> na upravni enoti zato izdajo VD za 5 let Torej se je treba stvari lotiti na začetku pri okulistu, pač če ta ugotovi, da ne potrebujete ponovni pregled zaradi same vožnje.Meni je to uspelo 2 ali 3 leta nazaj, če katero zanima ji v zasebni pošti napišem v kateri ambulanti. LENČA http://lencaa.moj-album.com/album/15731661/

ribaracarak  

član od: 3.4.2003

sporočila: 4309

13. sep 2009 21:52

Lenča, vse v redu in prav, ampak - jaz sem opravila zdravniški pregled pri okulistu in s tistim izvidom sem šla na medicino dela in tam so rekli, da ta izvid pač ni ustrezen ter da moram pregled opraviti pri njih - vse to diši zgolj in edino po zaslužku določenih služb.

rrr

LENČA  

član od: 30.5.2006

sporočila: 354

13. sep 2009 22:13

rrr, saj ti moraš pravzaprav narediti ponovno zdravniški pregled pri njih in oni lahko ocenijo iz različnih vzrokov, zakaj ti izdajo spričevalo za samo npr. 5 let. Tukaj je vzrok lahko tudi v drugih boleznih, starost npr. Zdravniško potrdilo okulista pa ne morejo zanikati in oni podati drugačno diagnozo kot specialist. Če pa je bilo tako kot si navedla ti, potem je tukaj nekaj narobe. Jaz bi poskušala priti stvari do dna takoj. Možno je da si jih ti narobe razumela, ali pa res izkoriščajo LENČA http://lencaa.moj-album.com/album/15731661/ Sporočilo je spremenil(a) LENČA dne 13. 2009 22:15

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

13. sep 2009 23:11

Hehe, dosti zanimivega sem našla - še malo za zabavo (oz. tolažbo, da je med nami še kak "nergač" :)))

http://chef.blog.siol.net/2008/03/13/okulist-epilog/

Tule je potekala debata, podobna naši - če ima katera čas in jo zanima - izvolite:

http://www.planet-lepote.com/forum/viewtopic.ph

No, od tule

http://www.radioaktual.si/?mod=aktualno&action=view  pa citiram:

"Karni je šel na zdravniški pregled vida za podaljšanje vozniškega dovoljenja. Pregled je opravil pri zasebni zdravnici, kasneje pa ugotovil, da na upravnih enotah, kjer podaljšujejo izpitno veljavnost, teh pregledov ne priznajo. Za njih šteje samo pregled na medicini dela. Odgovor ministrstva za zdravje je: Preglede o zmožnosti za vožnjo izvajajo pooblaščeni izvajalci, specialisti medicine dela, prometa in športa. Kadar gre za omejitve pri vožnji zaradi težav z vidom, pooblaščeni zdravnik izda zdravniško spričevalo na podlagi pregleda, v okviru katerega opravi tudi pregled vida. Lahko pa upošteva tudi izvid specialista okulista. Ampak morate pa imeti zdravniško spričevalo pooblaščenega zdravnika. Poslušalcu in ostalim na ministrstvu svetujejo, naj se pred pregledom vida pri zasebniku vseeno posvetujejo z zdravnikom medicine dela. Sicer pa naj bi do konca marca pripravili nov pravilnik, ki bo zadeve natančneje uredil."

 

 

 

Mojca

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

13. sep 2009 23:18

ribaracarak je napisal/a:

Lenča, vse v redu in prav, ampak - jaz sem opravila zdravniški pregled pri okulistu in s tistim izvidom sem šla na medicino dela in tam so rekli, da ta izvid pač ni ustrezen ter da moram pregled opraviti pri njih - vse to diši zgolj in edino po zaslužku določenih služb.

rrr

Ja, RRR, ker so samo specialisti "medicine dela, prometa in športa" pooblaščeni izvajalci, torej edini pristojni za izdajo mnenja o veljavnosti VD. Če pogledaš odgovor Ministrstva za zdravje iz citata, ki sem ga nalepila malo prej, vidiš, da pravijo, da "se mnenje specialista lahko upošteva" (lahko, ni pa nujno, očitno).

Saj zato se pa tudi jaz jezim... vozniški izpit sem naredila pri 31 leti, z ustaljeno dioptrijo (-2,75 in - 3,00) že deset let in več, pa specialistični izvid (in moje negodovanje) ni na medicini dela igral nobene vloge pri dodelitvi "nove petletke".

Se pa strinjam s tvojim zadnjim stavkom ...

Mojca

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti